Mourinho edzését megleshette a budapesti rivális szakvezetője

Ma este Budapestre figyel a futballvilág: a Puskás Aréna ad otthont az Európa-liga döntőjének. A 21 órakor kezdődő fináléban (tv: M4 Sport) az olasz AS Roma és a spanyol Sevilla mérkőzik meg egymással a trófeáért és a következő idénybeli Bajnokok Ligája-indulás jogáért. José Mourinho két egymást követő évben nyerhet európai kupát a Romával, a Sevilla hetedik El-sikerével javítaná tovább saját rekordját.

2023. 05. 31. 4:47
José Mourinho
Labdarúgás - Európa-liga döntő – Az AS Roma a Puskás Arénában Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Mourinho Budapesten szakíthatja meg a Sevilla sorozatát. A Puskás Aréna lesz a helyszíne az idei Európa-liga-döntőnek, amelyben a portugál vezetőedző által dirigált AS Roma csap össze a sorozat rekordgyőztesével, a Sevillával, amely mind a hat korábbi döntőjét megnyerte. A fináléra telt ház várható, jegyek már nem kaphatók.

Mourinho Roma Puskás Aréna
Mourinho csapata ismerkedik a Puskás Arénával, de a lelátó a döntő idején nem lesz ilyen üres. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Sevilla játszott már európai trófeáért a budapesti stadionban: három éve az Európai Szuperkupa-döntőt hosszabbítás után 2-1-re elveszítette a Bayern München ellen. A helyszín mellett további párhuzam, hogy Anthony Taylor vezeti a mai finálét, aki három éve is dirigált a Puskás Arénában. A spanyolok a vereség ellenére nem panaszkodhattak az angol sípmesterre, hiszen a Taylor által megítélt tizenegyest értékesítve még vezettek a bajorok ellen.

A Szuperkupát hat nekifutásból csak egyszer nyerte el a Sevilla, az Európa-ligában viszont hibátlan a döntős mérlege: a 2006-os, akkor még UEFA-kupa-döntővel kezdve hat fináléban vett részt, s mind a hat végén magasba is emelhette a trófeát.

Legutóbb 2020-ban éppen egy olasz ellenfél, az Internazionale ellen nyert 3-2-re a Sevilla, és ez volt az az idény, amelyben a Romával is összefutott tétmeccsen az andalúz csapat. A Covid-járvány miatt a két csapat nyolcaddöntője egy meccsen, Duisburgban dőlt el, a Sevilla 2-0-ra nyert. A második gól szerzője, a marokkói Juszef en-Nesziri a Puskás Arénában is veszélyeztetheti a Roma kapuját.

– A történelem alapján a Sevilla az esélyes. Amikor idejöttem, két pontra voltunk a kiesést jelentő helyektől a La Ligában, mégsem mondta senki, hogy az Európa-ligát hanyagoljuk el a bennmaradás érdekében, mert ezt a sorozatot mindig meg akarja nyerni a klub. Eljutottunk a fináléba, de ez csak akkor ér valamit, ha meg is nyerjük a trófeát – nyilatkozta a Sevilla tavasszal kinevezett vezetőedzője, José Luis Mendilibar, aki korábbi pályafutása során a kiesés ellen vívott harcban sokkal több tapasztalatot gyűjtött, mint az európai kupaporondon.

A Manchester United elleni idei El-negyeddöntős párharc előtt legutóbb 2005-ben, az Intertotó-kupában ült nemzetközi meccsen a kispadon, most mégis búcsúztatta csapatával a MU-t, majd a Juventust is, miközben a spanyol élvonalban is simán benntartotta a csapatot.

José Mourinho történelmet írhat Budapesten

Sokkal nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkezik a rivális Roma vezetőedzője, José Mourinho, aki tizenkét éve, a Real Madrid edzőjeként betekintést engedett az akkor éppen munka nélküli Mendilibarnak, hogyan zajlanak nála az edzések. A mai El-döntő előtt már nyilvánvalóan nem került sor hasonló szakmai eszmecserére.

Ami biztos: a Sevillához hasonlóan Mourinho is tudja, hogyan kell megnyerni egy európai kupadöntőt. A portugál szakember a Bajnokok Ligájában kétszer, az UEFA-kupában, az Európa-ligában és a Konferencialigában egyszer-egyszer ülhetett kispadon a döntőben, s valamennyiszer megszerezte csapatával a trófeát.

– Egymást követő két európai döntő csak a nagy kluboknak adatik meg, és nekik sem sikerül sokszor. Számunkra nagy érték, hogy ez összejött, ismét örömöt akarunk szerezni a szurkolóinknak – szögezte le Mourinho, aki tavaly az első Kl-döntőt nyerte meg a Romával, amely az olasz klub első nemzetközi trófeája volt.

A portugál szakember Budapesten az első edző lehet, aki hat, teljes idényen átívelő európai kupa döntőjében is győzelmeskedik. Ugyanakkor szerinte semmit sem számít, hogy ezen a szinten rutinosabb kollégájánál.

– Nyilvánvaló, hogy ez semmit sem számít, neki is jó játékosai vannak, nekem is. Több lehetőségem volt Európában szerepelni. De nagyjából egyidősek vagyunk, ugyanúgy ősz a hajunk... Azonos szintre helyezném magunkat – reagált a felvetésre a portugál.

A fináléra mindkét csapat vereséggel hangolt: szombaton a Sevilla a Real Madridtól, a Roma pedig a Fiorentina ellen szenvedett 2-1-es vereséget. A bajnoki tabella alapján a Roma és a Sevilla sem kvalifikálhatja már magát a következő idénybeli Bajnokok Ligája-főtáblára, a budapesti döntő győztesének viszont a BL-csoportkörös hely is jár az El-trófea mellé.

Mikor volt európai kupadöntő Magyarországon?

Az, hogy az idei Európa-liga-döntő Budapesten lesz, már az eredménytől függetlenül történelmi: először adhat otthont teljes idényen átívelő európai kupasorozat egymeccses döntőjének magyarországi stadion. Minden kitétel fontos, hiszen az Európa-liga elődjeiben, a Vásárvárosok Kupájában, majd az UEFA-kupában sokáig jellemzően két mérkőzésen dőlt el a finálé.

1968-ban a Ferencváros a Népstadionban a Leeds United, egy évvel később az Újpest a Megyeri úton a Newcastle United ellen nem tudta ledolgozni a VVK-döntő angliai felvonásán összeszedett hátrányt, míg 1985-ben a Videoton a Sóstói Stadionban 3-0-ra kikapott a Real Madridtól, hogy aztán a döntő spanyolországi visszavágóján 1-0-s győzelemmel zárja le UEFA-kupa-menetelését.

Magyar résztvevő idén nincs, noha a Ferencváros a vártnál sokkal közelebb került ehhez, a nyolcaddöntőig jutott az Európa-ligában. A Sevilla viszont már másodszor érkezik hazánkba trófea reményében, a 2020-as, egymeccses Szuperkupa után.

Európa-liga-döntő

Sevilla–Roma 21.00 (tv: M4 Sport)
Puskás Aréna, jv.: Taylor (angol)

 

Borítókép: José Mourinho készen áll az újabb döntőre (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.