Szívügy is lehetne most a német válogatott, de Nagelsmann a pénzt nézi

A német labdarúgó-válogatott kevesebb mint egy évvel a hazai rendezésű 2024-es Európa-bajnokság előtt új szövetségi kapitányt keres. Hogy nagy a baj, az ebből az egy ténymegállapításból is kitűnik. Az első számú jelölt a március óta nem dolgozó Julian Nagelsmann, akivel már tárgyalt is a német szövetség, ám a hírek szerint a legutóbb a Bayern Münchent irányító edző fizetési igénye miatt elakadtak a megbeszélések. A futball ezen a szinten főleg üzlet, de a válogatott szívügy is lehetne.

2023. 09. 19. 10:11
Nagelsmann, Julian
München, 2021. július 7. Julian Nagelsmann, a Bayern München német labdarúgóklub új vezetõedzõje elsõ edzését vezeti csapatának Münchenben 2021. július 7-én. MTI/EPA/Philipp Guelland Fotó: Philipp Guelland
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bajban ismerszik meg a jó barát” – tartja a mondás, de Julian Nagelsmann talán nem ismeri. Vagy jelen helyzetben nem tartja érvényesnek a saját helyzetére nézve. Pedig akár úgy is gondolhatná, hogy az évek óta egyre mélyebbre kerülő német válogatott segítségére sietni most hazafias tett lenne, és az érte járó pénz szinte nem is számít.

Nagelsmann, Julian
Julian Nagelsmann az első számú jelölt a német válogatottnál Fotó: Philipp Guelland

Nem lenne példa nélküli ez a becsületre méltó hozzáállás a profi futballban. Nem is kell nagyon messzire mennünk, emlékezhetünk, hogy 2014-ben, amikor a magyar válogatott Pintér Attila kapitánysága idején teljesen kilátástalan helyzetben volt, utána első nekifutásra ingyen vállalta el a nemzeti csapat irányítását. Talán ez a gesztus is hozzájárult ahhoz, hogy szinte azonnal képes volt kirántani az együttest a válságból, és végül összejött a kijutás a 2016-os Eb-re, hiszen jó példát mutatott a játékosoknak, miszerint a válogatott mindennél fontosabb – még a pénznél is.

Nagelsmann kevesli a pénzt, amit ajánlanak neki

Németországban a legtöbb szakértő és volt sztár éppen ezt a hazafiasságot hiányolja a nemzeti csapatból évek óta, a megfogalmazott kritikák szerint eltűnőben vannak a német erények, a híres minden áron győzni akarás. Nagelsmann sokat tehetne azért, hogy visszacsempésszen ebből valamit, ha nem alkudozna a fizetése miatt, hanem egyértelművé tenné, hogy a német válogatott vezetése mindennél előrébb való.

Ehelyett a Kicker információja szerint az a helyzet, hogy Nagelsmann túl drága lehet a német a szövetségnek. Mint ismert, a 36 éves edzőt márciusban függesztette fel a Bayern München a vezetőedzői posztról, ami olyannyira hibás döntésnek bizonyult, hogy végül Oliver Kahn vezérigazgató és Hasan Salihamidzic sportigazgató is belebukott a kamikaze akcióba, miszerint az idény legfontosabb szakasza előtt leváltott egy edzőt, akinek akkor minden fronton győzelmi esélyei voltak a csapattal.

Nagelsmann azonban azóta is a Bayern alkalmazásában áll, hiszen a bajorok 2021-ben 25 millió euróért vásárolták ki őt a Lipcsétől, és öt évre szóló szerződést kötöttek vele. A müncheniek így március óta is fizetik a nem dolgozó Nagelsmann magas bérét, ami évi hétmillió euró lehet, miközben a német szövetség „csak” kb. négymilliót tud ajánlani neki a válogatott vezetéséért.

Nézhetjük úgy is, hogy a hárommillió euró mínusz nem kevés, és érthető, ha Nagelsmann ragaszkodik az egykor kialkudott értékéhez. Meg nézhetjük úgy is, hogy egy ambiciózus fiatal edző dolgozni akar a pénzéért, a német válogatott vezetése egy hazai rendezésű Eb-n talán soha vissza nem térő lehetőség, a szakmai kihívás nagy, és azért a négymillió sem alamizsna.

Ballack, Schweinsteiger és Réthy Béla ugyanazt mondja

Ha Nagelsmannal nem sikerül dűlőre jutni, akkor sokan Louis van Gaalt látnák szívesen a német válogatott élén. Mellette kampányolt a Bayern korábbi sztárjai közül Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger és Michael Ballack is az utóbbi időben, ahogy a németek magyar származású híres sportriportere, Réthy Béla is.

– Én tapasztalt edzőt neveznék ki a nemzeti csapat élére, és ebben a tekintetben Van Gaal kiemelkedik a mezőnyből – érvelt Ballack, akit a spanyol AS idézett. – Nyilván nem egyszerű személyiség, de ez szerintem egyenesen az előnyére válik. Van Gaal szinte minden tekintetben a megfelelő választás. Tisztelik a játékosok, ismeri az edzői szakma csínját-bínját, és gyakorlatilag már mindent átélt a futballban. Persze azt külön meg kell szokni, hogy holland útlevele van.

GAAL, Louis van
Van Gaal tavaly még a holland válogatottat irányította a katari vb-n Fotó: Abir Szultan

Leginkább az szól Van Gaal ellen, hogy nem német, és még sosem ült külföldi kapitány a válogatott kispadján. Réthy Béla szerint ez azonban nem probléma. – Érdekes, hogy a brazilok megteszik ezt a lépést – utalt a sportriporter a Kickerben arra, hogy a hírek szerint a Real Madrid jelenlegi edzője, Carlo Ancelotti 2024 nyarától átveszi a Selecao vezetését. – Néhány évvel ezelőtt Brazíliában az ilyesmi szentségtörés lett volna, de talán itt az ideje ezt nálunk is újragondolni.

Lenne olcsó megoldás is

Olcsó megoldás lenne Stefan Kuntz a német szövetség számára. Őt épp a napokban menesztették a török válogatott éléről, és mivel korábban öt éven keresztül vezette a német U21-es válogatottat, amellyel kétszer is megnyerte a korosztályos Eb-t, már Joachim Löw távozása után is képbe került, de akkor Hansi Flick lett a befutó a kapitányi posztra. Most meg az ő utódját keresik kétségbeesetten a németek, miután Flick utolsó öt meccsén nyeretlen maradt, és négyet el is veszített a válogatott. Reményt a franciák elleni legutóbbi győzelem adhat a jövő évi Eb-re nézve, amelyet Rudi Völler beugró edzőként aratott a csapattal.

Borítókép: Julian Nagelsmann a fizetéséről alkudozik a német szövetséggel (Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.