Fejek fognak hullani a Bayern München botrányos idénye miatt

Julian Nagelsmann felállítása a kispadról és a Thomas Tuchel-féle edzői stáb gyenge kezdése együttesen vezethet oda, hogy a Bayern München tizenkét év óta először trófea nélkül zárhat egy évet. Mario Basler szerint fejeknek kell hullania, s a képzeletbeli guillotine előtt kialakult sor élén Oliver Kahn áll. Kérdés, hogy a kapuslegendából lett vezérigazgató lefejezése felmentheti-e a vezetőség többi tagját a felelősség alól.

2023. 04. 25. 5:18
Topic photo FC Bayern Munich in the crisis-Oliver KAHN (Management Chairman FCB) is under pressure.
Topic photo FC Bayern Munich in the crisis-Oliver KAHN (Manageme Fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen hónap telt el azóta, hogy a Bayern München március 24-én felfüggesztette Julian Nagelsmann vezetőedzőt, amit Oliver Kahn azzal indokolt, hogy veszélyben látták a csapat idénybeli és jövőbeni célkitűzéseinek megvalósulását.

TUCHEL, Thomas
Thomas Tuchel és Lőw Zsolt eddig nem tudtak úrrá lenni a Bayern München nehéz helyzetén. Fotó: Ronald Wittek

Aznap, amikor a Nagelsmann kezéből kicsavart irányítást a helyére kinevezett Thomas Tuchel kezébe adták, a Bayern a Bundesligában a második helyen állt a Dortmund mögött, harcban volt a Német Kupában és 100 százalékos teljesítménnyel a Bajnokok Ligájában is, tehát a triplázás lehetségesnek tűnt.

Egy hónappal később a Bayern ugyanúgy második a Bundesligában a Dortmund mögött, de az új edzővel rögtön kiesett a kupából és a BL-ből is. A csapat jelenlegi formája alapján pedig már inkább az a valószínű, hogy trófea nélkül marad.

Ha így lesz, az óriási kudarc lenne a bajor sztárcsapatnak, amely 2013 óta minden évben, zsinórban tízszer lett a Bundesliga bajnoka, legutóbb pedig 2011-ben zárt olyan évet, amelyben semmit sem nyert.

Basler: Fejek hullanak, vagy nem értek semmit

– Ha a Bayern München nem lesz bajnok, és emiatt nem fognak fejek hullani, akkor semmit sem értek a futballból – jelentette ki egy német tévéműsorban Mario Basler, a Bayern korábbi szabadrúgás-specialista sztárja, aki a klub mezében lejátszott utolsó BL-meccsén gólt lőtt a Manchester United elleni 1999-es döntőben – természetesen szabadrúgásból.

KAHN, Oliver; SALIHAMIDZIC, Hasan; TUCHEL, Thomas
Kahn, a vezérigazgató, Tuchel, az új edző és Salihamidzic, a sportigazgató. Fotó: Angelika Warmuth

Azon a hajrában 2-1-re elvesztett fináléban Oliver Kahn védte a Bayern kapuját, Basler helyére pedig Hasan Salihamidzic állt be csereként a 89. percben, még 1-0-s bajor vezetésnél. Amikor Basler a fejek hullásáról beszél, a legtöbben Kahn és Salihamidzic arcát látják maguk előtt – előbbit vezérigazgatóként, utóbbit sportigazgatóként terheli komoly felelősség abban, hogy a Bayern idénye ilyen katasztrofális fordulatot vett.

Összeomlott a Bayern München

Arra legalábbis nehéz magyarázatot találni, Nagelsmannt miért állították fel a kispadról. A 35 éves edző utolsó meccse, a Bayer Leverkusen elleni 2-1-es vereség valóban csapnivaló játékot hozott, de válságról túlzás lett volna beszélni. A Bayern az azt megelőző négy mérkőzését megnyerte, köztük a Lionel Messivel és Kylian Mbappéval felállt Paris Saint-Germain elleni BL-nyolcaddöntős visszavágót is. Ebben a sorozatban eleve fantasztikus volt a Nagelsmann-vezette Bayern teljesítménye: nyolcból nyolc győzelem, 21-2-es gólkülönbség, pedig az ellenfelek között a PSG mellett a Barcelona és az elődöntőig jutott Internazionale is ott volt.

Nagelsmann az idénybeli 37 tétmeccsén mindössze három vereséget szenvedett el. Ilyen eredménysorral rendelkező edzőt senki sem rúg ki a szezon legfontosabb hetei előtt. Senki, kivéve a Kahn és Salihamidzic véleményére alapozó Bayern-vezérkart.

Mi történt ezután? 

Tuchel, az utód – akinek az edzői stábjában Lőw Zsolt is helyet kap – az első hét mérkőzésén összehozott három vereséget a csapattal. Ugyanannyit, mint Nagelsmann ötször annyi találkozón. Ez pedig nem Tuchel alkalmatlanságát bizonyítja, ő egy topedző, aki nem véletlenül nyerte meg a BL-t 2021-ben a Chelsea-vel. Ami a Bayernnel történt az elmúlt egy hónapban, az a döntéshozók alkalmatlanságát bizonyítja.

Nem erre számítottak

Kahn és Salihamidzic nem mérte fel, hogyan hathat az edzőváltás a futballistákra. Amikor nem jönnek az eredmények, egy új edző lendületet hozhat magával, de ha egy olyan edzőt távolítanak el a helyéről, akiben hisznek a játékosai, az a visszájára üthet. Ritkán látható kiállást tettek a müncheni labdarúgók Nagelsmann mellett a leváltása után, Leon Goretzka például sokkolónak nevezte az edzőváltás hírét. Nem túlzás, legutóbb akkor tűnt egységesnek a müncheni csapat, amikor a játékosok egymás után hálálkodva búcsúztak Nagelsmanntól.

Aztán eluralkodott a káosz az öltözőben, ahol olyan is történt, ami azelőtt elképzelhetetlen volt: egy vita hevében megütötte a csapattársát, Leroy Sanét. A botrány csak olaj volt a tűzre, ami semmiképp sem tett jót. A bajnoki cím sorsa immáron a Dortmund kezében van, amely ha a papírforma szerint nem hibázik a hátralévő öt fordulóban, 2012 után újra megszerzi az aranyérmet. Egybecsengő német sajtóértesülések szerint ez beteljesítené Basler jóslatát: hullanának a fejek Bajorországban. Mindenekelőtt Kahn állása van veszélyben, vezérigazgatóként ugyanis ő az első számú felelős.

Uli Hoeness fontos szerepben

A Kicker című szaklap ugyanakkor Salihamidzic felelősségre vonását hasonlóan indokoltnak tartja, s megjegyzi, a személyi kérdések a felügyelőbizottság legközelebbi negyedéves, május 22-én esedékes ülésén kerülhetnek terítékre. A kilencfős testület vezetője Herbert Hainer klubelnök, akinek a befolyása egyre kisebb. A szálakat a tiszteletbeli elnök, a bizottságban továbbra is fontos szerepet betöltő Uli Hoeness mozgathatja, aki Kahnékat a maga és a visszavonuló Karl-Heinz Rummenigge utódjának szemelte ki a Bayern vezetésére. A hírek szerint Hoeness kész korrigálni a választását, de bárminemű döntéssel most már megvárnák az idény végét. 

Talán nem jutottak volna idáig, ha ezt Nagelsmann esetében is megfontolták volna.

Borítókép: Oliver Kahn viheti el a balhét a Bayern München valószínűleg kudarcba fulladó idénye miatt (Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.