Jól kibabráltak a horvátok a magyar drukkerekkel az Eb-elődöntő előtt

A rutin, a hazai pálya és a közvetett eredményesség is a horvátok mellett szól, de ettől még a szombati elődöntőben is okozhat meglepetést a magyar férfi-vízilabdaválogatott. Varga Zsolt szövetségi kapitány úgy jellemezte a csapatát, hogy a szívében rejlik a titka, a játékosok megértették, hogyan nyerhetnek az erősebb rivális ellen. Szurkolók, pláne magyarok sajnos csak korlátozottan lehetnek jelen a Mladost-uszoda kapacitása miatt.

2024. 01. 14. 11:31
POHL Zoltán; MOLNÁR Erik; VIGVÁRI Vendel
Férfi vízilabda Európa-bajnokság - Magyarország - Szerbia Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A matek látszólag pofonegyszerű. A magyar válogatott a csoportkör első mérkőzésén 10-8-ra kikapott Görögországtól, a horvátok a pénteki negyeddöntőben viszont 13-8-ra legyőzték a görögöket. A horvátok ez alapján tehát hét góllal jobbak a mieinknél. De persze nagy tételben mernénk fogadni arra, hogy a magyar válogatott nem szenved hétgólos vereséget szombat este Zágrábban a Horvátország elleni elődöntőben.

Horvátország, Magyarorszá, vízilabda, Európa-bajnokság, elődöntő, magyar válogatott, Varga Zsolt
A horvátok könnyedén elsüllyesztették a görögöket a negyeddöntőben. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Másfél éve a két csapat hasonló körülmények közepette már megmérkőzött egymással. A 2022-es spliti Európa-bajnokságra az akkor debütáló szövetségi kapitány, ugyancsak csikócsapattal utazott ki – hiányzott mindenekelőtt Hárai Balázs és –, a mieink lelkes játékukkal a hazai közönség elismerését is kiváltották, s többek között a 2022-ben Budapesten világbajnok spanyolokat is legyőzve egészen a döntőig meneteltek. Ott azonban következtek a horvátok, akik – miként Székely Bulcsú is utalt rá – hazai közegben rendre sokkal magabiztosabban játszanak, s meg is nyerték a döntőt 10-9-re. Egy év múlva, a 2023-as fukuokai vb-n a két csapat a csoportkörben találkozott, akkor a magyar válogatott nyert 12-10-re. 

 

Olimpiai kvótát akarnak a horvátok

Ma következik az újabb ütközet. A tét a horvátokat nyomasztja jobban, hiszen nem titkoltan azzal a szándékkal ugrottak be rendezőként Izrael helyett, hogy hazai pályán megszerzik az olimpiai kvótát, ami csak Eb-győzelemmel lehet meg.

A fiatal magyar együttes Olaszország és Szerbia ellen már megmutatta, hogy nincs tekintettel mások terveire, csakis magával törődik.

– Ennek a csapatnak a szívében rejlik a titka. A játékosok megértették azokat a játékelemeket, amelyekkel ilyen mérkőzéseken, erősebb csapatok ellen is lehet nyerni – mondta a horvátok ellen elődöntőre hangolva Varga Zsolt.  A szövetségi kapitány úgy látja, az olaszok elleni siker meghozta a játékosok önbizalmát, a fiatalok elhitték, hogy élcsapat ellen is képesek győzni.

Lépésről lépésre haladunk, óriási tisztelettel és hatalmas tűzzel játszunk a következő mérkőzésen is

– tette hozzá Varga Zsolt.

 

Csak háromezer néző fér be a Mladost-uszodába

Egyvalamiben azonos véleményen vannak a két csapat játékosai, hát még szurkolói. A Mladost zágrábi uszodájában csupán 3000 néző fér el, ennyien csak Magyarországról útnak indulnának… Nyilván akár tíz-húszezren is megnéznék a meccset, ha megtehetnék. Ráadásul az időpont megváltoztatása miatt többen pórul jártak, mert az eredeti kiírás szerint a mieink az első elődöntőt játszották volna, az arra a meccsre váltott belépőkkel a spanyol–olasz mérkőzést lehet megtekinteni... Kárpótlás a magyar drukkereknek, hogy az M4 Sport 18.30-tól élőben közvetíti a találkozót.

Majd 20.30-tól következik egy újabb magyar–szerb meccs, csak éppen Münchenben, a férfikézilabda Európa-bajnokságon.

Borítókép: Pohl Zoltán, Molnár Erik és Vigvári Vendel ünnepli a szerbek elleni győzelmet (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.