A kis katalán csapat és a Manchester City közös titka

Tegyék a szívükre a kezüket a legnagyobb focirajongók is! Pár évvel ezelőttig, vagy akár mostanáig, hallottak valaha Girona város focicsapatáról? Pedig létező klub, Katalóniában van, Spanyolországban. Mostanság arról híresek, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában, a La Ligában a Real Madriddal viaskodnak az első helyért. Hogy lehet ez?

2023. 11. 07. 5:22
null
Manchester City's Norwegian striker #09 Erling Haaland celebrates at the end of the English Premier League football match between Manchester City and Fulham at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on September 2, 2023. Manchester City wins 5 - 1 against Fulham. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP/Oli SCARFF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden a Manchester Cityvel kezdődött. Gondolt egyet egy pénzes befektetői csoport az Egyesült Arab Emirátusokban, és úgy döntött, futballcsapatokat fog vásárolni. Az elképzelést tett követte, és először is 2008-ban megvették a manchesteri (nem akarok senkit megbántani, de) második számú focicsapatot, a Cityt, amely évtizedeken keresztül a legjobb időszakaiban is „liftezett” az angol bajnokság első, második, sőt, harmadik osztálya között. Megjegyzem, a United kicsit többe került volna! 

De, pénzt nem sajnálva, felfejlesztették ezt a klubot a világ egyik legjobb csapatává, amit jól mutat, hogy ők a regnáló BL-címvédők.

Itt véget is érhetne a tündérmese. Hiszen felmerül a kérdés, hogy jött egy közel-keleti befektető, pénzt rakott a csapatba, ami felért a csúcsra: és akkor mi van? De közben koncepció is épült a Manchester City felvásárlása köré, amelynek „megtestesülése” a 2013-ban létrejött: The City Football Group nevű globális cég.

Mit keres a Girona a spanyol bajnokság élén?

A focirajongók igazából két katalán csapatot tartanak számon, az egyik – természetesen – az FC Barcelona, a másik a szintén barcelonai RCD Espanyol. De van egy harmadik is, aminek nevét sokan talán csak idén tanultunk meg: Girona FC, amely a cikk írásakor éppen vezeti a spanyol első osztályú bajnokságot, a La Ligát. Eddig csak a Real Madridtól kaptak ki egy parázs hangulatú meccsen. 

Ez a kis focicsapat is a The City Futball Group tagja. 

Nem mellesleg, a Manchester City vezetőedzőjének, Pep Guardiolának a testvére, Pere az egyik tulajdonosa.

A Girona Fútbol Club nem egy fiatal csapat, hiszen története 1930 óta íródik, de évtizedekig nem tudták magukat a spanyol harmadosztálynál magasabbra tornázni, olyannyira nem voltak a topon, hogy 2013-ban csődvédelmet kértek. Ám 2015-ben megjelent a megmentő, Pere Guardiola cége, a Media Base Sport, amely nyolcvan százalék feletti tulajdonrészt szerzett a klubban. És láss csodát, 2017-ben már feljutottak a La Ligába és még ebben az évben Guardiola tulajdonrésze felének felvásárlásával beszállt a buliba a The City Futball Group is.

Irány Amerika!

Akkor most szálazzuk össze a történetet, ugyanis itt egy embernek kulcsszerepe van, őt úgy hívják, hogy Ferran Soriano. Mielőtt a The City Futball Group létrejött 2013-ban, ő volt az FC Barcelona gazdasági vezetője. Az egész koncepció az ő fejéből pattant ki. 

Girona FC v FC Barcelona - LaLiga Santander
Ferran Soriano, a Manchester Cityt is birtokló The City Futball Group „agya” egy Girona meccsen (Fotó: Urbanandsport / AFP/ Joan Valls)

Ez pedig az, hogy olcsón vásároljanak a világon futballcsapatokat, fejlesszék őket, majd az egymás közötti kapcsolati háló megteremtésével kereskedjenek a játékosokkal.

 Nincs is ezzel semmi baj! Indult a Manchester City megvételével, majd 2013-ban, immár The City Football Groupként bekebelezték a korábban Cosmosként ismert New York-i csapatot, amiből New York City FC lett, a már Manchester Citynél megszokott égszínkék-fehér klubszínekkel, és 2021-ben megnyerte a legmagasabban jegyzett Egyesült Államok-beli focibajnokságot, az MLS-t (Major League Soccer). A tulajdonosi körbe ott és akkor beszállt a New York Yankees baseballcsapat tulajdonosa is. Következő lépésként 2014-ben az ausztrál A ligában szerepelő Melbourne Heart lett a célpont, amelyet a Melbourne Storm nevű ausztrál rögbicsapat tulajdonosával együtt vásároltak meg. Azóta a fociklub Melbourne City FC néven szerepel, és a hivatalos színei: égszínkék-fehér.

Világméretű klubfelvásárlás

A The City Futball Group itt nem állt meg, azóta is vásárolják a klubokat világszerte. Európában a Manchester Cityt és a Gironát már említettük, de övék az éppen az olasz másodosztályban szereplő Palermo FC, 

a belga másodosztályú Lommel, a magyar Vancsa Zalánnal a soraiban,

 a francia másodosztályú Troyes vagy a holland másodosztályban játszó NAC Breda is. És még mielőtt ítélkeznénk, hogy ezek a csapatok hol állnak, emlékezzünk a Manchester City és a Girona történetére!

Menjünk kicsit keletebbre! A The City Futball Group a tulajdonosa (a Nissan autógyárral együtt) az ötszörös japán bajnok, kétszeres Ázsia Kupa-győztes Yokohama Marinosnak is. Kínában övék a másodosztályban szereplő Sichuan Jiuniu nevű szecsuáni csapat. Ezek után nem meglepetés, hogy az indiai Szuperligában is van klubjuk: a Mumbai City FC. Talán kitalálják a klub színeit!

Tulajdonukban van még az Esporte Clube Bahia, amely a brazil legfelsőbb osztályban gyűjti a pontokat és 2017-ben megvették az uruguayi CA Torque csapatát is, ami akkoriban a hazai bajnokság másodosztályában szerepelt, azóta az elsőben vitézkedik, immár Montevideo City Torque néven (itt nehéz lenne vitatkozni, hogy miért az égszínkék és a fehér lettek a klub színei, hiszen az uruguayi nemzeti zászló, a napkorongon kívül, ezeket tartalmazza), sőt Montevideóban fociakadémia építésébe is kezdtek.

Megveszik a focinkat?

Lássuk, milyen hátterű cégek állnak ennek a világméretű fociklub-felvásárlásnak a hátterében! 

Az eddig is köztudomású volt, hogy a Manchester City mögött nem kis pénz van, közel-keleti olajmágnások fektetnek/fektettek be a csapatba.

A The City Futball Group többségi tulajdonosa 81 százalékkal az Egyesült Arab Emirátusok székhelyű Abu Dhabi United Group nevű cég (kicsit tréfás, hogy a Manchester City tulajdonosának éppen a „United” szó szerepel a nevében), 18 százalékkal a Silver Lake nevű amerikai tőkebefektetési társaság és egy százalékkal a China Media Capital.

Eddig a The City Futball Group „számláján” világszerte egy tucat futballcsapat szerepel, amelyek közül nyolc első osztályú, és négy (még!) a második vonalban játszik. Ez nem semmi!

Borítókép: a Manchester City norvég szupersztárja (Fotó: AFP/Oli Scarff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.