Márton Richárd készen áll Milák Kristóftól átvenni a stafétabotot

A legutóbbi négy olimpia közül három játékokon is született magyar érem férfi 200 méteres pillangóúszásban. A címvédő Milák Kristóf körül még mindig sok a kérdőjel a párizsi olimpia előtt, jó barátja, Márton Richárd viszont a legutóbbi két világbajnokságon egyaránt döntőt úszhatott a távon. A huszonnégy éves Márton Richárd az előző, tokiói ötkarikás játékok előtt még jó barátja, Milák Kristóf sikeréért dolgozott, most viszont saját magára koncentrál.

2024. 02. 29. 5:15
MÁRTON Richárd
Doha, 2024. február 13. Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás elõfutamában a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei párizsi olimpiára medencés úszószámokban tizenhat magyar versenyző már teljesítette az olimpiai szintidőt. Ebbe a körbe tartozik Márton Richárd is, aki abban a számban, 200 méteres pillangóúszásban készül az olimpiára, amelynek jó barátja, a címvédője. Miközben Milák Kristóf a legutóbbi két világbajnokságot kihagyta, Márton Richárd a szám Európa-bajnoki ezüstérmeseként mindkét vb-n döntőt úszott 200 pillangón, tavaly Fukuokában a hetedik, idén Dohában a hatodik helyen ért célba.

Márton Richárd Milák Kristóf úszás Róma Európa-bajnokság
( Párizs 2024 )
Márton Richárd és Milák Kristóf a 2022-es Európa-bajnokság dobogóján (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

– Többször kiemeltem már, hogy a dohai vb szokatlan, februári időpontja nehézségeket jelentett. Kicsit aggódtunk, lesz-e sebesség, illetve állóképesség, a stratégián is sokat gondolkoztunk, mégis jó volt ez a verseny tapasztalatszerzésnek az olimpia előtt. Noha csak egy hatodik hellyel jöttem haza, de eredményesnek értékelem ezt a világbajnokságot – mondta lapunknak Márton Richárd, aki a katari rendezést is dicsérve úgy fogalmazott: kissé Dohának is olimpiai hangulata volt.

Márton Richárdnak valódi ötkarikás élményei is vannak, Tokióba egészen egyedi úton jutott el: 2019-ben felhagyott az úszással, és biciklis futárként dolgozott, majd Milák Kristóf edzőpartnereként lendült olyan jó formába, hogy ha egyéni számban nem is, de két váltó tagjaként úszhatott a 2021-ben megrendezett olimpián. Párizsra már egészen más a kiindulópont: két világbajnoki finálé után nem meglepő, hogy Márton Richárd ennél alább az idei olimpián sem adná.

– Az első számú cél, hogy döntőbe kerüljek 200 pillangón. Ha bekerülök, ott is mindent kiadok magamból, egyre többet készülünk arra, hogy a nagyon erős középdöntőhöz képest is még több energiát tudjak leadni a másnapi döntőben. Ha mindez ez egy éremre is elég lesz, akkor tényleg teljesül az álmom, ha hátrébb végzek a döntőben, akkor is elmondhatom, hogy olyan szintre jutottam el a karrieremben, amire 2019-ben, futárként nem gondoltam volna.

Az olimpia előtt Márton Richárd a tervek szerint részt vesz a júniusi belgrádi Európa-bajnokságon is, ahol a két évvel ezelőtti ezüstérmét és az akkori győztes Milák körüli kérdőjeleket figyelembe véve akár esélyes is lehet, de figyelembe kell venni a szokottnál is zsúfoltabb 2024-es versenynaptár összefüggéseit.

– Az Európa-bajnokság a felkészülésnek azon a pontján ér majd minket, amikor jövünk kifelé az állóképességi munkából, meglátjuk, ebből milyen eredmények sülnek majd ki, szeretnék stabilan 1:55 elejét úszni – mondta Márton Richárd, akinek az egyéni csúcsa a tavalyi világbajnokságon teljesített 1:54,54.

Márton Richárd: Milák Kristóf a legjobb barátom marad

Márton Richárd és Milák Kristóf egyszer, a 2022-es Európa-bajnokságon már ünnepelhetett együtt a dobogón. Azóta Milákot világversenyen nem láthattuk úszni, az edzettségi állapotával kapcsolatos információmorzsákkal azonban így is legalább olyan gyakran került be a hírekbe, mint világversenyen továbbra is aktív társai.

– Nyilván nem azért úszunk, hogy róla szóljanak a hírek, de ez nem a mi kezünkben van. Én folyamatosan kiálltam Kristóf mellett, bármit csinál az életben, ugyanúgy a legjobb barátom marad. Én viszont maradtam, nekem saját magamból kell a legtöbbet kihoznom, úgy készülnöm, hogy átvegyem a stafétabotot, és ebből akár egy érem is legyen – fogalmazott lapunknak Márton Richárd.

Márton Richárd és Milák Kristóf közös érmes emléke Rómából

Borítókép: Márton Richárd a dohai világbajnokságon (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.