A magyar asztalitenisz zászlóshajója legnagyobb sikerére készül

Miközben az SH-ITB Budaörsi SC az olasz ASD Quattro Mori Cagliari ellen a 3-2-re elvesztett első, idegenbeli mérkőzés után a vasárnapi, hazai visszavágóra készül a női asztalitenisz Európa-kupa döntőjében, Somlyó Gergely ,a Budaörsi Sport Club elnöke már a jövőt tervezi. A Magyar Asztalitenisz-szövetség női szakágért felelős alelnöki posztját is betöltő sportvezető úgy látja, szakmailag már csak akkor tudnak előrébb lépni, ha önálló létesítményben dolgozhatnának.

2023. 05. 06. 9:42
A Budaörsi SC asztalitenisz-csapata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három asztalnál püfölik a labdát a lányok, helyesebben a hölgyek szakadatlan a budaörsi városi sportcsarnokban péntek délben. Nincs nevetgélés, komoly összpontosítással végzi mindenki a feladatát. Érthető az elszántság, a Budaörs fennállása legnagyobb sikere előtt áll, az olasz ASD Quattro Mori Cagliari elleni visszavágóra készül az Európa-kupa döntőjében. A hazai asztalitenisz fellegvára 2013-ban bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, az Ek-trófea elhódítása ennél is nagyobb bravúr lenne.

Póta Georgina, a budaörsi csapat vezéregyénisége
Póta Georgina, a budaörsi csapat vezéregyénisége. Fotó: Árvai Károly

Különleges napok ezek a szakosztály életében. Nemcsak a felfokozott várakozás, a nagy lehetőség, hanem amiatt is, hogy a csapat ilyen kivételes bánásmódban részesül. A sportcsarnok küzdőtere ugyanis elsősorban a helyi NB I-es kézilabdacsapat otthona, a pingpongosok csak ritkán edzhetnek itt, általában a maguk termében készülnek, ahol legfeljebb négy asztalt lehet felállítani.

– A jelenlegi lehetőségeink mellett, azt gondolom, elértük a teljesítőképességünk maximumát. A kicsiktől a nagyokig összesen kilencven sportolót foglalkoztat a szakosztályunk, ennél feljebb sem mennyiségileg, sem minőségileg nem tudunk lépni a jelenlegi keretek mellett – mondja Somlyó Gergely, a Budaörsi Sport Club elnöke, miközben átvezet a pingpongosok terméhez.

A sportvezető nem panaszkodni akar, hangsúlyozza, hogy kiváló a kapcsolatuk a kézilabdásokkal, akik partnerek abban, hogy fontos események előtt az asztaliteniszezők is kapjanak edzéslehetőséget a csarnok küzdőterén. Ám érthetően a fejlődés vezérli.

– A klub jövőre ünnepli a centenáriumát, az asztalitenisz-élet több mint hatvanéves múltra tekint vissza a városban, a női szakosztály huszonöt éve működik, én magam voltam a csapat első vezetőedzője – eleveníti fel a kezdeteket Somlyó Gergely, kiemelve, a csapat mindig magyar játékosokra épített. Jelenleg is négy korábbi és jelenlegi válogatott, Fazekas Mária, Póta Georgina, Madarász Dóra és Dari Helga alkotja az együttest (igaz, Madarász a jelen idényben még csak a magyar bajnokságban szerepelhet).

– Ha csak nem kopogtat be bőkezű szponzor azzal a céllal, hogy nyerjük meg a Bajnokok Ligáját, akkor ezen elvünk mellett a jövőben is szeretnénk kitartani.

Ugyan több olyan együttestől kikaptunk a közelmúltban, amelyek ázsiai játékosokat foglalkoztattak, olyantól azonban még sohasem, amelyik hozzánk hasonlóan, légiósok nélkül állt fel.

Értelemszerűen zökkenőmentes a kommunikáció, a legjobbjaink a kisebbek példaképei, kiváló a hangulat a csapatnál, és természetesen átérezzük annak a súlyát, hogy az egész magyar asztaliteniszt képviseljük a nemzetközi porondon – sorolja büszkén Somlyó Gergely.

 

Amihez hozzátehetjük, a Budaörsi Sport Club, ideértve mind a hét szakosztályát – judo, karate, tenisz, úszás, atlétika, autómotor, asztalitenisz – csupán évi 150 millió forintból működik. Mint egy jobban eleresztett NB III-as futballklub… Természetesen az asztalitenisz-szakosztály az egyesület húzóágazata, és Somlyó Gergely úgy látja, most szerencsés a csillagok együttállása az előrelépéshez.

Budaörsi álom: önálló létesítmény

– Bejutottunk az Európa-kupa döntőjébe, idén nyolcszázötven műhely közül bekerültünk a huszonöt kiemelt vidéki sportegyesület közé, ami természetesen többletforrással jár, továbbá él a remény arra, hogy végre megkezdődhet a beruházás azon az értékes telken, amelyet az önkormányzattól kaptunk. Az az álmunk ugyanis, hogy egy saját asztalitenisz-csarnokban folytathassuk a munkát. Még több gyerekkel, még magasabb színvonalon, nem csupán városi, hanem regionális keretek között, egyfajta országos központként – beszél a vágyairól a sportvezető, akinek a munkáját nem csupán Budaörsön ismerik el, ő az országos szövetség női szakágért felelős alelnöke.

Mondani sem kell, a visszavágó, hát még ha kupagyőzelemmel zárul, az eddigieknél is jobban ráirányíthatja a figyelmet a budaörsi asztaliteniszre.

– Az első mérkőzésen az volt a célunk, hogy maradjon nyílt a visszavágó. A 3-2-es vereséggel, azt gondolom, ezt elértünk. Nem mi vagyunk a döntő esélyesei, de jó játékkal, a szurkolók támogatásával győzhetünk – beszél a Cagliari elleni döntőről az elnök.

Ki tudja, Fazekas Máriának és Póta Ginának lesz-e még ekkora esélye ilyen sikerre a pályafutása során. Nemcsak magukért küzdenek persze, hanem a budaörsi, sőt a magyar pingpong jövőjéért. 

Toborzás a Budaörsi SC-nél:

Borítókép: A Budaörsi SC női csapata (balról): Bachman Péter (edző), Póta Georgina, Fazekas Mária, Somlyó Gergely klubelnök, Dari Helga és Szvitán Krisztina szakosztályvezető (Fotó: Budaörsi SC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.