Neuer visszatért, és újra szorulhat a hurok Julian Nagelsmann nyaka körül

Háromszázötven nap után újra Manuel Neuer védte a Bayern München kapuját, amely szombat délután 8-0-s győzelmet ünnepelt hazai pályán a Darmstadt ellen a Bundesligában. Nem mindenki örülhet a 37 éves, megosztó sztár nagy visszatérésének. Főhet például Julian Nagelsmann feje, akit a rossz nyelvek szerint épp Neuer „rúgatott ki” a Bayerntől idén márciusban, nemrég pedig kinevezték a német válogatott szövetségi kapitányának, így a kettejük közti feszültség még sok gondot okozhat.

2023. 10. 29. 6:50
Bundesliga - FC Bayern Munich vs SV Darmstadt 98
epaselect epa10945089 Munich's goalkeeper Manuel Neuer reacts during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and SV Darmstadt 98 in Munich, Germany, 28 October 2023. EPA/RONALD WITTEK CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: RONALD WITTEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha örökkévalóság telt volna el azóta, hogy legutóbb Manuel Neuer védte a Bayern München kapuját. Tavaly november 12-én a Schalke otthonában nyert 2-0-ra a bajor sztárcsapat, amelyben azóta most, a Darmstadt elleni K.O.-n védett először a súlyos sérüléséből felépült Neuer. A két mérkőzés között rengeteg víz lefolyt nemcsak a Dunán, hanem az abba torkolló Isaron is, amely valahogy úgy szeli ketté München városát, ahogy Neuer és Julian Nagelsmann kettéosztotta az FC Hollywoodot.

Soccer International Friendly - USA vs Germany
Julian Nagelsmann rághatja a körmét Manuel Neuer visszatérése miatt. Fotó: EPA/CJ Gunther

Azon a bizonyos tavaly novemberi mérkőzésen még Nagelsmann volt a Bayern vezetőedzője, most pedig már Thomas Tuchel az. Sokakat megdöbbentett, hogy márciusban a klub vezetősége leváltotta Nagelsmannt, hiszen az eredmények ezt nem indokolták, a csapat minden fronton harcban volt a győzelemért, a Bajnokok Ligájában konkrétan százszázalékos teljesítménnyel várta a negyeddöntőt, miután addig a Internazionalét, a Barcelonát és a PSG-t is oda-vissza verte. Már akkor lehetett hallani, hogy a váratlan és kockázatos döntés hátterében Manuel Neuer állhatott, és a német Sport Bild később írt is erről az összeesküvés-elméletről.

Mi történt Neuer és Nagelsmann között?

Régóta az a kritika éri a Bayern München csapatát, hogy játékosuralom van a klubban, erről Carlo Ancelotti is tudna mesélni, akit a világ egyik legjobb edzőjeként is megevett a bajor öltöző 2017-ben. A hozzá képest zöldfülű Nagelsmann 2021 nyarán lett a Bayern vezetőedzője, és hogy pontosan mikor romlott meg a kapcsolat közte és a csapatkapitány Neuer között, azt kívülről nehéz lenne meghatározni, de 2023 elején ennek már egyértelmű jelei voltak.

Neuer tavaly novemberben csatlakozott a katari világbajnokságra utazó német válogatotthoz, amelyben nagy bukás főszereplője volt. Mint ismert, a németek nagy meglepetésre már a csoportkörben kiestek, a kudarcot pedig csak mélyítette, hogy a csapat megosztott volt a politikai üzenetek megfogalmazásában, amelyben Neuer volt a főkolompos.

A kudarcos vb után a kapus elment síelni, és eltörte a lábát, ami miatt hosszas rehabilitáció után mostanáig nem védhetett. Távollétét kihasználva Nagelsmann kirúgta a kapusedzőt, Toni Tapalovicot, aki Neuer bizalmi embere volt, olyannyira, hogy az esküvőjén ő volt a tanúja.

„Mintha kitépték volna a szívemet”

Neuer februárban kőkemény interjúban vágott vissza a nyilvánosságban, amelyben többek közt az alábbiakat mondta Nagelsmann döntéséről:

– Úgy éreztem, mintha kitépték volna a szívemet, ez volt a legbrutálisabb dolog, amit pályafutásom során átéltem, és elég sok mindent megéltem. Mindegyik kapus darabokra tört, mindenki sírt. Ez szerintem mindent elmond.

Bundesliga - FC Bayern Munich vs SV Darmstadt 98
Manuel Neuer újra a pályán, és ez sok mindenre hatással lehet. Fotó: EPA/Ronald Wittek

Nagelsmann új kapust hozott a csapathoz Yann Sommer személyében, aki addig a Bundesliga egyik legjobbja volt a posztján, és nemcsak arra lehetett volna alkalmas, hogy a tavasszal pótolja a sérült Neuert, hanem arra is, hogy hosszabb távon igazi versenyre késztesse.

Aztán következett márciusban Nagelsmann váratlan kirúgása (a sors iróniája: mialatt elutazott síelni...), ami után Tapalovic visszakerült az edzői stábba, a nyáron Sommer távozott, a Bayern pedig nem igazolt helyette olyan kapust, aki első számú alternatíva lehetett volna, és inkább a cserekapus Sven Ulreich kapott szerepet az idény első felében Neuer bizonytalan visszatéréséig. A „müncheni csatát” tehát egyértelműen Neuer nyerte meg, aki most ellenállás nélkül foglalhatta vissza a helyét a Bayern kapujában.

Következő csatatér: a német válogatott

Nagelsmann Bayerntől való távozásával véget is érhetett volna a konfliktus, de közben érdekes fordulat történt. Mivel Hansi Flick vezetésével folyamatosan alulteljesített a német válogatott, szeptemberben, kevesebb mint egy évvel a jövő évi hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt leváltották őt a szövetségi kapitányi posztrol, amelyet Nagelsmann örökölt meg. Neuer célja pedig kinyilvánítottan az, hogy a Bayern után a nemzeti csapatban is visszaszerezze a helyét.

Két meccsen már Nagelsmann vezette a német válogatottat októberben, amikor az USA (3-1) és Mexikó (2-2) ellen a Barcelona kapusa védett. Ő már hosszú évek óta arra vár, hogy kiléphessen Neuer árnyékából a válogatottban, és hasonló helyzet állhat elő, mint a 2006-os, ugyancsak hazai rendezésű vb-n, amikor az érinthetetlen Bayern-legenda, Oliver Kahn helyét Jens Lehmann vette át.

Nagelsmann egyelőre kitérő választ adott azokra a kérdésekre, hogy ki lesz a válogatott kezdő kapusa, ha Neuer visszatér, mondván, előbb utol kell érnie önmagát a müncheni klasszisnak. Az ugyanakkor jelzésértékű, hogy a csapatkapitányi karszalagot már elvette Neuertől, mivel kijelentette, hogy a Barcelona középpályása, lesz az Eb-n is a kapitány.

De vajon Neuer keze meddig ér el? Már nem a kapuban, azon kívül… 

2006-ban Kahn a büszkeségét háttérbe szorítva elfogadta a csereszerepet a válogatottban, Lehmann pedig főhős lett az akkor nagy sikernek számító vb-bronz megszerzésében. Jelenleg a német válogatott hasonlóan mély gödörben van, mint akkor volt, így abban reménykednek, hogy a jövő évi hazai Eb a 2006-os tornához hasonlatos tündérmesévé válhat, amely hosszú időre lendületet adhat a sportágnak. 

Kérdés, hogy Neuer is tud-e nagyvonalú lenni a közös érdeket szem előtt tartva. A Darmstadt elleni győzelem után rövdre zárta a válogatottra vonatkozó kérdéseket: – Erre most nem gondolok, csak a Bayernre koncentrálok. Julian Nagelsmann felhívott, és minden jót kívánt a mérkőzéshez.

Folytatás biztosan következik.

Borítókép: Manuel Neuer újra a Bayern München kapuját védi (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.