Egy család, egy cél – az olimpiára vágyik a magyar válogatott

Három mérkőzés vár ezen a héten a magyar férfi-kézilabdaválogatottra, amely március 14–17. között Tatabányán, olimpiai selejtezőn fogadja Tunéziát, Norvégiát, majd Portugáliát. A selejtezőtorna felvezetéseként a Magyar Kézilabda-szövetség hétfőn sajtótájékoztatón látta vendégül a média képviselőit.

2024. 03. 11. 17:54
IMG_8120
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki, Tunézia, a szombati, Norvégia, valamint a vasárnapi, Portugália elleni mérkőzésnek is otthont adó tatabányai sportcsarnokban hivatalosan is megkezdődött a olimpiai selejtező hete. Az ötkarikás játékokon legutóbb 2012-ben szereplő magyar férfi-kézilabdaválogatott hétfő délután itt teljesítette a torna előtti utolsó sajtónyilvános edzését, melyet megelőzően a Magyar Kézilabda-szövetség sajtótájékoztatót tartott.

IMG_8134
A korábbi kézilabdázó, csapatvezetőként nyilatkozott. Fotó: Csudai Sándor

– Tizenkét évvel ezelőtt voltunk legutóbb olimpián, a mellettem helyet foglaló Mikler Roland és jól emlékezhet rá, hiszen mindketten pályára léptek Londonban. Nem kevés idő telt el azóta, ám szerencsére ők még versenyzőként juthatnak ki az idén. A cél és a vágy, hogy a magyar válogatott kvalifikálja magát az olimpiára – szögezte le rögtön az esemény elején a korábbi kézilabdázó, Nagy László, aki manapság csapatvezetőként van jelen a nemzeti csapat mellett. – Tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, hiszen Tunézia, Norvégia és Portugália is nehéz ellenfél, de a lényeg az, hogy kint legyünk az olimpián.

Nagy Lászlótól a szövetségi kapitány, Chema Rodríguez vette át a szót.

– Egy család vagyunk, egy célunk van: ott lenni az olimpián! Hajrá, magyarok! – mondta a tréner magyar nyelven. Angolra váltva hozzátette: a felkészülés már pénteken megkezdődött, ám akkor még nem teljes kerettel, többen ugyanis még klubcsapataiknál teljesítettek szolgálatot a hétvégén. Vasárnaptól teljes kerettel tud készülni a csapat a csütörtökön kezdődő megméretésre.

A szövetségi kapitány – akivel kapcsolatban március 5-én jelentették be, hogy 2028. augusztus 31-ig meghosszabbították szerződését – a heti ellenfelekről is beszélt.

– Tunézia ellen egy rendkívül nehéz meccs vár ránk, de tudjuk, hogy az első mérkőzés minden nagy versenyen sorsdöntő lehet. Fizikálisan is rendkívül erős ellenfél, remek átlövőkkel, erős beállókkal, gyors szélsőkkel, a szövetségi kapitánya pedig egy korábbi világbajnok francia játékos – kezdte az aktív játéktól 2019-ben visszavonult Rodríguez. – Norvégiát tartom a selejtezőcsoport favoritjának. Minden posztra van két klasszisa, akik a BL-ben és a világ élklubjaiban szerepelnek. A portugál válogatottat kicsit a miénkhez tudnám hasonlítani. Tele a kerete nagyszerű kézilabdázókkal, olyanokkal, akik megszokták, hogy nagy nyomás alatt játszanak. A harmadik ellenfelünk lesz, nagyon nehéz találkozóra számítok, de minden vágyam, hogy a magyar válogatott kijusson az olimpiára.

A tatabányai mérkőzésekkel párhuzamosan két másik négyesben, Spanyolországban és Németországban vívnak még a csapatok olimpiai kvótákért, a csoportok első két helyezettje kvalifikálja magát a párizsi játékokra. Biztosan tagja már az olimpiai mezőnynek a rendező Franciaország, a világbajnok Dánia, az Afrika-bajnok Egyiptom, a Pánamerikai Játékok győztese, Argentína, az ázsiai olimpiai selejtezőt megnyerő Japán, valamint az Eb-bronzérmes Svédország.

Borítókép: A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.