Marozsán Fábián új edzőkkel célozza meg a top 100-at

A 23 éves Marozsán Fábián május 15-én került az érdeklődés középpontjába, amikor római ATP 1000-es verseny harmadik fordulójában két szettben legyőzte a jelenlegi világelső Carlos Alcarazt. Marozsán menedzsere bejelentette, hogy a Budai Tenisz Centrum szakmai vezetője, Balázs György vezetőeedzőként, Varga Antal kondícionáló edzőként segíti a jövőben a feltörekvő tehetség pályafutását.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 12:38
Marozsán Fábián Carlos Alcaraz Taróczy Balázs
Róma, 2023. május 15. Marozsán Fábián ünnepel, miután 6:3, 7:6 (7-4)-ra legyõzte a volt és egyben leendõ világelsõ spanyol Carlos Alcarazt a római salakpályás tenisztorna férfi egyesének harmadik fordulójában 2023. május 15-én. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marozsán Fábián május 15-én került az érdeklődés középpontjába. A római ATP 1000-es verseny harmadik fordulójában két szettben legyőzte a jelenlegi világelső Carlos Alcarazt. Marozsánról áradozott a nemzetközi szaksajtó, és a legyőzött is felsőfokon beszélt a teljesítményéről. – Végig nagyon magas szinten játszott, biztos vagyok benne, hogy hamarosan a top100-ban lesz a világranglistán. Számomra igazán meglepő volt a játéka. Nem játszottam jól, de ez persze miatta is volt, ugyanis végig kimagaslóan teljesített. Ezt tudta tartani az egész meccsen, ami megnehezítette a dolgomat. Próbáltam a végsőkig küzdeni, de ez most kevés volt – mondta a veresége után a 19 éves spanyol tinédzser.

Marozsán az Alcaraz elleni győzelemmel ugrott előre a világranglistán                    Fotó: Andreas Solaro/AFP

 

A világ egyik legfontosabb sportlapja, a francia L’Equipe azt írta, hogy Alcaraz már tudja, milyen saját maga ellen játszani. – Mintha egy tükörrel állt volna szemben a spanyol. Elképesztő erősségű tenyeresek, 150 km/órával visszaadott adogatások, példamutató időzítésű, lágy rövidítések, tökéletes helyezkedés, mindez Marozsán műve volt – áradozott két hete a fiatal magyarról a sportlap.

A 69 éves Taróczy Balázs volt az utolsó magyar teniszező, akinek sikerült top 3-as játékost legyőznie, negyven évvel ezelőtt Hamburgban az aktuális világelső Ivan Lendl felett diadalmaskodott. 1983 után 2023-ban vitte véghez ugyanezt a csodatettet Marozsán Fábián.

A következő körben szettelőnyről kikapott a horvát Borna Corictól Rómában, majd a Roland Garros selejtezőjében legyőzte az ausztrál Ti Lut, utána kikapott a kínai csodagyerektől, Sang Csüncsengtől (Shang Juncheng). Marozsán jelenleg a 115. helyen áll a világranglistán. 

Marozsán Fábián felidézte a pályafutása eddigi legnagyobb sikerét, Carlos Alcaraz legyőzését, és beszámolt a jövőre vonatkozó céljairól a budapesti Busuló Juhász étteremben rendezett sajtóbeszélgetésen. – Nagyon büszke vagyok erre az eredményre, óriási siker az én karrieremben, és úgy érzem, ebből sokan erőt tudnak meríteni. Azon vagyok, hogy még több ilyen sikert tudjak elérni.
Az Alcaraz elleni meccs előtt nagyon izgultam, izgulós vagyok, de nem minden nap játszik az ember egy ekkora pályán egy ilyen nagy közönség előtt. Tisztességes meccset akartam játszani. Jól kezdtem, voltak szoros játékok, végül óriási meccset tudtam játszani – mondta a 23 éves játékos.

– Én tudtam belőle készülni, ő nem. Talán viccesen hangzik, de így történt. Készültem, így sikerült, minden összejött azok közül, amit akartam. Azt éreztem, Alcaraz talán nem hitte el, hogy jött valaki, aki nem top 100-as, és így tud játszani

 – jegyezte meg Marozsán.

Azóta nagyot fordult a világ a teniszezővel. – A hirtelen jött sok gratuláció jól esett, megpróbálok olyan ember lenni, aki vagyok és voltam, és azért dolgozom, hogy meglegyen a top 100. A Roland Garros selejtezője előtt úgy beszéltük meg, hogy nem jövök haza, hogy minél hamarabb alkalmazkodjak a párizsi körülményekhez. Volt egy sérülésem, meghúzódott a lában, próbáltam igénybe venni a fiziós segítséget. Tudtam, hogy a Roland Garros selejtezőjében nagyobb lesz rajtam a figyelem. Mentálisan teljesen más helyzet volt, ezt is meg kellett tanulnom kezelni. A Grand Slam-torna más világ. A kvalifikációban először nyertem egy nehéz meccset, de utána nem sikerült folytatnom. De ezt is pozitívan élem meg, sikerült meccset nyernem. 

Ugyan sérüléssel bajlódtam, de nem akarok ebbe kapaszkodni. Próbálok még keményebben edzeni. Most három salakos challenger-verseny következik a sorban, majd a wimbledoni kvalifikáció. Utána újra visszamegyek a salakos borításra, jó lenne, ha minél előbb sikerülne bejutni a top 100-ba

 – mondta Marozsán.

A jövőben a Budai Tenisz Centrum szakmai vezetője, Balázs György vezetőedzőként, Varga Antal kondicionáló edzőként segíti Marozsán felkészülését. A játékos menedzsere, Somogyi Zsolt jelentette be a hírt.

– A helyén kezeltük Alcaraz legyőzését, és ebből próbáltunk erőt meríteni. Az adott hiányosságokat próbáljuk fejleszteni. Még motiváltabbak, elszántabbak vagyunk. A célunk a top 100 elérése, és egy főtáblás szereplés a Grand Slam-versenyeken. Jó lenne, ha ezt idén sikerülne elérni. Reálisan ez idén lehetséges.

A Magyar Teniszszövetség szakmai igazgatója, Sávolt Attila szerint hatalmas löketet ad a magyar tenisznek Marozsán sikere. Sávolt reményteli jövőképet vázolt fel. – Marozsán, Valkusz Máté és Piros Zsombor jelenléte 4-5 sikeres évet vetíthet előre a magyar férfiteniszben, 3-4 emberünk is ott lehet a top 100-ban.

Borítókép: Marozsán Fábián (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.