Szoboszlai korábbi csapattársa adta a legújabb pofont a szaúdi futballnak + videó

Szaúd-Arábia nagy reményekkel vágott bele a futballprojektbe, de az egyelőre több sebből is vérzik. A szaúdi válogatott sem tudott kiugró eredményt elérni, már az Ázsia-kupa nyolcaddöntőjében elvérzett Dél-Korea ellen. Pedig Roberto Mancini remekül cserélt, de koreaiak a 99. percben kiharcolták a hosszabbítást, majd tizenegyespárbajban búcsúztatták a szaúdi válogatottat.

2024. 01. 30. 20:54
Hvang Hicshan Cso Hjonu
FBL-ASIA-2023-MATCH42-KSA-KOR South Korea's players celebrate their win after penalty shootout in the Qatar 2023 AFC Asian Cup football match between Saudi Arabia and South Korea at Education City Stadium in al-Rayyan, west of Doha, on January 30, 2024. (Photo by HECTOR RETAMAL / AFP) Fotó: Europress/AFP/Hector Retamal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roberto Mancini nem írt történelmet a szaúdi válogatott kispadján. Három éve az Európa-bajnokság döntőjében örülhetett a tizenegyespárbaj után az olasz szakember, amikor hazája csapatával aranyérmes lett. Kedden viszont az Ázsia-kupa nyolcaddöntőjében a végállomást jelentették a tizenegyesek Mancini és a szaúdi válogatott számára. Az olasz szakember már a párbaj közben faképnél hagyta a válogatottját, nem látta, amikor korábbi salzburgi és lipcsei csapattársa, Hvang Hicshan belőtte a Dél-Korea továbbjutását jelentő tizenegyest.

Roberto Mancini szaúdi kapitány Ázsia-Kupa Dél-Korea Szaúd-Arábia Szoboszlai Dominik volt csapattársa kiszúrt vele
Roberto Mancini elbukott a szaúdi válogatott kispadján, az utolsó tizenegyest már meg sem várta (Fotó: Europress/AFP/Giuseppe Cacace)

Mancini lehetett volna az első, aki Európa és Ázsia kontinenstornáját is megnyeri szövetségi kapitányként. A kezdeti nehézségek után a csoportját magabiztosan nyerte meg a szaúdi válogatott, s a Dél-Korea elleni nyolcaddöntőben is vezetést szerzett Mancini szupercseréjének köszönhetően.

A kapitány a szünetben változtatott: Szaleh al-Sehri helyett Abdullah Radifot küldte be, aki fél perccel később, első labdaérintésével megszerezte a mérkőzés első gólját.

Úgy tűnt, ez az egy találat elég lesz ahhoz, hogy Szaúd-Arábia megnyerje a forduló rangadóját, Mancini pedig az olasz gyökerekhez visszanyúlva beállt védekezni csapatával. A taktika egészen a 99. percig működött (tíz perc volt a hosszabbítás), akkor viszont Cso Gjuszong fejesével a koreaiak kiharcolták a hosszabbítást. Cso, aki a 2022-es vb-n két gólt is fejelt, szintén csereként lépett pályára, így Dél-Korea szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann is ünnepelhette a változtatását.

Mi lehet a szaúdi futballprojekt jövője?

A kétszer tizenöt perces hosszabbításban nem született gól, Radif a 123. percben lehetett volna hős, de Cso Hjonu védett, ahogy megtette ezt néhány perccel később a szétlövésben két szaúdi tizenegyesnél is.

Mancininek ez már sok volt, elindult az öltözőfolyosón, lényegében faképnél hagyta a szaúdi válogatottat, nem várta meg, hogy Szoboszlai Dominik korábbi salzburgi és lipcsei csapattársa, Hvang Hicshan bebombázza az utolsó tizenegyest.

A tavaly nyári nagy költekezés után a szaúdi liga lendülete egyértelműen alább hagyott, a bajnokság képviselője, az al-Ittihad nem alkotott maradandót a klubvilágbajnokságon, most pedig a szaúdi válogatott sem jutott el az Ázsia-kupa végjátékáig.

Mancini reakciójából úgy tűnik, ő sem marad a leszálló ágban lévő szaúdi futballprojekt részese.

Jürgen Klinsmann viszont folytatja az Ázsia-kupát Dél-Korea kispadján, a negyeddöntőben Ausztrália lesz az ellenfél. Rendeznek még Jordánia–Tádzsikisztán és Katar–Üzbegisztán negyeddöntőt is, az utolsó két kiadó negyeddöntős hely sorsa szerdán dől el az Irán–Szíria és a Japán–Bahrein meccseken.

Borítókép: Hvang Hicshan és Cso Hjonu, a koreaiak két hőse (Fotó: Europress/AFP/Hector Retamal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.