Kitoltak a magyar tornásszal a vb-n, csúszós, ragadós szerre küldték fel

Az antwerpeni olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon csütörtökön az éjszakába nyúlt a férfi egyéni összetett döntője, amelyben Mészáros Krisztofer a 11. helyen zárt. Ennél jobb eredményünk 1994-ben volt, 9. hely. S Mészáros ennél is jóval előrébb, a negyedik helyen végezhetett volna, ha a zsűri nem bánik el vle, ám nem arról van szó, hogy lepontozták volna. Versenyzőnknek egy csúszós, ragadós szerre kellett felmennie korláton…

2023. 10. 06. 9:56
MÉSZÁROS Krisztofer
Antwerpen, 2023. október 1. Mészáros Krisztofer gyûrûgyakorlata az olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon Antwerpenben 2023. október elsején. A torna-vb szeptember 30-án kezdõdött és október 8-ig tart. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antwerpeni olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon a férfiak csapatversenye nem úgy alakult számunkra, ahogy elképzeltük, hiszen együttesünk csak a 20. helyen végzett, így nem jutott ki a párizsi olimpiára, ami a nagy álom volt. Ehhez legalább a 12. helyen kellett volna végeznie, s mivel a tavalyi vb-n éppen 12. lett, előzetesen bizakodhattunk. Mészáros Krisztofer azonban egyéni kvótát szerzett Antwerpenben, és bejutott az egyéni összetett 24-es döntőjébe, a 17. legmagasabb pontszámmal. Még a vb előtt azt nyilatkozta, hogy szeretne a legjobb tízbe kerülni. S ez nem sokon múlt, hiszen 11. lett.

Mészáros Krisztofer
Mészáros Krisztofer Fotó: MATSZ/Freschli Jozsef 

S Mészáros Krisztofer nagyon megérdemelte volna, hogy ott legyen a top 10-ben, hiszen a döntőben a hat szert nézve ötben ott volt: talajon a negyedik, gyűrűn és ugrásban a nyolcadik, lólengésben és nyújtón a kilencedik legmagasabb pontszámot kapta. Korláton viszont csak a 23. lett – és ennek meglehetősen fura magyarázata van.  

A Győri AC 22 éves, talajon Eb-ezüstérmes tornászát megzavarta, hogy a zsűri túlságosan hamar indította el a félperces visszaszámlálást mutató órát, ennyi ideje maradt, hogy megkezdje a gyakorlatát, felvillant a zöld lámpa, így nem tudta „letakarítani” a szert, ami szaknyelven szólva „mézes” maradt.

Az órával 2017-ben az olimpiai bajnok Berki Krisztiánnak is meggyűlt a baja, egy Eb-aranyat bukott el rajta.

Mészáros Krisztofer: Majd az olimpián megmutatom!

– Ahogy felugrottam, éreztem, hogy több helyen csúszós, ragadós a szer, így eléggé szorítanom kellett, a végére kifáradtam, és a leugrásnál leültem – nyilatkozta versenyzőnk. –  Ami a helyezésemet illeti, annak nagyon örülök, hiszen sikerült javítanom a tavalyi 14. pozícióhoz képest. A pontszámnak viszont nem örülök, mert ha a korlátgyakorlatomat megcsinálom, akkor ott vagyok az első négyben. De úgy vagyok vele, majd az olimpián megmutatom, hogy a mostani eredményemnél is többre vagyok képes. Ennél jobb magyar helyezés egyébként 1994-ben volt vb-n, akkor nem is éltem…

Így igaz, ennél jobb eredményünk férfi egyéni összetettben világbajnokságon huszonkilenc éve volt, 1994-ben Brisbane-ben Supola Zoltán kilencedikként zárt.

Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára, a magyar csapat vezetője:  – Mészáros Krisztofer az előző világbajnokságokhoz képest előre lépett. Ahogy azonban mondani szokták, evés közben jön meg az étvágy, még ennél is előrébb léphetett volna. Úgy gondolom, hogy maradt a teljesítményében még jó pár pont, és jó pár helyezés. Bízom benne, hogy az olimpiai felkészülése rendben lesz és még jobb formában érkezik meg Párizsba. Ott van a világ elitjében, de sok munka van még előtte. A sikere a magyar tornasport sikere, remélem ez pozitívan hat majd a többiekre is, és a tavaszi négy világkupán további magyar kvóták is lesznek.

Egyelőre az biztos, hogy Mészáros Krisztofer mellett a nőknél Czifra Bettina Lili is kijutott az olimpiára, s van egy nem névre szóló női kvótánk is. Szombaton a női ugrás döntőjében Bácskay Csenge a második számú tartalék.

A férfiak egyéni összetett versenyében a japán Hasimoto Daiki megvédte címét, az ezüstérmet az ukrán Illia Kovtun szerezte meg, a bronzérmes pedig az amerikai Frederick Richard lett.

Férfiak, egyéni összetett döntő:
1. Hasimoto Daiki (Japán) 86,132 pont (talaj: 13,466, lólengés: 14,366, gyűrű: 14,000, ugrás: 15,000, korlát: 14,800, nyújtó: 14,500)
2. Illia Kovtun (Ukrajna) 84,998
3. Frederick Richard (Egyesült Államok) 84,332
…11. Mészáros Krisztofer 81,665 (14,266, 13,500, 13,366, 14,300, 12,533, 13,700)

Borítókép: Mészáros Krisztofer remekül szerepelt a világbajnokságon (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.