Mourinho után Guardiola ellen is nyerhet a váratlan csodatevő

Ma este a görögországi Pireuszban gazdára talál az Európai Szuperkupa. A Bajnokok Ligája-győztes Manchester City először játszhat a trófeáért, az Európa-liga-bajnok Sevilla már hetedik alkalommal próbálkozhat. Pep Guardiola csapata az esélyes, de a katalán szakember természetesen nem becsüli le az ellenfelet, amely idén Budapesten José Mourinho Romája ellen nyerte meg az Európa-ligát.

2023. 08. 16. 5:22
Pep Guardiola
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the English Premier League football match between Burnley and Manchester City at Turf Moor in Burnley, north-west England on August 11, 2023. (Photo by Darren Staples / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP/Darren Staples
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City júniusban végre megszerezte a hosszú évek óta áhított trófeát, az Internazionale ellen 1-0-ra megnyert döntő után Pep Guardiola csapata magasba emelhette a Bajnokok Ligája-serleget. A győzelem újabb esélyt is jelent, az angol klub ma este története során először játszhat az Európai Szuperkupáért. Az ellenfél az Európa-liga győztese, a Sevilla lesz, s bár a két csapat korábbi meccseit – négy BL-csoportmeccset – kivétel nélkül a City nyerte meg, Guardiola éppen az idei budapesti El-döntőre hivatkozva nem becsüli le a spanyolokat, hiszen ott egy másik edzőóriás, José Mourinho vérzett el csapatával, az AS Romával a Sevilla ellen.

José Mourinho Sevilla
Mourinho csalódottan távozott Budapestről a Sevilla elleni döntő után (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

– A Mourinho elleni meccsek mindig nagy kihívást jelentenek, ezt személyes tapasztalatból is tudom – hangsúlyozta Guardiola, majd a Sevilla edzőjét, José Luis Mendilibart méltatta, aki tavasszal vette át az andalúz klub irányítását. – Azonnal észre lehetett venni a hatását a csapat játékán, sokat használják a széleket, sok a beadás, agresszívan érkeznek a kapu elé. Az ő irányításával a Sevilla a Roma legyőzése előtt kiejtette a Manchester Unitedet is. Ellenfelünk pontosan tudja, hogyan kell nagy európai meccseket játszani.

A Sevilla idén már hetedszer hódította el az Európa-ligát (az első két alkalommal még UEFA-kupának hívták a sorozatot), korábbi hat Szuperkupa-fellépéséből viszont csak az elsőt, a 2006-ost nyerte meg, amikor 3-0-ra legyőzte a Barcelonát. A Manchester City új résztvevő, Guardiola viszont eddig hibátlan Európa Szuperkupa-meccseken: 2009-ben és 2011-ben a Barcelonával, 2013-ban a Bayern München vezetőedzőjeként szerezte meg a trófeát. Az angol szuperkupát (Community Shield) viszont nem tudta idén megnyerni a Cityvel, az Arsenal ellen tizenegyesekkel alulmaradt az angol bajnok, a Premier League-et viszont a Burnley ellen magabiztos, 3-0-s sikerrel kezdte.

A Sevilla számára nem indult jól az idény, a hajrában kapott góllal 2-1-re kikapott a La Liga nyitó fordulójában a Valenciától. A spanyol csapat mestere, José Luis Mendilibar azonban a Szuperkupa-meccs időpontját ideálisnak tartja arra, hogy a Sevilla meglepetést okozzon.

– Guardiola nagyszerű edző, ráadásul a legjobb játékosok közül válogathat, nem véletlen, hogy a Manchester City immár megnyerte a Bajnokok Ligáját is. Mégis ez lehet a tökéletes pillanat, hogy elkapjuk őket. Augusztus van, a keretek még hetekig alakulhatnak az Európai Szuperkupa-meccs után. Sokkal nehezebb nyerni Guardiola csapata ellen, ha már három-négy hónapja együtt dolgozott a teljes kerettel – mondta Mendilibar, akit korábban általában spanyol kiscsapatok élvonalban tartásával bíztak meg, tavaszi kinevezése után viszont váratlan fordulat állt be az addig vergődő Sevillánál. Most Mourinho után Guardiola ellen is nagy meccsen vezetné győzelemre a csapatot.

A Manchester City biztosan a bajnoki nyitányon megsérült valamint Rúben Dias és illetve a várhatóan távozó Joao Cancelo nélkül lép pályára a Sevilla ellen, míg a spanyoloknál csak olyan kiegészítő emberek hiányoznak majd, mint Marcao vagy Nianzou. A mérkőzés helyszíne Pireusz, a Jorgosz Karaiszkakisz Stadion lesz majd, amely korábban egy európai kupafinálénak adott otthont, akkor is angol–spanyol párharcnak: 1971-ben a Chelsea megismételt meccsen nyerte meg a Kupagyőztesek Európa-kupáját a Real Madrid ellen. A Manchester City és a Sevilla biztosan egy találkozón dönti el az Európai Szuperkupa sorsát, az viszont nem lenne meglepetés, ha idén is angol siker születne Görögországban.

Európai Szuperkupa

Manchester City–Sevilla 21.00 (tv.: M4 Sport)

Borítókép: Pep Guardiola negyedszer nyerhet Európai Szuperkupát, de a Manchester City edzőjeként először (Fotó: AFP/Darren Staples)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.