A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Milák Kristóf esetében türelemre int a kilencszeres olimpiai bajnok legenda

Előre nem lehetünk okosak, majd a párizsi olimpia frappáns választ ad arra, vajon helyesen döntött-e. Mark Spitz így felelt a Milák Kristófról hozzá intézett kérdésre. Az úszósport kilencszeres olimpiai bajnok legendája tehát türelmes Milák Kristóffal. Talán azért is, mert személyesen is jól ismeri a 200 méteres pillangóúszás magyar olimpiai bajnokát és világcsúcstartóját: 2020-ben ő adta át neki az Év sportolója díjat.

2024. 03. 01. 11:56
MILÁK Kristóf
Kaposvár, 2023. április 19. A gyõztes Milák Kristóf a 100 méteres férfi gyorsúszás döntõje után a 125. Úszó Országos Bajnokságon Kaposváron 2023. április 19-én. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az a fajta szünet és kiszállás, amit Simone Bilestól, Caeleb Dresseltől vagy Oszaka Naomitól láttunk, megmutatta, hogy mindannyian emberből vagyunk. Vannak érzéseink, érzelmeink, félelmeink, szükségleteink, s ezek akkor is ott voltak bennünk, amikor az első sikereinket elértük – mondta Mark Spitz először általánosságban Milák Kristóf leállásáról, elvonulásáról a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Milák Kristók, Mark Spitz, év sportolója, kihagyás, párizsi olimpia
Milák Kristóf átveszi Mark Spitztől az Év sportolójának járó serleget 2020-ban. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

A kilencszeres olimpiai bajnok legenda aztán a saját pályafutásával is érzékeltette: minden sportoló életében adódhatnak olyan időszakok, amikor elbizonytalanodik, nem tudja, hogyan tovább, van-e értelme hajszolni az újabb és újabb sikereket. Spitz elárulta, az 1968-as mexikói olimpia után, amelyen két aranyat nyert, ő is elgondolkozott a folytatáson. Persze, jól tette, hogy folytatta, hiszem 1972-ben Münchenben hét számban győzött. A döntés akkor csakis saját magán múlt, hiszen szponzori szerződések nem kötötték meg a kezét. Ám a minden sportolót terhelő felősséggel neki is meg kellett birkóznia.

 

Kitűnően vagy sehogy: Milák Kristófot is ez a felelősség nyomasztja

– Az a fajta felelősség, amit a sportoló önmaga iránti elkötelezettsége jelent ezen a szinten: kitűnően vagy sehogy – mondta ki Mark Spitz. Majd arra is igyekezett választ adni, Milák Kristóf esetében ez hogyan jelentkezhet.

– A sportolók által igényelt hosszabb szünet egy része arra szolgál, hogy összeszedjék a gondolataikat. Értékeljék saját elkötelezettségüket, és szigorúan megvizsgálják, mire lesznek még képesek annak érdekében, hogy elbírják az újra rájuk váró nemcsak fizikai, hanem mentális terhelést is.

Ez így világos, elméletileg. Ám gyakorlatban ma minden sportrajongót az foglalkoztat Magyarországon, Milák Kristóf majd egyéves kihagyás és hosszú hallgatás után vajon képes lesz-e megvédeni az olimpiai bajnoki címét Párizsban.

– Az előző válaszomhoz hasonlóan Milák Kristóf esetében is azt tudom mondani, amit Biles, Dressel vagy Oszaka döntése kapcsán: hogy túl sok vagy épp elegendő szünetet tartott-e, arra a párizsi olimpiai indulása és teljesítménye adhatja meg a legfrappánsabb választ, előre nem lehetünk okosak.

Diplomatikus válasz. Pedig Mark Spitz személyesen is ismeri Milák Kristófot, hiszem 2020-ban ő adta át neki az Év sportolójának járó díjat.

 

Bob Bowman a legjobbat akarja Kós Hubertnek

Az amerikai úszólegenda Kós Hubertről is elmondta a véleményét. A 200 méteres hátúszás 2023-as vb-aranyérmese Spitz szerint a lehető legjobb kezekben van Bob Bowmannél, aki anno Michael Phelps edzője is volt. Kós Hubert közismerten kihagyta a dohai vb-t, de Spitznek nincs kétsége afelől, hogy jól döntött-e.

– Bob Bowman talán az egyik legjobb edző a világon. Gondoljunk csak bele, ő edzette Michael Phelpst is. Szerintem nagyon nehéz lenne a döntését megkérdőjelezni, hogy miért tanácsolta az olimpiai felkészülés érdekében Kós Hubertnek, hogy hagyja ki a dohai vb-t. Nemcsak fizikailag kell felkészülni az olimpiára, hanem mentálisan is. Nem feltételezem, hogy Bowman egy szemernyit is engedne abból a maximalizmusból, amivel bármelyik úszójához közelít, függetlenül attól, mely országból érkezik a versenyző. A sportágon belül a szakmai munkája ebben az értelemben kikezdhetetlen. Bowman mindig is hitt abban, hogy az úszó, ezúttal Kós Hubert érdeke az első és egyetlen, ami valóban számít – fogalmazott Mark Spitz.

A teljes interjú a Nemzeti Sporton olvasható.

 

Borítókép: Milák Kristófnak előbb-utóbb eredményt kell felmutatnia 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.