Szoboszlai a bolgárok miatt úgy lehet hős, mint legutóbb

A bulgáriai stadionkabaré után ma Szófiában, üres lelátók előtt azért játszik a magyar labdarúgó-válogatott, hogy bebiztosítsa helyét a 2024-es Európa-bajnokság mezőnyében. Ha már így alakult, Szoboszlai Dominik és társai ismételnének: a Marco Rossi vezette magyar válogatott a legutóbbi, 2021-ben megrendezett Eb-re is zárt kapus meccsen jutott ki. Három éve Izland ellen éppen Szoboszlai Dominik lőtte ki a kontinensviadalra a válogatottat, a korábbi alkalmakkor viszont – nem meglepő módon – tömött stadionokban jutott ki az Eb-re a magyar nemzeti csapat.

2023. 11. 16. 4:45
Szoboszlai Dominik
Budapest 20230327 Labdarúgás EB selejtező Magyarország - Bulgária Fotó Török Attila Nemzeti Sport csapat öröm Szoboszlai Dominik Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvániában egy meccslabdát már elszalasztott a magyar labdarúgó-válogatott, ma Bulgáriában már a döntetlen is elég lenne ahhoz, hogy a selejtezőcsoport utolsó fordulójában, vasárnap a Montenegró elleni hazai mérkőzés már az első perctől a sikeres Európa-bajnoki kijutás megünnepléséről szóljon. Magyarország 1964, 1972, 2016 és 2021 után ötödször vehetne részt Eb-n, s a legutóbbi torna után ez lehet a második, amelyre zárt kapus meccsen biztosítja be részvételét csapata. Három éve a Covid miatt nem láthatták szurkolók a Puskás Aréna lelátóján, ahogy kilőtte a bal alsót Izland ellen. Előtte a pótselejtező elődöntőjét – akkori klubja, a Salzburg kekeckedése miatt Szoboszlai Dominik nélkül – ugyanabban a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban játszotta a magyar csapat, amelyben ma is pályára lép.

Magyarország Szerbia, Marco Rossi Dibusz Dénes Szoboszlai Dominik Fiola Attila
Szurkolók előtt Szoboszlai Dominik ma nem, reményeink szerint majd vasárnap vezethet ünneplést (Fotó: Mirkó István)

Hagyománynak túlzás lenne azért nevezni a zárt kapuk mögötti Eb-kijutást, az első három alkalommal teli stadionban ünnepelhetett a magyar válogatott. Először, 1964-ben Franciaországot vertük oda-vissza, hogy bejussunk a még Európai Nemzetek Kupájának nevezett sorozat négyes döntőjébe. A kinti 3-1-es siker után a Népstadionba nyolcvanezer nagyon bizakodó ember ment ki, s nem is kellett csalódniuk, 2-1-re itthon is a magyar válogatott nyert.

Kis híján akkor is játszottunk a bolgárokkal, a franciák őket búcsúztatták az előző fordulóban. 1972-ben, a második sikeres Eb-selejtezőnk során viszont éppen a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban szenvedtük el egyetlen vereségünket (3-0), mégis megnyertük a csoportot, majd a négyes döntőbe jutásért két döntetlen után harmadik meccsen, semleges helyszínen, Belgrádban ötvenezer néző előtt legyőztük 2-1-re Romániát, Szőke István a 87. percben szerezte a sorsdöntő gólt.

 

Álomsorsolás zsíroskenyérrel

Nagyot kell ugranunk az időben, 1972 után 2016-ban vehetett részt ismét a magyar válogatott az immár huszonnégy csapatos Európa-bajnokságon. A selejtezőcsoportban harmadikként zártunk Észak-Írország és Románia mögött, s Norvégiában nagyon örültek, amikor a magyar válogatottat kapták pótselejtezős ellenfélnek. Az „álomsorsolás” azonban nekünk kedvezett, idegenben a debütáló Kleinheisler László góljával 1-0-ra, a Groupama Arénában telt ház, 22 186 ember előtt Priskin Tamás élete találatával és egy öngóllal 2-1-re nyertünk, majd meghallgathattuk Böde Dániel népi bölcsességét a zsíroskenyérről.

Szoboszlai kis híján hazasétált, majd döntött

A legutóbbi, 2020 helyett 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságra ismét a pótselejtezőn keresztül jutottunk el, igaz, ezúttal már az új rendszerben, a Nemzetek Ligáján keresztül, a pótvizsgán egymeccses elődöntőt és döntőt nyerve. Szoboszlai Dominik még nem volt a Liverpool világsztárja, de a magyar válogatottban már meghatározó játékos volt, így nem vettük jó néven, hogy akkori klubja, a Salzburg a Covid-járvány rendkívüli szabályait kihasználva nem engedte el a Bulgária elleni elődöntőre.

A bolgárok akkor a koronavírus ellenére vállalták, hogy korlátozott számban, de nézők előtt rendezik meg az összecsapást, a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 1929 néző előtt játszhattunk. Úgy látszik, a szurkolói tüntetést most veszélyesebbnek gondolták Bulgáriában, mint az akkor az egész világot félelemben tartó betegséget.

Bulgáriában végül 3-1-re nyert Marco Rossi csapata, majd jöhetett az Izland elleni mérkőzés az Eb-kvótáért. Szoboszlai hazaüzent, hogy szükség esetén gyalog is hazajön, végül erre nem volt szükség, a góljára annál inkább, amellyel a rendes játékidő hosszabbításában kilőtte az Eb-re Magyarországot a járvány miatt üresen kongó Puskás Arénában.

S ha már a bolgár tragikomédia eredménye az lett, hogy a mai meccsen sem lehetnek szurkolók, abban kell bíznunk, hogy ismét egy zárt kapus mérkőzésen dől el – akár a ma már csapatkapitány Szoboszlai, akár más játékos főszereplésével – a magyar válogatott Eb-szereplése.

Mi kell a magyar válogatottnak az Eb-szerepléshez?

Az eddigi hat meccsen megszerzett tizennégy ponthoz elég egyet hozzátennünk, hogy biztosan kijussunk az Európa-bajnokságra. Ugyanakkor ennél többre hajtunk Bulgáriában, majd a vasárnapi, Montenegró elleni záráson is, ugyanis az Eb-kalapok szempontjából minden egyes pontnak, illetve a csoportelsőségnek is lehet szerepe.

Ha a magyar válogatott nyer Bulgáriában, akkor nemcsak az Eb-szereplés, hanem a selejtezőcsoport megnyerése is biztossá válik, ebben az esetben csak az első vagy a második kalapba kerülhetünk, amikor elkészítik a németországi Európa-bajnokság csoportbeosztását.

 

Hol lesz a bolgár–magyar Eb-selejtező?

Szófia, Plovdiv, Kardzsali és érintőlegesen még Razgrad is szóba került az elmúlt kilenc napban, míg végül a bolgárok visszatértek az eredeti helyszínhez, a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionhoz.

Az X-en (ex-Twitter) a bulgáriai stadionkabaré komolyságának abszolút megfelelően javasolt grönlandi helyszínen alighanem amúgy is már kissé hideg lett volna a meccs megrendezéséhez.

Eb-selejtező, G csoport, 9. forduló

Bulgária–Magyarország 18.00 (Szófia, tv.: M4 Sport)
Montenegró–Litvánia 20.45 (Podgorica, tv.: Match 4)

A csoport állása
1. Magyarország 14 pont/6 mérkőzés
2. Szerbia 13/7
3. Montenegró 8/6
4. Litvánia 6/7
5. Bulgária 2/6

Borítókép: Legutóbb Szoboszlai Dominik lőtte ki az Eb-re a magyar válogatottat (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.