Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A szópárbaj után működésbe lépett a német elhárítás

Előre hozott döntő. Az ismert címkét mindkét mai negyeddöntőre ráaggathatjuk. Különösen igaz ez Németország és Spanyolország találkozójára, mert ez a két csapat eddig a hírnevéhez és múltjához méltóan szerepel az Európa-bajnokságon. A találkozót heves szópárbaj vezette fel, aminek Toni Kroos volt a főszereplője. Julian Nagelsmann, a németek szövetségi kapitánya különös óvintézkedéseket hozott, azt viszont nem tagadta, tartanak a spanyolok ifjú tehetségétől, Lamine Yamaltól, akit barcelonai csapattársa, Ilkay Gündogan segítségével térképeztek fel.

2024. 07. 05. 5:20
Német edzés,
Rudi Völler, Toni Kroos és Julian Nagelsmann (jobbra) beszélget a német válogatott csütörtöki edzésén. Senki sem hallhatta... Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németektől előzetesen is elvárta mindenki, hogy házigazdaként jól játsszanak. A válogatottba visszatért tartást ad a csapatnak, a két ifjú csillag, Jamal Musiala és Florin Wirtz pedig beérett, különösebben előbbi képes váratlan húzásokra. Nem is meglepő, hogy az angolok leporolták a régi sérelmet, Musiala igazából angol, csak éppen a németek elrabolták. Az ugyancsak megfiatalított spanyol válogatott viszont eddig várakozáson felül szerepel, nemcsak eredményes – a mezőnyben egyedüliként nyerte meg mind a négy mérkőzését –, hanem látványos futballt játszik, ami mindenekelőtt Lamine Yamal és Nico Williams érdeme.

Lamine Yamal, Németország, Spanyolország, negyeddöntő
Lamine Yamaltól tartanak a németek. Fotó: AFP

Éppen ezért lepett meg sokakat a korábbi világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes német kapus, Jens Lehmann, aki szó szerint lekicsinylően beszélt a spanyolokról.

– Kicsi és tapasztalatlan csapat. Mindegyikük nagyon alacsony, és nemzetközi szinten kevés meccset játszottak. Fiatal csapat, tinédzser csatárokkal – így jellemezte Lehmann a spanyolokat.

Reakciók Lehmann lekicsinylő véleményére

– Már korábban is elmondtuk, hogy az ilyen vélemények csak még motiváltabbá tesznek bennünket. Majd a pályán megmutatjuk, mennyire vagyunk kicsik és tapasztalatlanok – vágott vissza Lamine Yamal, a spanyol válogatott és a Barcelona még mindig csak 16 éves csatára.

A spanyolok szövetségi kapitánya, Luis de la Fuente úgy reagált Lehmann sértésére, hogy tudja, a németek tisztelik a spanyol válogatottat. Majd kissé váratlan fordulatként kijelentette, a spanyol a legerősebb csapat az Európa-bajnokságon.

– Nagy önbizalommal, tehetséggel, minőséggel és elkötelezettséggel rendelkező válogatottunk van. Nem akarok senkit megbántani, de a miénk a legjobb csapat ezen a tornán – jelentette ki Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány, nem megfeledkezve az ellenfél kötelező méltatásáról: – A német válogatott fantasztikus, nagyon szervezett és fegyelmezett, a világ legjobb játékosai alkotják.

Lehmann nyilatkozata azonban nem a spanyolokat háborította fel igazán, hanem a leghíresebb németet. Toni Kroost, aki elhatárolta magát honfitársától, súlyos kijelentést megfogalmazva: Lehmann nem tartozik közénk

Kroos azért a tréfát is értette. Madridi csapattársa, Joselu mellett a spanyolok irányítója, Dani Olmo is úgy fogalmazott: minden tisztelete mellett remélik, hogy a németek csapatkapitánya az utolsó mérkőzésére készül, hiszen, mint ismert, a 34 éves futballista az Európa-bajnoksággal zárja le a pályafutását. Kroos erre úgy reagált, hogy Joselu nemcsak a csapattársa, hanem a barátja is volt a Realnál, ezért tudnia kell, hogy Madridban senki sem akarta őt nyugdíjazni, saját elhatározásból döntött a visszavonulás mellett. Amire a reményei szerint csak az Eb legvégén kerül sor.

 

Lamine Yamalra kiemelten készülnek a németek

A csütörtöki sajtótájékoztatón Julian Nagelsmannt is faggatták Lamine Yamalról.

– Nagyon tehetséges és következetes játékos, ahogy az elkövetkező években is az lesz.

Nem tudnék említeni senkit sem, aki az ő korában, ennyire fiatalon ennyire kiegyensúlyozott formát nyújtott volna.

– Fontos feladatunk, hogy eredményesen védekezzünk vele szemben, hogy ez miként lehetséges, arról Gündogan hivatottabb beszélni, hiszen egy csapatban szerepel vele Barcelonában – mondta Nagelsmann, aki készségesen válaszolt minden kérdésre, egyedül azt nem értette, miért téma az, hogy Robert Andrich rózsaszínűre festette a haját a meccsre készülve. Biztosan a Barbie-mezhez akar idomulni...

Robert Andrich, német válogatott, Juloan Nagelsmann
Robert Andrich új sérója. Fotó: UEFA

Kitiltott feleségek és megfigyelők

A németek különös óvintézkedéseket hoztak az elmúlt napokban. Nagelsmann bejelentette, a feleségek és barátnők a folytatásban – már amennyiben a németek továbbjutnak – nem látogathatják meg a játékosokat, mondván, a fiúknak minden energiájukra szükségük van.

Ennél is cifrább eset az, ami a csapat pénteki edzésén történt: zene szólt a lelátón – többek között Benjámin, az elefánt című mese és a Modern Talking Cheri Cheri Ladyje –, hogy az illetéktelenek véletlenül se hallják meg Nagelsmann taktikai utasításait.

S hogy mit vár Nagelsmann? Erre a kérdésre elmésen felelt.

– Szerintem továbbjutunk, de persze ki is eshetünk. De La Fuente is ezt fogja mondani, ha őszinte lesz. A meccs után meglátjuk, hogy alakul minden. 

Európa-bajnokság, negyeddöntők, pénteki program:
Spanyolország–Németország 18.00
Portugália–Franciaország 21.00

A német válogatott játékának elemzése a Szpíker korneren:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.