Bíró Attila pikáns helyzetben, de nem kertel a női pólósok Eb-kudarca után

A tokiói olimpián bronzérmes női vízilabda-válogatottunk Mihók Attila és Cseh Sándor irányításával a múlt héten csak az ötödik helyen végzett az eindhoveni Európa-bajnokságon, így nem tudta megszerezni az olimpiai kvótát, és erre már csak egy „dobása” maradt. Mondhatjuk, hogy a korábbi sikerkapitány Bíró Attila, akitől augusztusban megvált a Magyar Vízilabda-szövetség, pikáns helyzetben van, ha értékelésre kérik, de a szakember ettől nem zárkózott el a Mandiner felkérésére.

Forrás: Mandiner2024. 01. 19. 9:29
BÍRÓ Attila
Fukuoka, 2023. július 28. Bíró Attila szövetségi kapitány a nõi vízilabdatorna 5. helyéért játszott Egyesült Államok- Magyarország mérkõzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Attila a portál felvetésére visszatekintett a tavaly nyári menesztésére is, és a szavaiból kicseng, hogy emiatt még mindig sok keserűség van benne. A magyar szövetség döntéséhez tudni kell, hogy a férfi és a női szövetségi kapitányok szerződésében egyaránt szerepel egy olyan passzus, miszerint ha egy világversenyen nem jut a legjobb négy közé a válogatott, minden következmény nélkül felbontható a megállapodás, és női válogatottunk a fukuokai vb-n a hatodik helyen zárt.

Bíró Attila
Bíró Attila. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Munkajogilag ugyan meg lehetett tenni ezt a lépést de úgy gondolom, az elmúlt nyolc évben tettem annyit a magyar női vízilabdáért, hogy nem ezt a bánásmódot érdemeltem volna. Ráadásul úgy, hogy az ötödik helyért lejátszott helyosztón az aktuális világbajnok, az Amerikai Egyesült Államok ellen döntetlent értünk el (büntetőpárbajban kaptunk ki – a szerk.), és csupán a vb-döntőbe jutó, ott csupán szintén ötméteresekkel vereséget szenvedő spanyoloktól kaptunk ki a negyeddöntőben. Mindezt azért nem nevezném kudarcnak. Mint ahogy azt sem, hogy ezt megelőzően kétszer is egy-egy világverseny megnyerésével, Rióba a belgrádi Eb-arannyal, míg Tokióba a mini-világbajnokságnak is beillő trieszti selejtezőtorna első helyén végezve jutottunk ki az olimpiára.

Bíró Attila az eindhoveni történésekről a következőket mondta el: – Szomorú szívvel néztem az Európa-bajnokságot, hiszen úgy láttam: amit az elmúlt évek alatt felépítettünk, most egy kicsit megtört, megszakadt. Szakmai elemzésbe természetesen nem mennék bele, de ez a csapat többre hivatott annál, sokkal több van benne, mint amit eddig elért. Fizikálisan most sem volt különösebb probléma, sokkal inkább mentális fáradtságot láttam a lányokon. Az elmúlt időszakban, de főleg az utolsó négy-öt évben mi rengeteget dolgoztunk azért, hogy mentálisan erősek legyenek a lányok. Ennek is köszönhettük, hogy a létfontosságú meccsek többségét hoztuk, persze, sok múlik a taktikán és az ellenfelen is. S ne feledjük: a Covid-járvány „buborékkorszakában” különösen fontos volt, hogy fejben is erősek legyenek a lányok, ismerve azt is, hogy a női lélek különleges bánásmódot igényel. Ebben az időszakban azt sem tudtuk, hogy mire és mikor készüljünk, mivel még a tokiói játékok időpontja is állandóan tolódott. Mindenesetre az Eindhovenben látottak alapján csak fölfelé vezethet az út, és hiszem, hogy a lányok már a világbajnokságon harcosságban és koncentrációban is össze tudják kapni magukat.

 

Bíró Attila: A kvóta simán meglesz

Bíró Attila szerint februárban az olimpiai kvótát sikerül megszereznie a csapatnak a dohai vb-n. A még kiadó két ötkarikás helyért az olasz vagy a kanadai válogatottat kell megelőznünk, a papírforma meccseket pedig hoznunk kell. A kvótaszerzéshez nagy eséllyel még az első négybe sem kell bejutnunk, de ennél mégis többről van szó a korábbi kapitány szerint.

– Az olimpiai kvalifikáció simán meglesz. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy egy világverseny megnyerésével erőt demonstrálsz szinte a teljes mezőnynek vagy csak egy Európa-bajnoki ötödik hely után, szép csendben megszerzed a kvalifikációt. Mindezt azért mondom ilyen határozottan, mert meggyőződésem: a katari vb-n a dobogón is végezhetünk vagy akár a legfényesebb érmet is megszerezhetjük!

A Mandiner interjúja itt olvasható el.

Borítókép: Bíró Attila szövetségi kapitány a női vízilabdatorna 5. helyéért játszott Egyesült Államok–Magyarország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.