Mi lesz Kós Hubert és Milák Kristóf nélkül a magyar úszókkal a dohai vb-n?

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint megtörhet a magyar úszók nagy sorozata, így a dohai vizes világbajnokságon reálisan nézve érem nélkül maradhatunk a vasárnap kezdődő medencés úszószámokban. Ilyenre azelőtt sosem volt példa, de a mostanihoz hasonló vb-t sem rendeztek alig több mint fél évvel az olimpia előtt. Emiatt világsztárok garmadája hagyja ki a viadalt, köztük a tavaly világbajnok Kós Hubert és az edzéseket titokban elkezdő Milák Kristóf is. Ugyanakkor a felhígult mezőny magyar meglepetéseket is hozhat.

2024. 02. 11. 6:20
MILÁK Kristóf
Kaposvár, 2023. április 19. Milák Kristóf rajtol a 100 méteres férfi gyorsúszás döntõjében a 125. Úszó Országos Bajnokságon Kaposváron 2023. április 19-én. MTI/Derencsényi István Fotó: Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor beszéltünk Bobbal a világbajnokságról, határozottan azt mondta, hogy nem mehetek. Rá lehet hallgatni, hiszen a valaha volt legeredményesebb edző az úszósport történetében, szóval, ha ő azt mondja, hogy nem, akkor nem – így magyarázta hogy miért nem vesz részt a dohai vb-n. Ugyanazért, amiért karácsonyra sem utazott haza az Egyesült Államokból: hogy töretlenül készülhessen a párizsi olimpiára a Michael Phelpset is csúcsra juttató Bob Bowman irányításával.

KÓS Hubert
Kós Hubert tavaly világbajnok volt 200 háton Fukuokában. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Úszásban a február az edzések ideje, nem pedig egy világversenyé. Emiatt számos klasszis döntött úgy, hogy nem megy Dohába, mert az jelen pillanatban többet ártana, mint amennyit használna az olimpiai esélyeiknek. Márpedig az év fő versenye ezúttal nem a vb, hanem a júliusban kezdődő párizsi játékok. Így aztán Katie Ledeckyt sem érdekli, hogy megszakad a 2013 óta tartó hegemóniája 800 gyorson, s hiába ő az egyetlen, aki zsinórban hat vb-aranyat szerzett ugyanabban a számban, a hetedikről lemondott. Az olimpia fontosabb.

Ledecky mellett nincs ott a katari mezőnyben a románok zseniális gyorsúszója, David Popovici, a 400 vegyesen úszott világcsúcsát megdöntő kanadai Summer McIntosh, az olaszok sztárja, Thomas Ceccon és az új Phelpsnek kikiáltott francia Léon Marchand sem, aki Kóssal együtt Bowman csapatával készül az olimpiára.

Mennyire lehet komolyan venni a dohai vb-t? 

Sokatmondó adat, hogy a tavalyi fukuokai vb-n összesen huszonkét különböző úszó szerzett aranyérmet egyéni számokban, és közülük mindössze öt címvédő indul el most is. Az összes többi távol maradt Dohától. Ebből is látszik, hogy a mezőny nagyon felhígult, ugyanakkor a világbajnoki cím most is világbajnoki cím.

Normál körülmények között két úszónk van, aki érem-, sőt aranyesélyes lenne, a már említett Kós és a 200 pillangón világcsúcstartó Utóbbi esete speciális, szóba sem került, hogy Dohában esetleg indulhatna, januárban állítólag nagy titokban végre elkezdte az edzéseket, így bizakodhatunk, hogy az olimpián ott lehet. Kettejük nélkül viszont Sós Csaba szövetségi kapitány nem fogalmazott meg érmes reményeket.

– Ez egy extrém időpontban rendezett világbajnokság, amelynek a két legjobbunk nélkül megyünk neki, úgyhogy látnunk kell: most nem reális az éremszerzés – közölte Sós Csaba. – Ez az esemény sokkal inkább a versenyzésről szól, arról, hogy aki az olimpián jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban, és persze remélem, további olimpiai szintek is születnek.

Kapás a kvótára hajt, de akár érmesünk is lehet 

A kvóta hiányzik még a 2019-ben 200 pillangón világbajnok Kapás Boglárkának is, és számunkra az egyik legfontosabb kérdés Dohában, hogy ott sikerül-e kijutnia karrierje utolsó olimpiájára.

Ezenkívül abban is lehet reménykedni – még ha Sós Csaba ezzel előre érthetően nem is számol –, hogy egy-két versenyzőnk a szokásosnál gyengébb mezőnyben megragadhatja élete esélyét, hogy vb-dobogóra álljon. E tekintetben elsősorban Szabó Szebasztián, Németh Nándor, Márton Richárd, esetleg Késely Ajna és Pádár Nikolett jöhet szóba. Ebbe a körbe tartozott volna a tavalyi vb-n a győztes Kós mögött ötödik Kovács Benedek is, ám ő megsérült, így mégsem indul Dohában.

Olyan még nem volt, hogy egy magyar érem se jöjjön össze a medencés úszószámokban egy vb-n, sőt 2009 óta mindig volt legalább egy világbajnokunk. Az utóbbi sorozat szinte biztosan megszakad Dohában, de az előbbi talán nem. 

A medencés úszóválogatott a dohai világbajnokságon:

Férfiak:
Betlehem Dávid (800 m gyors, 1500 m gyors)
Holló Balázs (200 m vegyes, 400 m vegyes)
Jászó Ádám (100 m hát, 50 m hát)
Márton Richárd (200 m pillangó)
Németh Nándor (200 m gyors, 100 m gyors)
(400 m gyors, 800 m gyors, 1500 m gyors)
Szabó Szebasztián (50 m pillangó, 100 m gyors, 50 m gyors)
Telegdy Ádám (200 m hát)
4×100m gyors (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám)
4×100m vegyes (Jászó Ádám, Sós Dániel, Márton Richárd, Németh Nándor)

Nők:
(200 m pillangó, 400 m vegyes)
Késely Ajna (1500 m gyors, 800 m gyors)
Molnár Dóra (200 m hát)
Pádár Nikolett (400 m gyors, 200 m gyors, 100 m gyors)
Sebestyén Dalma (200 m vegyes, 200 m pillangó)
Szabó-Feltóthy Eszter (100 m hát, 200 m hát)
4×200 m gyorsváltó (Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Kapás Boglárka vagy Ugrai Panna)
4×x100 m vegyes (Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Senánszky Petra)

Mixed váltó:
mixed 4×100 m vegyes váltó (Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra)
mixed 4×100 m gyorsváltó (névsor helyszíni döntés alapján)

Borítókép: Milák Kristóf egymás után után a második világbajnokságot hagyja ki (Fotó: MTI/Derencsényi István)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.