Szalai Attila csapata emberelőnyben bukta el csúnyán a török rangadót

Visszatértek a klubjaikhoz a magyar válogatott légósai, de nem sok örömük volt a mögöttünk hagyott hétvégében. Többen sérültek, keveset játszottak a nem kerettagok közül is, és ezúttal nem volt olyan magyar légiós, aki gólt szerzett volna. Szalai Attiláék rangadót veszítettek el, amivel veszélybe került a második helyük a tabellán, és Németországban sem találunk olyan magyar futballistát, aki győztes csapatban szerepelt volna.

2023. 04. 03. 5:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válogatottmérkőzések miatt a klubfutball csak a hét végén indult be, így a magyar légiósok is csak ekkor léptek pályára – ha pályára léptek, ugyanis többen sérültek, akad eltiltott is, néhányukra pedig az edzőjük nem számított ezúttal. A Bundesliga első osztályában például csak a két egészséges lipcsei honfitársunk kaphatott lehetőséget, a harmadik, továbbra is a sérüléséből lábadozik. Sok örömöt most és sem lelhetett a soros fordulóban, az RB Leipzig ugyanis velük a fedélzeten hazai pályán szenvedett sima 3-0-s vereséget a Mainztól.

 

Szoboszlai Dominik volt a lipcseiek legaktívabb játékosa, ám ő sem brillírozott, a csapatának a mérlege az utolsó három mérkőzésén 0-11, szóval mondhatni, a csapat válságos időszakot él át. Nincsen jó passzban és a Freiburg sem, amely otthon csak 1-1-et játszott a kiesés ellen harcoló Herthával, de éppen a Leipzig kudarcának köszönhetően megtarthatta a negyedik, még Bajnokok Ligáját érő helyét a tabellán. Christian Streich vezetőedző a kispadon tartotta Sallai Rolandot, azt nem tudni, hogy ebben közrejátszott-e a futballista édesapjának a hétközi nyilatkozata, ami feldühítette a szakembert.

 

Az Union Berlin gond nélkül 3-0-ra verte a Stuttgartot, még nem játszhatott. A héten elárulta, a bokaműtét mellett köldöksérv-operáción is átesett, és már nem hónapok, hanem csak hetek kérdése a visszatérése, és remélhetően az utolsó hat-hét fordulóban már a harmadik helyen álló csapata segítségére lehet. A Bundesliga másodosztályában a Hamburg a Fortuna Düsseldorf vendégeként 2-2-re végzett, már csak a harmadik helyen áll, amely nem jelent feljutást, csak osztályozót, Németh András a 82. percben állt be a csapatba.

És ha már másodosztály, Angliában, Olaszországban és Belgiumban is találunk ezen a szinten futballozó válogatott magyarokat. Callum Styles továbbra is sérült, és nem játszhat a Championshipben szereplő Millwallban, a Pisa az eltiltott nélkül kapott ki 1-0-ra Cosenzában, a Parma a 82. percben becserélt Balogh Botonddal együtt győzte le 2-1-re a Palermót, a belga Lommel pedig az Exelcior Virtont látta vendégül, amelytől kikapott 2-1-re, Vancsa Zalán 83 percet tölthetett a pályán.

Balogh Botond újra játszott Fotó: AFP

A holland élvonalban az AZ Alkmaar Kerkez Milossal a fedélzeten hazai pályán játszott 1-1-et a Heerenveennel, az osztrák első osztályban a LASK az Austria Wien vendégeként Kecskés Ákos nélkülözve ért el 2-2-t, Svájcban pedig a Grasshoppers Bolla Bendegúzt végig a védelme jobb oldalán tartva 2-1-re legyőzte a Luganót. A ciprusi Omonia Nicosia Lang Ádámot végig a kispadon tartva 2-0-ra múlta felül a Pafoszt. A Ligat ha’Alban, azaz az izraeli élvonalban a kiesés ellen küzdő Maccabi Bnei Raina Koszta Márkkal a csatársorban 1-1-re végzett otthon a Hapoel Haderával.

 

Görögországban már a rájátszás zajlik, az alsóházban az utolsó helyen álló Levadiakosz kapuját Gróf Dávid védte, Vinícius Paulo is végigjátszotta a mérkőzést, és ő szerezte csapata első gólját az 1-1-re végződött találkozón. A felsőházban a Panathinaikosz a Voloszt fogadt, és csalódást keltő 0-0 lett a végeredmény, Kleinheisler László a 66. percben állt be. 

A török bajnokságban rangadó volt, a második Fenerbahce a mögötte álló Besiktast fogadta, és szinte saját magát verte meg. Valancia a szünet előtt tizenegyesből szerzett vezetést, utána viszont kihagyott egy büntetőt, amitől az emberhátrányban játszó vendégek vérszemet kaptak, és tizenhét perc alatt három gólt szereztek. Ezután mindkét csapat egyszer-egyszer eredményes volt, 2-4 lett a vége, végig a pályán volt. 

A szlovák Fortuna Ligában a Dac Dunaszerdahelyen győzte le 1-0-ra a Zilinát, Kalmár Zsolt a 18., Szánthó Regő a szünetben állt be, Veszelinov Dávid nem védett, a kispadot koptatta.

Európán kívül sem játszottak főszerepet a magyar légiósok, a dél-koreai Ulszan Hyundai például nélkül nyert 3-1-re a Csedzu United vendégeként. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben szereplő két magyar egymás ellen játszott, a Philadelphia Union ugyanis a Sporting Kansas Cityt fogadta. Előbbiben utóbbiban Sallói Dániel játszotta a végig a mérkőzést, gól nem született, Gazdag neve viszont bekerült a jegyzőkönyvbe, igaz, csupán egy sárga lap miatt. A Union két győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel nyolcadik helyen áll a Keleti konferenciában, míg a Kansas három-három döntetlennel és vereséggel az utolsó előtti, 13. helyet foglalja el a Nyugati főcsoportban.

Csak az érdekesség kedvéért említjük meg, hiszen Franck Boli természetesen nem magyar légiós, ám a Ferencváros nemrég az MLS-be szerződött korábbi futballistája az első mérkőzését játszotta a Portland Timbers színeiben a Dallas elleni idegenbeli találkozón. Az elefántcsontparti támadó nem akárhogy debütált, hiszen a 86. percben 1-0-s hazai vezetésnél állt be, de a 92. percben az ő góljával mentették 1-1-re a meccset a vendégek.

Borítókép: Szalai Attila vesztes csapat tagja volt Törökországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.