Kerkez Milos ma megteheti, ami Gera óta egy magyarnak sem sikerült

Tavaly Szoboszlai Dominik elbukott a Lipcsével az elődöntőben, idén Kerkez Milos kísérelheti meg a bravúrt, ami magyarként legutóbb Gera Zoltánnak sikerült a nemzetközi klubfutballban. Ő 2010-ben lépett pályára az Európa-liga döntőjében, Kerkez ma a holland AZ Alkmaarral a Konferencia-liga fináléjába juthat be az angol West Ham United legyőzésével.

Magyar Nemzet
2023. 05. 18. 4:45
null
Amszterdam 20230506 Labdarúgás 2023 Eredivisie Ajax Amsterdam AZ Alkmaar Fotó Árvai Károly Nemzeti Sport Kerkez Milos Fotó: Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben arról szólnak a hírek, hogy a nyáron klubot vált, és a portugál sztárcsapat, a Benfica játékosa lehet, az idény legfontosabb mérkőzésére készül holland klubjával. Az Alkmaar ma este a Konferencia-liga elődöntőjének a visszavágóján a West Hamet fogadja. Az első meccset az angolok nyerték meg 2-1-re, de a párharc teljesen nyílt, a hollandok idegenben is vezettek egészen a 67. percig, és csak a hajrában hajtottak fejet egy tízperces rövidzárlat eredményeképpen. Nagy különbség, hogy a visszavágón már Kerkez is játszhat.

Kerkez Milos a nagy csapatoktól sem ijed meg. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Az első meccset ugyanis sárga lapos eltiltása miatt kénytelen volt kihagyni a 19 éves magyar válogatott balhátvéd, aki az Alkmaar egyik legjobbja ebben az idényben. A Konferencia-ligában konkrétan harcban van az idény gólpasszkirályi címéért, hiszen az eddigi tíz meccsén négy asszisztot osztott ki a sorozatban, ennél többre (ötre) pedig csak a Fiorentina olasz balhátvédje, Cristiano Biraghi volt képes. 

Kerkez összességében 49 tétmeccsen öt gólt és nyolc gólpasszt jegyez az idényben, abszolút húzóembere az Alkmaarnak.

A holland csapat joggal bízhat a hazai pálya adta előnyben, ugyanis a mostani idényben minden mérkőzését megnyerte saját közönsége előtt a Konferencia-ligában, igaz, a negyeddöntőben végül csak tizenegyespárbajban búcsúztatta a belga Anderlechtet. A West Ham a Premier League-ben a 15. helyen áll, az idény nagy részében a kiesés elől menekült, nem legyőzhetetlen ellenfél.

Kik voltak magyarként európai kupadöntősök?

Nem gyakori, hogy egy magyar labdarúgó bejut egy európai kupa döntőjébe. Puskás Ferenc Real Madriddal aratott sikerei jól ismertek, volt döntős a Kubala, Kocsis, Czibor trió is a Barcelonával, vagy éppen Kű Lajos 1978-ban az FC Bruges színeiben. De ha a modernebb időket, a 90-es évektől napjainkig tartó időszakot vizsgáljuk, valóban ritka az ilyen bravúr, mint a fehér holló.

Ebben a tekintetben Kerkez előtt csupán három magyar példa akad. Lisztes Krisztián az 1998-ban KEK-győztes Stuttgart tagja volt, bár a Chelsea ellen megnyert fináléban nem lépett pályára. 2003-ban a José Mourinho vezetésével UEFA-kupa-győztes Portónak Buzsáky Ákos volt a magyar tehetsége, pályára is lépett a sorozatban, de a döntőben meccskeretbe sem került.

És ott van ugye, Gera Zoltán. Ő 2010-ben vezére volt az angol Fulhamnek, amely az Európa-liga döntőjében hosszabbításban 2-1-re kikapott a Diego Forlán csatársorral rohamozó Atlético Madridtól. Gera a nyolcaddöntőben duplázott a Juventus ellen, az elődöntőben pedig az ő gólja döntött a Hamburg ellen. 14 meccsen hat gólt és négy gólpasszt jegyzett a Fulham El-meccsein abban az idényben, csapata egyik legjobbja volt.

Szoboszlai tavaly elbukott, Kerkez sikerrel jár?

A Gera-féle bravúr óta a lipcsei magyarok kétszer is ott álltak a döntő kapujában. 2020-ban Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a Bajnokok Ligájában, ám a Thomas Tuchel, Lőw Zsolt edzőpáros vezette PSG simán nyert 3-0-ra. Tavaly pedig a két magyar immáron Szoboszlai Dominikkel is kiegészülve az Európa-ligában volt elődöntős, ám a Lipcse némi meglepetésre, 3-2-es összesítéssel veszített a skót Rangers elleni párharcban. Most Kerkez Miloson a sor.

A Konferencia-liga másik elődöntőjében is bármi elképzelhető még. Ott az első találkozón az olasz Fiorentina meglepetésre kikapott hazai pályán 2-1-re a svájci Baseltől, de a Serie A-ban nyolcadik firenzei együttes idegenben még kiküszöbölheti a csorbát.

A Sevilla a Juventust is levadászhatja otthon

Az Európa-ligában sem dőlt még el semmi az elődöntők első felvonása után. Az El hatszoros győztese, a Sevilla kedvező eredményt ért el egy hete Torinóban, ahol sokáig egygólos előnyben volt, a Juve pedig csak a 97. percben egyenlített ki. A 1-1 után Sevillában bármi megeshet, de azt azért érdemes megjegyezni, hogy a spanyol csapat az egyenes kieséses szakaszban mind a három eddigi meccsét megnyerte hazai pályán, s még csak gólt sem kapott. Az áldozatok a Manchester United, a PSV Eindhoven és a magyar válogatott Szalai Attilát is foglalkoztató Fenerbahce voltak.

A másik El-elődöntőn a Ferencvárost a nyolcaddöntőben búcsúztató Bayer Leverkusen a Konferencia-ligában címvédő AS Romát fogadja, a meccs pedig egygólos olasz előnyről indul, miután egy hete Mourinho csapata 1-0-ra győzött Xabi Alonso együttese ellen.

Az Európa-liga döntőjét május 31-én a budapesti Puskás Arénában rendezik.

Konferencia-liga, elődöntő, visszavágók:
AZ Alkmaar–West Ham United 21.00, az első meccs eredménye: 1-2
Basel–Fiorentina 21.00, az első meccs eredménye: 2-1

Európa-liga, elődöntő, visszavágók:
Sevilla–Juventus 21.00, az első meccs eredménye: 1-1
Bayer Leverkusen–AS Roma, az első meccs eredménye: 0-1

Borítókép: Kerkez Milos tizenhárom év után az első magyar lehet, aki európai kupadöntőbe jut (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.