Pérezt figyelmeztették, sokan pályáznak az ülésére

A múlt vasárnapi Katari Nagydíjon ismét nagy volt a kontraszt a konstruktőri világbajnok Red Bull két pilótája között. Max Verstappen futamgyőzelemmel zárta a számára emlékezetes hétvégét, Sergio Péreznek viszont csak egy pont jutott. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner általában kiáll versenyzője mellett, de már ő sem bírja megállni, hogy olykor-olykor kiossza Pérezt. Az istálló tanácsadója, Helmut Marko pedig figyelmeztette a mexikói versenyzőt, sokan állnak sorba az üléséért.

2023. 10. 10. 19:56
Formula One Qatar Grand Prix - Practice and Qualifying Sergio Pérez
epa10904115 Mexican Formula One driver Sergio Perez of Red Bull Racing talks to media after the Qualifying session for the Formula 1 Qatar Grand Prix in Lusail, Qatar, 06 October 2023. The Formula 1 Qatar Grand Prix will be held on 08 October 2023. EPA/ALI HAIDER Fotó: ALI HAIDER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész idény során kapott olyan javaslatokat a Red Bull, hogy váltsa le Sergio Pérezt, aki Max Verstappentől fényévekkel van lemaradva. A holland pilóta senkitől sem zavartatva hódította el zsinórban a harmadik világbajnoki címét, majd a Katari Nagydíjat is megnyerte. A csapattársa közben folyamatosan botladozik, ennek eredményeképp a második helyét is folyamatosan veszélyezteti valaki – korábban Fernando Alonso (Aston Martin), most pedig (Mercedes) lohol a nyomában.

Formula One Qatar Grand Prix - Race Verstappen Pérez
Verstappen (balra) eddig majdnem kétszer annyi pontot gyűjtött, mint Pérez Fotó: EPA/Ali Haider

A Pérez leváltására vonatkozó kérdéseket folyton azzal pattintotta le Christian Horner, hogy amíg a mexikói őrzi a második helyét a tabellán, addig nincs félnivalója. Igen ám, csakhogy Hamilton a legutóbbi három versenyhétvégén huszonnégy pontot hozott Pérezen, mostanra csupán harminc pont a lemaradása, és még öt futam és két sprint áll a hétszeres világbajnok rendelkezésére, hogy ezt ledolgozza.

 

Verstappen fent, Pérez lent

A 33 éves versenyzőtől idén már aligha fog megszabadulni a csapata, és a jövő évre is van érvényes szerződése, de már a Red Bullnál is kezdenek ráunni a folyamatos baklövésekre. Pérez Katarban a pontok helyett a pályaelhagyásai miatt az öt másodperces büntetéseket gyűjtötte. Ezt már a csapatfőnök sem hagyhatta szó nélkül, aki Verstappent viszont agyondicsérte.

– Már attól a pillanattól kezdve rendkívül gyors volt, amikor először beült az autóba, és a sebessége most már tapasztalattal is párosul – méltatta a háromszoros világbajnokot Horner. – Csiszolatlan gyémántként érkezett meg a Formula–1-be, de mostanra sikerült fényesre csiszolni. Egyedülálló, ahogy olvasni tudja a történéseket, életben tartja a gumikat, és a pattanásig feszült helyzetekben is nyugodt marad. Mindegy, hogy kivezetőről, esetleg az első körről van szó, változzanak bárhogy a körülmények, úgy tud hozzájuk alkalmazkodni, mint korábban senki. Amit ennyi idősen ebben a korszakban elért, az a legnagyobbak közé helyezi.

 

Pérez viszont nagyon messze van ettől. – Azt hiszem, hogy le kell ülnünk beszélgetni Checóval, mert jól tudjuk, hogy mire képes. Nagy szükségünk van arra, hogy újra önmaga legyen, és megőrizze a második helyet a tabellán. Frusztráló, hogy csak egy pontot szerzett Katarban, mert még a mezőny végéről indulva is lehetősége lett volna rá, hogy többet gyűjtsön. Minden erőnkkel támogatni fogjuk, mert a hátralévő versenyeken és sprinteken még rengeteg pontot lehet szerezni – fogalmazott Horner.

Míg a csapatfőnök elnézőbb volt az alulteljesítő pilótával, a Red Bull tanácsadójáról ugyanez nem mondható el. Helmut Marko figyelmeztette Pérezt, sok tehetséges versenyző toporog a Formula–1 kapujában, a fiókcsapat, az Alpha Tauri triójáról, Daniel Ricciardóról, Liam Lawsonról és Cunoda Jukiról nem is beszélve.

– Az a tervünk, hogy a szerződéseknek megfelelő pilótapárossal folytassuk, Sergio kontraktusa 2024-ben jár le. Rajta múlik, hogy tényleg így alakul-e a helyzet. De ne felejtsük el, hogy van három egészen jó versenyzőnk az Alpha Taurinál is – világított rá Marko.

Az eddig csapattársánál majdnem kétszer kevesebb pontot gyűjtő (433–224) Pérez tehát nincs egyszerű helyzetben, mindenesetre most két olyan helyszín következik, Austin és Mexikóváros, ahol a közönség támogatására számíthat. Ez talán megadhatja neki a kellő lökést.

Borítókép: Sergio Pérez a katari versenyhétvégén (Fotó: EPA/Ali Haider)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.