Kiderült, mennyi volt a tényleges fizető néző a budapesti atlétikai vb-n

Ma délelőtt nyilvánosságra kerültek a részletes statisztikai adatok az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokságról. Kiderült, hogy 404 088 jegy talált gazdára az elérhető 420 ezerből, a fizető nézők száma pedig 341 555 volt. Külföldről a legtöbben Nagy-Britanniából érkeztek a magyar fővárosba a világbajnokság miatt.

2023. 09. 13. 12:13
null
Fotó: Polyak Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden becslést és előzetes számítást túlszárnyaltak a budapesti atlétikai világbajnokság részvételi adatai, soha, semmilyen magyarországi sporteseményen nem voltak ennyien. A fantasztikus hangulatnak nemcsak a jegyvásárló szurkolók örülhettek, hanem sok tízezren lehettek ott a szervezők jóvoltából olyan nézők is, akik önerőből nem tudtak volna eljutni a Nemzeti Atlétikai Központba. A vb szervezőbizottsága ma nyilvánosságra hozta a jegyértékesítéssel kapcsolatos részletes adatokat. Összesen 404 088 jegy talált gazdára az elérhető 420 ezerből, ami rekord Magyarország történetében. Kilencvenöt százalék feletti arányban keltek el a jegyek a kilenc esti és az öt délelőtti versenyprogramra, a „megtelt” táblát szinte minden este ki lehetett volna helyezni. Százhúsz országból érkeztek szurkolók, és ha egy országnak számítanánk a közép-európai országokat, akkor innen jöttek a legtöbben, több mint harmincezren. A nézők negyven százalékát tették ki a külföldiek: Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok foglalja el az első három helyet. A kilenc esti programra 267 331, az öt délelőttire 136 757 néző volt kíváncsi.

világbajnokság, Youhuu
A világbajnokság kabalafigurája, Youhuu az első sorban. Forrás: Facebook/World Athletics Championships Budapest 23

– Azt a célt tűztük ki, hogy legyen elérhető az atlétikai vb mindenki számára. Megfizethető jegyárakat határoztunk meg, és ötvenszázalékos jegyárkedvezményt kaptak azok, akik sportolnak, azaz részt vettek a vb szurkolói klubjához kötődő 37 sportesemény egyikén vagy teljesítették az egyéni kihívásokat. Ez volt az egyik olyan újítás, amellyel most először találkozhattak a szurkolók világversenyen. Eljutottunk minden vármegyébe és az egyéni kihívások segítségével lényegében az ország minden pontjára, hogy a sportolást és az egészséges életmódot népszerűsítsük a vb segítségével. Ezenkívül ársapkát vezettünk be a vb területén a büfékben, és a MÁV–Volán-csoport segítségével 2023 forintos áron lehetett oda-vissza elutazni az ország bármely pontjáról Budapestre a vb idején – mondta Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója.

A budapesti világbajnokság teljesítette az elvárásokat

Összesen 341 555 fizető néző volt a lelátókon, a többi jeggyel meghívott vendégek vehettek részt a vb-n. Ezzel sikerült elérni a nemzetközi szövetség által elvárt minimum nyolcvanszázalékos arányt, sőt jóval magasabb, 85 százalék feletti volt a fizető nézők aránya. Annak ellenére lett ilyen magas ez a szám, hogy a nemzetközi szövetség egy teljes szektort tartott fenn az atlétáknak, és a versenyzők edzőinek is a lelátó különböző részein kellett helyet biztosítani minden egyes versenyprogram idején.

Csaknem tízezer ingyenes jegyet juttattak a szervezők a Sulihős programban olyan iskoláknak, amelyek vállalták, hogy atlétikai foglalkozásokat, versenyeket szerveznek a vb évében. Hasonló számban kaptak térítésmentesen jegyeket különböző, nehezítettséggel élő csoportok a Civilút Alapítvány segítségével. Olyan társadalmi csoportok, például fogyatékossággal élők, állami gondozásban élők, nagycsaládosok, Covid-árvák, egyszülős családok számára tették lehetővé a részvételt, amelyek egyébként nem vagy csak nehezen juthattak volna el a világbajnokságra. Ráadásul közülük sokan a legjobb helyről nézhették a világbajnokság programját, hiszen a magyar szervezők úgy döntöttek, hogy a hasonló sporteseményeken kiemelt vendégeknek, magas rangú politikusoknak fenntartott bőrfoteles szektorok egyikét a rendelkezésükre bocsátják, remélve, hogy életük sportélményével ajándékozzák meg őket.

A brit szurkolók a le.  Forrás: Facebook/World Athletics Championships Budapest 23

Hatezer jegyet biztosítottak a szervezők a magyar felnőtt és utánpótlás korú igazolt versenyző atlétáknak, illetve a világbajnokságon induló magyar atléták családtagjainak. Kétezer jegy jutott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség saját dolgozóinak, tiszteletbeli bíróknak és egyéb kiemelt vendégeknek. Ingyenesen vehettek részt olyan csoportok, mint a Nemzeti Tehetség Központ diákjai, ukrajnai iskolások vagy a Rákóczi Szövetség szervezésében Magyarországra érkezett határon túli magyar diákok. Jelentős számban vették igénybe a tiszteletjegyeket a nemzetközi szövetség, valamint a budapesti világbajnokság hazai és nemzetközi szponzorai is. Több száz ingyen jegyet osztott szét a fővárosi önkormányzat és ferencváros önkormányzata is.

Látva az óriási érdeklődést, a világbajnokság idején a szervezők, egyeztetve a nemzetközi szövetséggel, részben felszabadítottak több sor ülőhelyet az egyébként edzőknek, valamint a fotósoknak fenntartott helyek közül is. Egyedül a VIP-vendégek esetében tapasztalták a szervezők, hogy nem mindenki jelent meg, ezért is döntöttek úgy a magyar szervezők, hogy a világbajnokság ötödik napjától a VIP-lelátó egy részét is átadják a közönségnek.

Borítókép: Nem nagyon maradt üres szék a Nemzeti Atlétikai Központban (Forrás: Facebook/World Athletics Championships Budapest 23)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.