Kiderült, melyik Liu fivér került be a kínai vb-csapatba, életében először + videó

A hét végén Rotterdamban rendezik meg a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnokságát, és ez azért is különleges, mert ez lesz az első vb, amelyen két olimpiai bajnokunk, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor kínai színekben indul. A 25 éves Liu Shaoang hatszoros, a 28 éves Liu Shaolin kétszeres vb-aranyérmes – eddig.

2024. 03. 12. 12:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, hogy 2018-ban Phjongcshangban rövid pályás gyorskorcsolyában az 5000 méteres férfiváltók versenyében született meg a téli olimpiák első magyar aranyérme, s ebben Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is főszerepet vállalt. A 2022-es, pekingi téli olimpián Liu Shaoang 500 méteren győzött, 1000 méteren bronzérmes lett, s harmadikként zárt a vegyes váltónk is (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, John-Henry Krueger). Az év végén aztán a Liu fivérek, akiknek az édesapjuk kínai, úgy döntöttek, hogy kínai színekben folytatják a pályafutásukat.

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (Forrás: Instagram/Shaolinliu)
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (Forrás: Instagram/Shaolinliu)

A 2023-as világbajnokságon még nem láthattuk őket, s ezen a vb-n egyébként a kínaiak egy aranyat (férfiváltó) és egy ezüstöt (vegyes váltó) nyertek. Az nyilvánvaló volt, hogy a Liu fivéreknek Kínában meg kell küzdeniük azért, hogy bekerüljenek a válogatottba, de mindketten megoldották a feladatot. A hét végi, rotterdami vb indulói listáján mindketten ott vannak.

Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor
Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is ott van a kínai vb-csapatban


A 25 éves Liu Shaoang hatszoros, a 28 éves Liu Shaolin Sándor kétszeres vb-aranyérmes, és most először lehetnek világbajnokok kínai színekben.

Liu Shaoang és Liu Shaolin a világkupákon már gyűjtötte az érmeket

Világkupaversenyeken már indultak kínai színekben. S tavaly decemberben Szöulban fordult elő először, hogy váltóban a magyarok ellen versenyeztek. A kínai, a lengyel, a tajvani és a magyar váltó került az első negyeddöntős futamba, amelyet a kínaiak (Li Ven-long, Liu Shaoang, Ren Zsi-vej, Szun Long) a második helyen záró mieink (Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel) előtt nyertek meg. Az elődöntőben a kínaiknál már mindkét Liu fivér jégre lépett. Liu Shaolin Sándor Li Ven-longot váltotta, és a váltójuk azt a futamot is megnyerte. Másnap a döntőben Liu Shaoang aztán a kínai férfiváltót behozta az első helyre. A finéléban Liu Shaolin nem lépett jégre, de mivel az elődöntőben ott volt, ő is aranyérmes lett. (A mieinket az elődöntőben kizárták.)

Ez volt az a világkupaverseny, amelyen 500 méteren Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is bejutott a döntőbe. Utóbbi elesett, Liu Shaoang viszont elképesztő hajrával aranyérmes lett úgy, hogy a legelőnytelenebb, ötös pályáról indult.

A vb előtt a világkupa-pontversenyben a kínai férfiváltó a harmadik, a vegyes váltó a második helyen áll. 500 méteren Liu Shaoang a hatodik, de a nyolc versenyből csak négyen indult, ebből kettőt megnyert.

 

Borítókép: Liu Shaolin a bal, Liu Shaoang a jobb szélen a montreali világkupán győztes kínai vegyes váltóban  (Forrás: X/ISU Speed Skating)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.