Piros Zsombor a karriercsúcsa után még az idén át akarja törni a falat

Piros Zsombor a karriercsúcsot jelentő 134. helyre lépett előre a világranglistán. A sors kegyes játéka, hogy a 2017-ben junior Grand Slam-bajnok teniszező, Piros Splitben szerezte meg a rekordot érő világranglista-pontokat. Tavaly éppen a spliti challenger-versenyen sérült meg, hónapokig kezelték a kezdődő porckorongsérvét, idén viszont szebb élményekkel távozott a horvát tengerpartról.

2023. 04. 19. 5:40
Piros Zsombor
Hungary's Zsombor Piros celebrates winning against France's Benjamin Bonzi during the Davis Cup qualifying first round tennis match between Hungary and France in Tatabanya, Hungary on February 3, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP) Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighanem kevesen tudnának válaszolni arra a kvízkérdésre, hogy mi a hasonlóság a junior Grand Slam-győztes Piros és a korábbi US Open-bajnok Dominic Thiem között. A megfejtést a 23 éves magyar teniszező sem tudta, de ezért nem szabad rá megorrolni: mindkét játékos a top 100-on kívül tartózkodik a férfiteniszezők világranglistáján. 

Piros Zsombor
Pirosra a Davis-kupában is lehet számítani. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

A bécsújhelyi születésű Thiem esetében ez csak átmeneti állapot, idő kérdése, hogy a jelenleg a 101. helyen jegyzett US Open-győztes mikor lesz újra az elitben. Piros is a top 100 felé igyekszik, és a múlt hétvégén a felvidéki Gombos Norbert elleni 7:6, 7:6-os sikerrel megnyerte a spliti tornát, így a karriercsúcsot jelentő 134. helyre küzdötte fel magát a világranglistán. A legutóbbi magyar junior Grand Slam-bajnok egy pillanatra elmerengett a sikere után. 

– Nem szoktam túlértékelni a sikereimet, legfeljebb egy napot vagyok hajlandó foglalkozni egy-egy győzelemmel. Mindenesetre érdekes adalék a spliti tornagyőzelmemhez, hogy tavaly éppen itt, a döntő előtt sérültem meg, és igen megszenvedtem a két-három hónapig elhúzódó kezdődő porckorongsérvvel. Kőkemény munkával, kitartó gyógytornával sikerült kikecmeregnem ebből a helyzetből. Egy év elteltével ismét Split volt fontos helyszíne a karrieremnek – mondta lapunknak a München érintésével a portugáliai Oeirasba, az újabb ATP-challenger-versenyre utazó játékos. 

Piros Zsombor
Piros Zsombor mélyről kapaszkodott vissza. Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Piros érezte az áttörés előszelét, nem a véletlen műve, hogy éppen Splitben jött ki a lépés. – Gyatrán sikerült a kemény pályás szezonom vége, szerencsére a salakos borításra viszonylag gyorsan álltam át, a székesfehérvári, a zadari, majd a két olasz, a San Remó-i és a barlettai versenyen is eljutottam a negyeddöntőig. Reméltem, hogy egyszer csak átszakad a gát, és még tovább tudok jutni. Ha innen közelítjük meg a sikert, nem lepett meg a spliti tornagyőzelem – mesélte Piros. 

Az eddigi csúcsok, Piros legjobb eredményei

Piros Zsombor magyar junior teniszjátékos, felnőtt magyar bajnok, U18 korosztályos Európa-bajnok, csapatban U18 korosztályos Európa-bajnoki bronzérmes, egyéniben és párosban Grand Slam-tornagyőztes. 2017-ben januárban megnyerte az Australian Open junior fiú döntőjét, és júniusban a Roland Garros junior páros döntőjét. A 2018-as Australian Openen már a felnőttek között szabadkártyával indulhatott a selejtezőben, és a 2. körig jutott. Piros a felnőttek mezőnyében három ATP-challenger tornát nyert meg. Tavaly októberben a kínai Kvangdzsuban, júliusban a finnországi Tamperében, az elmúlt hétvégén a horvátországi Splitben nyert versenyt. 

A tavaly november óta már nem Noszály Sándor irányításával készülő játékos kitartóan ostromolja a top 100-at, ha rajta múlik, a szeptember végén kezdődő US Open előtt beverekszi magát a legjobbak közé. 

– Jó lenne áttörni a falat, és összeszedni annyi ranglistapontot, amivel besurranhatok a legjobb 100 közé az ATP-ranglistán. Minél előbb, annál jobb, már csak azért is, mert ha esetleg nem jönne össze a US Open kezdetéig, nehezebb dolgom lesz, mert a jövő év első Grand Slam-versenyig meg kell védenem a ranglistapontjaimat október végén, és az nem sosem egyszerű feladat – avatta be a terveibe lapunkat a jelenlegi rangsorban a 75. helyen jegyzett Fucsovics Márton mögött a Davis-kupa-válogatott meghatározó játékosa.

Piros nem zárja ki, hogy külföldi edzővel készüljön a jövőben, de ahogy ő fogalmaz, ez olyan, mint a 22-es csapdája. – A tartósan jó eredmények eléréséhez nem árt, ha főállású edzővel készül az ember. Ez nyilván költséges, és amíg az ember nem ér el egy komolyabb szintet, mondjuk a top 100-at, addig anyagilag nem is kifizetődő. Volt néhány tapogatózó jellegű beszélgetésem az Egyesült Államokban élő edzőkkel, de egyelőre nem időszerű a váltás – tájékoztatott a tavaly ősz óta főállású edző nélkül készülő, egykor egy spanyolországi teniszakadémián is megfordult játékos.

Emlékkép a 2017-es junior Grand Slam-győzelem után:

Borítókép: Piros Zsombor még idén be akar jutni a top 100-ba (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.