Szilágyi Áron elárulta, tavaly egy kiáltás mély nyomot hagyott benne + videó

Háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívónk, Szilágyi Áron hétfőn az M4 Sport–Az Év Sportolója Gálán két díjat is kapott: az egyéni sportágak csapatversenyében a tavalyi, milánói világbajnokságon aranyérmes férfikardcsapatunk (Szilágyi, Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András) kapta a legtöbb voksot a hazai sportújságíróktól. Szilágyi pedig Nemzetközi Fair Play-díjat is átvehetett.

2024. 01. 11. 13:12
DECSI Tamás; SZATMÁRI András; GÉMESI Csanád; SZILÁGYI Áron
Budapest, 2024. január 8. Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron (b-j), a férfi kardválogatott tagjai, az egyéni sportágak csapatversenyei kategória gyõztesei a díjjat az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Év Sportolója-gála végeztével az újságírók valósággal szétszedték Szilágyi Áront, mint ahogy a világbajnoki címet szerző, és ezzel az egyéni sportágak csapatversenyében élen végző férfi kardvívó-válogatott többi tagját, Decsi Tamást, Gémesi Csanádot és Szatmári Andrást is. Hosszú percekig nem lehetett a háromszoros olimpiai bajnok közelébe férkőzni, ráadásul Szilágyi népszerűségét az is jelezte, hogy még a gála szervező bizottsági tagjai közül is sokan vele akartak közös fényképet készíteni. Amikor már csitulni látszódtak a népszerűség hullámai, jelezte, hogy a paraván mögött nyugodt körülmények közepette tud interjút adni.

SZILÁGYI Áron
Szilágyi Áron Nemzetközi Fair Play-díjat is átvehetett (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Szilágyi márciusban a budapesti világkupaverseny döntőjében – hátrányban – hagyta magát megvágni, „visszaadta” a tust grúz ellenfelének, Szandro Bazadzénak, miután egy technikai hiba miatt nem jelzett a rendszer. Bazadze megköszönte a fair play díjas cselekedet, majd ellépett 11-5-re, s vezetett 14-10-re is. De nem nyert, mert háromszoros olimpiai bajnokunk 15-14-re fordított.

– Most már elárulhatom: jó pár hónapja tudom, hogy Novák Katalin köztársasági elnök asszony felterjesztett erre a díjra, éppen ezért rendkívül hálás vagyok neki, mint ahogy Kamuti Jenő elnök úrnak is az odaítélésért, egészen különleges élmény volt átvenni a díjat. Ez az elismerés egyben felelősség, miszerint továbbra is úgy viselkedjek a páston és a páston kívül, hogy ezzel példát mutassak a következő generációnak is – nyilatkozta Szilágyi Áron a Mandinernek.

Természetesen a közelgő párizsi olimpia is terítékre került, és a Vasas vívója arról is beszél, hogy háromszoros egyéni olimpiai bajnokként leginkább mi moiválja.

Szilágyi Áron: Megéri nap mint nap edzeni és izzadni

– Az olimpiáig még egy teljes szezont végigversenyzünk, ezzel együtt Párizs már itt van a nyakunkon. Az olimpia tényleg egy nagy ünnep, egy olyan sport- és multikulturális esemény, amelyért megéri nap mint nap edzeni és izzadni. Mindennap azzal fekszem és kelek, hogy miként tudnám a legtöbbet kihozni magamból. Mondhatnám, hogy már olimpiai lázban égek, de engem már nem csak a saját, egyéni sikereim motiválnak. A csapattal több Európa-bajnoki címet nyertünk, ám amikor legutóbb, Milánóban összejött a vb-arany, láttam, hogy Gémesi Csanádból mennyire önfeledten tört ki a feszültség, miután az égbe kiáltotta: »végre világbajnok is vagyok!« Nos, ekkor döntöttem el, hogy az olimpián, az egyéni sikerek mellett mindent elkövetek azért, hogy csapatban is a dobogó tetejére álljunk. Egy biztos: mindannyiunkban megvan a motiváció, hogy az aranyérem-kollekciónk teljes legyen!

Borítókép: Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron, a férfi kardválogatott tagjai, az egyéni sportágak csapatversenyei kategória győztesei a díjjal az M4 Sport–Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban  (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.