A világon eddig csak kétszáz embernek sikerült, amivel Suhajda próbálkozott

Eddig öt magyar mászta meg a Mount Everestet, és a világ csúcsát mindannyian oxigénpalack használata mellett érték el. A Csomolungma 1953-as meghódítása óta a 13 500 teljesítő közül mindössze kétszázan voltak olyanok, akik nem használtak palackot. Utóbbival próbálkozott Suhajda Szilárd is.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 11:31
Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suhajda Szilárd azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tisztán, azaz oxigénpalack, ráadásul magashegyi teherhordók nélkül mássza meg a Föld öt legmagasabb hegycsúcsát. A magyar hegymászó kettőt ezek közül már meghódított, a 8516 méter magas Lhocét és a 8611 méteres K2-t, márciusban pedig elutazott Nepálba, hogy felkészüljön a 8848 méteres Mount Everest (Csomolungma) megmászására. Suhajda a terveknek megfelelően útnak is indult, de megragadt a 8780 méteren lévő Hillary-lépcső alján, ezért pénteken mentőakcióval próbálják meg őt lehozni onnan.

Suhajda Szilárd, Klein Dávid
Suhajda Szilárd (balra) és Klein Dávid, miután 2019-ben hazatértek a K2 expedícióról Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hogy mennyire nehéz feladatra is vállalkozott Suhajda, bizonyítja, hogy a Csomolungma első meghódítása óta mintegy 13 500-an értek fel a csúcsra, de közülük mindössze kétszázan tették ezt meg oxigénpalack nélkül. Azok pedig, akik a magashegyi teherhordók segítségét sem vették igénybe, még kevesebben voltak.

 

Ki mászta meg először a Mount Everestet?

Elsőként, 1953 májusában az új-zélandi Edmund Hillary a nepáli serpával, Tenzing Norgayyal mászta meg a Mount Everestet, és Hillary a történelmi eseményt II. Erzsébet királynőnek dedikálta, akit néhány nappal később koronáztak meg az Egyesült Királyság királynőjévé. 

Azt, hogy oxigénpalack használata nélkül értek fel a Mount Everest csúcsára, először az olasz Reinhold Messner és az osztrák Peter Habeler mondhatták el magukról, akik 1978-ban hajtották végre az úttörő cselekedetet.

A bolygónk legmagasabb hegycsúcsára a magyarok közül először Erőss Zsolt jutott fel 2002-ben, összesen pedig öt honfitársunk teljesítette oxigénpalackkal a Mount Everestet.

Borítókép: Suhajda Szilárd (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.