Olimpiai bajnokunk huszonhat év után lapátra került, nem ilyen búcsúra számított

Huszonhat évig tartó korszak zárult le azzal, hogy Pars Krisztián az utolsó fizetését is megkapta szombathelyi klubjától. A Dobó SE elnöksége már júniusban jelezte, hogy az olimpiai bajnok (2012), kétszeres Eb-1. (2012, 2014) és kétszeres vb-2. (2011, 2013) kalapácsvető nem számíthat a szerződésének megújítására, de egy esélyt is adott neki. A februárban már 42 éves Pars azonban nem adja fel, és csak magára támaszkodva megcélozza a jövő évi párizsi olimpiát.

2023. 11. 12. 12:36
PARS Krisztián
München, 2022. augusztus 17. Pars Krisztián a kalapácsvetés selejtezõjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsó fizetését kapta meg november elején Pars Krisztián a szombathelyi klubjától, ezzel valószínűleg be is zárult a Dobó SE kapuja az olimpiai bajnok előtt. Váratlan fejleményt azonban nem lehet emlegetni, mert az egyesület elnöksége már június végén közölte a hamarosan 42 éves kalapácsvetővel, hogy az idén lejáró szerződését már nem újítja meg. Azt a lehetőséget viszont még felkínálta a klub vezetése, hogy ha hivatalos, a WA által is elismert versenyen legalább 74 métert dob, akkor ismét szerződést kötnek vele, az eddigiekkel hasonló feltételekkel. Amit a versenyző nem tekinthetett teljesíthetetlen elvárásnak, hiszen az egyéni csúcsa 2014 óta 82,69 méter. Ezzel augusztusban aranyérmes lehetett volna a budapesti világbajnokságon, ám idén csak 70,91 méterig jutott. Ez messze volt a nevezési szinttől, s a nemzetközi szövetség pontérték rangsorában a legjobb hat magyar kalapácsvető közé sem tudott bekerülni.

Pars Krisztián
Pars Krisztián idén júniusban a nemzetközi szövetség kontinentális sorozatának bronz kategóriájú budapesti versenyén, a Lantos Mihály Sportpontközpontban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Pars Krisztiánnak azonban sorozatos kudarcok és a sérülések sem vették el a kedvét az atlétikától. Klubjának megjósolható döntésére pedig csak azt mondja, hogy huszonhat év után másféle búcsúra számított. Kirekesztettnek viszont aligha érezheti magát, mert a pályát és annak minden felszerelését továbbra is korlátlanul használhatja, úgy, mint a régi szép időkben. Csak immár „körön kívüliként” nem Németh Zsolt irányítja majd a felkészülését.

Pars Krisztián: Megy a matek

– Miután október 31-én elég komoly talpműtétem volt, viccelődve sem mondhatom, hogy ugrálok az örömömben, de ha így döntött a klub, akkor gyorsan lépnem kell, más megoldást kell találnom – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Pars Krisztián, akinek egy forintjába se került az legutóbbi, immár a tizenhatodik (!) műtétje, mert korábbi érdemeit elismerve annak költségeit a Magyar Atlétikai Szövetség állta. – Van két ötletem is, de egyelőre még nem tudom, hogy a kiszemelt segítőtársaim munkáját ki fogja honorálni, és én kitől kapok majd fizetést, amit eddig a Dobó SE biztosított. Megy a matek, remélem lesz olyan, aki legalább egy évig a támogatásomról gondoskodik.

Pars Krisztián optimizmusa és kitartása kétségkívül tiszteletre méltó, kételkedésre ad okot viszont az, hogy legutóbb a júniusi 8-i WA Continental Tour budapesti versenyen tudott kalapácsot vetni, már amennyire ezt a sérülései engedték. Főképpen a megviselt és deformálódott talpéle, amit most Rodler Endre ortopéd főorvos hozott rendbe. Ha majd valamikor – de december közepe előtt aligha – gyógyultnak és terhelhetőnek mondják, féléves lemaradást kell behoznia. Az viszont csak jóval később derül ki, hogy a szervezete milyen válaszokat ad majd az edzésmunkára.

– Ha bírom, és újra egészségesen bírni fogom, azért fogok küzdeni, hogy kijussak a párizsi olimpiára. Ha ez már sikerült, akkor a döntőbe jutás lesz a hab a tortán. Igaz, nőtt egy kis pocakom az elmúlt hónapokban, de azt nem lesz nehéz eltüntetni. Edzések nélkül is tartom a 114 kilós versenysúlyomat, szerintem legfeljebb másfél kilónyi izom ment le rólam. Sok rosszon mentem át, most már a jónak, a jóknak kell következnie. Öt-hat hét múlva okosabb leszek, addig csak azt tudom megismételni, hogy reményeim szerint Párizsban az ötödik olimpiai szereplésemmel fogok büszkélkedni – mondta Pars Krisztián.

Borítókép: Pars Krisztián a kalapácsvetés selejtezőjében a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.