Thomas Tuchel szerint már senki sem hisz neki, káosz a Bayern Münchennél

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, eredményt nem hozó rekordköltekezés és bizalomvesztés Thomas Tuchel vezetőedző irányába. Káosz uralkodik a Bayern München háza táján, amely tavaly nyáron megvette százmillió euróért Harry Kane-t, de egyelőre ez sem elég, hogy újra letarolja a Bundesligát. A bajorok ma az Union Berlin ellen hazai pályán bepótolják a 13. fordulóból a nagy havazás miatt elhalasztott bajnokit (20.30, tv: Arena 4), de ha nyernek, akkor is négy pont marad a hátrányuk az éllovas Bayer Leverkusen mögött. Tuchel vezetésével most egyértelműen rosszabb helyzetben van a Bayern München, mint egy évvel ezelőtt Julian Nagelsmann irányításával.

2024. 01. 24. 5:31
Bundesliga - VfL Wolfsburg vs. FC Bayern Munich
epa11039282 Munich's head coach Thomas Tuchel gestures during the German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and FC Bayern Munich in Wolfsburg, Germany, 20 December 2023. EPA/FILIP SINGER CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: FILIP SINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ilyenkor a Bayern München a Bundesliga első helyén állt 18 forduló elteltével, hamarosan pedig kirúgta Julian Nagelsmann vezetőedzőt, akinek a helyét Thomas Tuchel – az oldalán Lőw Zsolttal – foglalta el. Az ő vezetésükkel a Bayern csak nagy nehezen szerezte meg a bajnoki címet, elsősorban az utolsó fordulónak az első helyről nekivágó Dortmund váratlan lebőgésének köszönhetően.

Bundesliga - VfL Wolfsburg vs. FC Bayern Munich
Thomas Tuchel egyelőre nem mindenkit győzött meg a Bayern München edzőjeként. Fotó: EPA/Filip Singer

Ezután Tuchelnek volt egy nyugodt nyara felkészülni a mostani idényre, és még egy százmillió eurós „ajándékot” is kapott személyében. Az angol csatár teszi is a dolgát, német gólrekordot hozó idényével lépést tartva, máris 22 találattal vezeti a góllövőlistát. A Bayern nemcsak őt igazolta le a hegemónia elvesztésének lehetőségétől megriadva, hanem a Serie A-ban bajnok Napoli kulcsemberéért, a védő Kim Min Dzseért is mélyen a zsebébe nyúlt.

 

Nincs eredménye a tavaly nyári költekezésnek

Tavaly nyáron 150 bajor eurómillió ment el igazolásokra, ami a Transfermarkt adatai szerint rekord, soha nem költött ennyit a müncheni sztárcsapat. Eredménye pedig szinte semmi az egy évvel ezelőtti állapottal összevetve. Sőt! 

2023 januárjában a Nagelsmann-féle Bayern a BL-ben százszázalékos volt, a Német Kupában állt, s mint említettük, vezette a Bundesligát. Most viszont a bajnokságban akkor is legalább négy pont a hátrány a meglepetésre éllovas Bayer Leverkusen mögött, ha a Bayern ma megnyeri az Union Berlin elleni elhalasztott meccsét. A kupából már kiesett a csapat a harmadosztályú Saarbrücken ellen, egyedül a BL a mentsvár, ott a csoportkört magabiztosan vette a gárda, ha nem is százszázalékosan, mint Nagelsmannal.

 

Egymásnak ellentmondó Bayern München-sztárok

Összességében nem ad ki pozitív képet Tuchel müncheni munkássága, és a káosz a nyilatkozatokból is visszaköszön. – Nem akarom azt mondani, hogy jól edzünk, mert ezt már senki sem hiszi el. Semmitmondóan játszottunk, megérdemelt vereség volt – vont keserű mérleget a vezetőedző a legutóbbi, Werder Bremen elleni hazai bajnoki fiaskó (0-1) után.

A csapatkapitány Manuel Neuer szerint a játékosok tisztában vannak a helyzet komolyságával, aminek ellentmondanak Joshua Kimmich szavai: – Nem úgy néz ki, mintha tudnánk, hogy mi volt a tét.

 

A Xabi Alonso vezette Leverkusen mentálisan is erős

Tuchel szerint korai még a bajnoki címről beszélni, és az Union ellen máris javíthat a csapata. Ez persze igaz, kiesés elől menekülő együttese ellen odahaza kötelező a három pont a Bayernnek, és több botlás már nem is nagyon fér bele.

A Xabi Alonso vezette Leverkusen ellentétesen viselkedik, mint az előző idényben a Dortmund, amely sokszor megijedt a saját árnyékától, és meglepő pontvesztésekkel húzta vissza magára a bajorokat. Ezzel szemben a Leverkusen a legutóbbi két meccsét is a 90. perc után szerzett góllal nyerte meg, így mentálisan is erősnek tűnik.

A Bild szerint Tuchel állását csak az menti meg, hogy a Bayern vezetői nem akarnak újabb idény közbeni edzőváltást rövid időn belül. Így van még ideje, de a türelem fogytán.

 

Borítókép: Thomas Tuchel vezetésével akadozik a gépezet a Bayern Münchennél (Fotó: EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.