A világbajnoki cím ezúttal csak hab volt a tortán

Remek évet zár a magyar sport. Labdarúgó-válogatottunk kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra, a Ferencváros áll a konferencialigában, a világbajnokságokon pedig az olimpiai versenyszámokban kilenc aranyérmet szereztünk. A jövő évi párizsi ötkarikás játékokra már 65 kvótánk van, férfi vízilabdázóink vb-arannyal tudták le a kvalifikációt. Női kosárlabdázóink és kézilabdázóink itthon, a soproni, illetve a debreceni selejtezőtornán érhetnek révbe, de férfikézilabdában is él az esély. Az esztendőre visszatekintő sorozatunk második részében a csapatsportágakat vesszük górcső alá.

2023. 12. 28. 4:45
Fukuoka, 2023. július 29.
Az aranyérmes magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntõjében játszott Magyarország - Görögország mérkõzés eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar válogatott ötméteresek után 14-13-ra gyõzött a görög csapat ellen.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fukuoka, 2023. július 29. Az aranyérmes magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntõjében játszott Magyarország - Görögország mérkõzés eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar válogatott ötméteresek után 14-13-ra gyõzött a görög csapat ellen. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felemás évet zártak felnőtt-vízilabdaválogatottjaink. A férfiak már az első nekifutásra teljesítették a 2024-es olimpiát megelőző fő célt: döntőbe jutottak a fukuokai világbajnokságon, ami párizsi kvótát ért. A magyar csapat nagy csata árán jutott el idáig, a négy között három perccel a meccs vége előtt a spanyolok még két góllal vezettek, ám Manhercz Krisztián utolsó másodperces gólja a fináléba repítette a mieinket. Ráadásként a válogatott még a vb-címet is megszerezte . 2013 után lettek ismét a magyar férfiak a világ legjobbjai úgy, hogy 10-10 után ötméteresekkel győzték le a görögöket, akiknek a rémálmaikban köszönhet vissza, hiszen három lövésüknek is az útját állta.

VOGEL Soma
Vogel Soma védései rengeteget értek Fotó: MTI/Illyés Tibor

A hölgyek viszont érem nélkül maradtak idén. Az első akadályt, a csoportkört még hibátlanul ugrotta meg Bíró Attila válogatottja, de a negyeddöntőben a „mumus” spanyolok ellen végig futott az eredmény után. A görögöket még megverte, az Egyesült Államoktól aztán kikapott a magyar csapat, amely így csak a hatodik helyen végzett. Kvóta helyett csalódást hozott a vb, ezek után a tanítványaival a szakág első olimpiai érmét (bronz Tokióban) szerző sikeredzőt, Bíró Attilát menesztette a szövetség, és szeptemberben Mihók Attilát és Cseh Sándort nevezte ki a helyére. Az ő kezük alatt a válogatott a januári eindhoveni Eb-n vagy a februári dohai vb-n biztosíthatja be a párizsi részvételt.

Nem véletlenül emeltük ki, hogy a felnőttválogatottaknak volt felemás éve, hiszen 

az utánpótlásban a világ előtt jártak a magyar pólósok. A nyári hat korosztályos világversenyből négyet a mieink nyertek meg: az U20-as vb-ről a férfiak és a nők egyaránt arannyal tértek haza, míg az U17-es lány és az U15-ös fiú Európa-bajnokságon is a magyar csapat győzött.

A hazai medencékben a férfiaknál ismét a Ferencváros volt az úr, a nőknél hatalmas meglepetésre az Eger lett a bajnok. A zöld-fehérek – a szövetségi kapitányi feladatai miatt tíz év után távozó Varga Zsoltot váltó – új edzőjükkel, Nyéki Balázzsal is hengerelnek, az ob I alapszakaszát pontvesztés nélkül teljesítették, és a Bajnokok Ligája első csoportkörében is elsők lettek. Az Eger ebben az idényben eddig nem tudott hasonló sikersorozatot felmutatni, jelenleg holtversenyben negyedik a bajnokságban.

 

 

Búcsúzó edzők, BL-döntő és brazil segítség

A magyar kézilabda történetében még nem zárult olyan esztendő, ami után egy dél-amerikai országnak rebeghettünk hálát a közbenjárásáért. Brazília 2023-ban férfi és női vonalon is jó szolgálatot tett nekünk. A januári férfi-világbajnokság középdöntőjében váratlanul pontot szerzett Portugália ellen, így helyzetbe hozta a magyar válogatottat. Chema Rodríguez csapatának nem maradt más dolga a középdöntőben, mint begyűjteni két pontot Brazília majd a Zöld-foki szigetek ellen, és kiszurkolni azt, hogy Svédország legyőzze Portugáliát. A magyar válogatott a brazil pontszerzésnek (is) hála végül a nyolcadik helyen zárt, és kiharcolta a jövő tavasszal esedékes olimpiai selejtező-tornán való részvételt.

Ugyanez a hölgyeknek is összejöhet. Golovin Vlagyimir csapata is a göteborgi Scandinaviumban játszott a vb középdöntőjében. A horvátok elleni heroikus fordítás egyebek mellett azért érhetett tizedik, pótkvalifikációs helyet, mert előtte a brazilok legyőzték a szintén olimpiai álmokat kergető cseheket. 

Az ötkarikás részvétel lehetősége tovább él, és ma már azt is tudjuk, hogy Debrecen lesz az áprilisi olimpiai kvalifikációs torna helyszíne, a magyar válogatottnak a Svédország, Japán és Kamerun trióból két csapatot kell megelőznie a párizsi repülőjegyhez. Ha már itt tartunk: a férfiak három csoportellenfelére és a selejtező helyszínére a januári Európa-bajnokság vége után derül fény.

A hazai klubkézilabda igazán mozgalmas évet zárt. Idén fordult elő először, hogy a négy óriás, a Veszprém és a Szeged férfi-, a Győr és a Ferencváros női csapata közül három is edzőt váltott a nyáron. Juan Carlos Pastor tíz év és a Veszprém ellen elveszített bajnoki döntő után távozott Szegedről. Az őt váltó Kárpáti Krisztián egy szezonra kapott mandátumot, és eddig nem vallott szégyent.

Elek Gábor tizenöt évet töltött a Népligetben, és az utolsó szezonjában bevitte a Ferencvárost a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, ahol az első helyért kikapott a címvédő norvég Viperstől. Búcsúajéndék gyanánt a korábbi szövetségi kapitány bajnoki és BL-ezüsttel, valamint kupagyőzelemmel kedveskedett a szurkolóknak. Majd feleségével, Szucsánszki Zitával az NB I B-ben szereplő az Esztergomi Vitézekhez szerződött.

ELEK Gábor
Elek Gábor BL-ezüsttel búcsúzott a Fraditól Fotó: MTI/Illyés Tibor

Elek utóda, a dán Martin Albertsen megégett, rövid idő után távozott az FTC-től. A segítője, Allan Heine lépett a helyére, az ő vezetésével magára talált a csapat a BL-ben, a bajnokságban pedig a Győr elleni látványos győzelemmel adott magáról életjelet.

Az ETO-nál a nyáron ért véget a klubbal korábban három BL-t nyert Ambros Martín második korszaka. A spanyol edző bajnoki címmel búcsúzott, de a BL-ben csak a harmadik helyre hozta be a Győrt. Az utód, a dán Ulrik Kirkely vezetésével a BL-ben még hibátlan a nemzetközi sztáralakulat, de itthon a Fradi mellett a Mosonmagyaróvár is kibabrált az ETO-val. Az FTC még százszázalékos, akár trónfosztás is lehet az NB I-ben. A férfiaknál újabb Veszprém–Szeged klasszikus dönthet majd a bajnoki címről.

 

 

Nagy érvágás Sopronban

Ha a felnőttválogatottakat nézzük, akkor remek évük volt a magyar kosárlabdázóknak. A női csapat ott volt az Európa-bajnokságon, amelyen várakozáson felül teljesített. Nehéz csoportba került, ennek ellenére jól kezdett, gond nélkül, 89-67-re legyőzte Szlovákiát. Ezután drámai utolsó percben egy ponttal kikapott Törökországtól úgy, hogy az egész meccsen végig vezetett, majd parádés harmadik negyedet produkálva 81-75-re nyert a végső sikerre is esélyes címvédő Szerbia ellen. Ezzel első helyen jutott nyolc közé, és a negyeddöntőben rendkívül izgalmas mérkőzést játszott Csehországgal, és 62-61-gyel a célját túlteljesítve a legjobb négy közé lépett.

Székely Norbert csapata sikerének az értékét növeli, hogy kivívta a jogot a részvételre a februári olimpiai selejtezőre, a magyar válogatott 1980 óta nem szerepelt az ötkarikás játékokon. Az Eb elődöntőjében a világklasszis Alba Torrens parádés teljesítményével nyertek a spanyolok 69-60-ra, a bronzmérkőzésen pedig Kiss Virágék nagyon elrontották az első negyedet (8-26), utána hiába álltak talpra, ezt a hátrányt nem tudták ledolgozni, ám a negyedik hely is a bravúr kategóriájába tartozik. A válogatott a következő Eb-selejtezőit is sikerrel kezdte Szlovénia és Finnország legyőzésével, nagy összeomlásnak kellene történnie ahhoz, hogy hiányozzon a 2025-ös kontinenstornáról.

A férfiválogatott mozgalmas évet tudhat maga mögött. Két vb-selejtezője maradt erre az évre, februárban kikapott Litvániában, itthon legyőzte Bosznia-Hercegovinát, így a negyedik helyen zárt, de csak az első három jutott tovább. Tegyük hozzá: a selejtezők harmadik körébe jutással a csapat már megtette a magáét, és ezzel részt vehetett az olimpiai előselejtezőn, ami bravúrnak számít. Augusztusban szoros meccseken kikapott a lengyelektől és a portugáloktól is, majd sima vereséget szenvedett a bosnyákoktól, ezzel a csoport negyedik helyén zárt. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány már a torna előtt tudatta a szűkebb környezetével, hogy tíz év után távozik a posztjáról, mert szerinte a válogatott vele elérte a maximumot, és nem tudna többet kihozni belőle. A szövetség december elején nevezte ki az utódját, mostantól a Falco korábbi sikeredzője, a szlovén Gaspar Okorn irányítja a nemzeti csapatot.

A klubcsapatokat nézve a hölgyeket komoly veszteség érte. A Sopron Basket címvédőként kezdte az elit sorozat, az Euroliga tavasszal véget ért kiírását, de már a negyeddöntőben búcsúzott: az előző évi döntőben legyőzött török Fenerbahce állta az útját, 2-0-ra megnyerve a párharcot. 

Ezt és a bajnokság megnyerését követően a soproniak bejelentették, hogy az anyagi biztonságuk megóvása érdekében nem indulnak a nemzetközi porondon, és így az a csapat, amely az Euroligában 2018 óta arany- és ezüstérmet is szerzett, valamint 2023-at leszámítva egyszer sem hiányzott a négyes döntőből, és a kontinens legjobbjai között jegyezték, kilépett a mezőnyből.

2022-ben még megnyerte az Euroligát a Sopron Basket, ma már nem a mezőny tagja
2022-ben még megnyerte az Euroligát a Sopron Basket, ma már nem a mezőny tagja Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Az idén októberben rajtolt elitben most a DVTK és a Győr képviseli Magyarországot. A diósgyőriek nagyszerűen szerepelnek, amellett, hogy itthon a bajnokságban veretlenül zárták az évet, az Euroligában tíz fordulót követően a második helyen várják a folytatást. a sok sérülés miatt nem tudott igazán formába lendülni, és a másik csoport utolsó helyén tanyázik. A férfiaknál a Falco Szombathely nyerte a bajnokságot, alanyi jogon ott lehetett a Bajnokok Ligája főtábláján, de nem élte túl a csoportkört.

 

Megbüntetett kapitány

Harmadik nekifutásra sem sikerült a bravúr, a magyar férfi-jégkorongválogatott 2009, 2016 után 2023-ban sem tudott megkapaszkodni az elitben. Ahogy azt előzetesen is sejteni lehetett, a bennmaradás az utolsó csoportmérkőzésen, Ausztria ellen dőlt el. Mit sem számított, hogy korábban a mieink hosszabbításban legyőzték Franciaországot, az osztrákok pedig ráadásban kikaptak tőlük, a meccs előtt egyszerű volt a képlet: az a csapat marad benn, amelyik győz. A magyar csapat ugyan már 3-1-re is vezetett, az osztrákok egyenlítettek, majd a gól nélküli hosszabbítás után a szétlövésben jobbak voltak. A magyar válogatott 2024-ben tehát ismét a divízió I-ben próbálkozik, legalább abban bízhatunk megalapozottan, hogy nem kell újabb hét évet várni a következő A csoportos feljutásig.

A vb fura utóéleteként a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Kevin Constantine élő szerződése dacára szakított a magyar szövetséggel és a Fehérvárral is. A történet ennél is különösebb folytatása, hogy miután a tengerentúlon eltiltották, Constantine októberben visszatért Európába, egyenesen Csíkszeredába. A magyar szövetség ezt a békát nem volt hajlandó lenyelni és megbüntette a székely klubot, így megakadályozva az amerikai szakember szerepvállalását az Erste-ligában.

Ez persze már a most is zajló idény eseménye, a magyar bázisú bajnokság előző évadában a Gyergyó történelmi sikert aratott, fennállása során először nyerte meg az Erste-ligát. A székelyföldi csapat végletekig kiélezett csatában a döntő hetedik meccsén vívta ki a győzelmet a Ferencváros ellen.

Női válogatottunk 2022-ben – igaz, részben a Covid, a speciális szabályok miatt – egyszer már elérte a bravúrt és bennmaradt az elitben, amely a gyengébbik nem esetében ráadásul csupán tíz csapatot jelent. Pat Cortina csapata jól kezdte a 2023-as vb-t is, legyőzte Franciaországot, ami után azonban háromszor is kikapott és így kiesett.

 

A magyar női röplabda-válogatott 2023-ban is részt vehetett a huszonnégy csapat részvételével megrendezett Európa-bajnokságon, ám ebben nem volt köszönet, a mienktől csupán két szett megnyerésére futotta, öt vereséggel az utolsó helyen végeztek a csoportjukban. Az elmúlt években elillant a varázs a sportágban, amit a lányok azzal csiholtak ki, hogy 2015-ben nem csupán kijutottak az akkor még tizenhat csapatos tornára, hanem ott is továbbléptek a következő körbe, a legjobb tizenkettő közé. Igaz, a hölgyek legalább ott lehettek az Eb-n, a férfiak ettől is messze voltak. Immár a röplabda is biztosan alapokra támaszkodhat idehaza, az eredmények azonban sajnálatosan elmaradnak.

Borítókép: Az aranyérmes magyar válogatott játékosai a férfivízilabda-torna döntőjében játszott Magyarország–Görögország mérkőzés eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.