Párizs rémálma hajnalban valóra vált: ma mégsem lesz verseny a szennyezett Szajnában!

Idegtépő napok után a párizsi olimpián ma hajnalban megszületett a súlyos döntés: a triatlonosokat továbbra sem engedik be a Szajna szennyezett vizébe. A férfiak versenyét, amely a tervek szerint ma reggel 8 órakor rajtolt volna el, holnap 10.45-re halasztották! A szervezőkkel együtt bízzunk benne, hogy a száraz időben javulnak a szennyezettségi adatok, és holnap lesz verseny. A mezőnyben Bicsák Bence és Lehmann Csongor is az esélyesek közé számít. Ám azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy a triatlonból most kihagyják az úszást, és csak duatlont rendeznek, marad a kerékpározás és a futás – ami óriási blama lenne a sportágnak és az olimpiának is.

2024. 07. 30. 5:12
Párizs belvárosában zajlana a triatlonosok versenye
Párizs belvárosában zajlana a triatlonosok versenye Forrás: World Triathlon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról beszámoltunk, a rossz vízminőség miatt vasárnaphoz hasonlóan hétfőn sem engedték be a Szajnába a triatlonosokat a párizsi olimpia szervezői edzeni. A Szajna vizével kapcsolatos bizonytalanság azonban nem változtatott a magyar triatlonosok – Bicsák Bence, Lehmann Csongor és Kuttor-Bragmayer Zsanett – eredeti tervein: úgy utazott Párizsba a háromfős küldöttség, hogy a valaha volt legjobb magyar eredménnyel térjenek majd haza. Az előző olimpián Bicsák Bence a hetedik helyen végzett, ezt akarják most túlszárnyalni.

 Bicsák Bence, Lehmann Csongor és Kuttor-Bragmayer Zsanett
 Bicsák Bence, Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor Fotó: Magyar Triatlonszövetség

Ám a párizsi körülmények nem könnyítették meg versenyzőink felkészülését az utolsó napokban. Bár július közepén kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségéről, a múlt pénteki és szombati eső miatt megint az egészségügyi határérték fölé emelkedett a szennyező anyagok koncentrációja. S így a szervezők egyetlen edzéslehetőséget sem biztosítottak a versenyzőknek.

Hétfőn napos volt az idő Párizsban, így a szervezők bíztak benne, hogy ma az eredetileg tervezett időpontban, reggel nyolckor elrajtolhat a férfi egyéni verseny. Ám hajnalban azt jelentették be, hogy ma sem lesz verseny, holnap 10.45-re halasztották. A helyzet azért is nagyon aggasztó, mert a nyíltvízi úszással ellentétben, ami ugyancsak a Szajnában zajlana, triatlonban nincs alternatív versenyhelyszín.

Ha holnap sem javulnak a szennyezettségi adatok, a férfi- és a női versenyt is péntekre halaszthatják. De azzal az eshetőséggel is számolni kell, hogy a triatlonból most kihagyják az úszást, és csak duatlont rendeznek, marad a kerékpározás és a futás – ami óriási blama lenne a sportágnak és az olimpiának is.

A nemzetközi sportági szövetség (WT) kora reggel kiadott közleménye szerint hajnalban, 3.30-kor tartottak megbeszélést a szövetség, a párizsi szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve Párizs meteorológiai szolgálata, valamint az Ile-de-France prefektúra képviselői a folyó minőségéről, és ezt követően született az a döntés, hogy a viadalt ma nem lehet megrendezni.

– A legfrissebb időjárási előrejelzések alapján az a döntés született, hogy a férfi triatlon versenyszámot július 31-én (szerdán) 10 óra 45 perckor rendezik meg – áll a közleményben, mely jelzi, hogy a nők versenye az eredeti tervek szerint szerdán 8 órakor rajtol, ugyanakkor mindkét viadalt csak akkor rendezik meg, ha a víz minősége megfelelő lesz, szennyezettsége a határérték alá süllyed. A WT hozzátette, hogy az eredetileg kijelölt vészhelyzeti nap változatlanul augusztus 2., azaz péntek.

Nem ok nélkül ragaszkodtak a Szajnához a szervezők, a sportág ugyanis, ahogy az egész világon, úgy Franciaországban is hihetetlenül népszerű, így esett a választás Párizs ikonikus folyójára, és az úszást követően is csodálatos helyszíneken folytatódik a kerékpározás és a futás: a Szajna hídjain és a világ talán legismertebb útján, a Champs Élysées-n.

Bicsák Bence és Lehmann Csongor is az esélyesek között

Remélhetőleg holnap már lesz verseny, és az 55 férfi induló között szurkolhatunk két honfitársunknak. Bicsák Bence 2021-ben belopta magát a sportrajongók szívébe a bravúros tokiói hetedik helyével. A Magyar Triatlonszövetség arról tájékoztatott, hogy a 29 éves pécsi sportoló az elmúlt két hónap nagy részét a Pireneusokban töltötte magaslati edzőtáborban, és saját bevallása szerint jókedvűen és kitűnő állapotban várja a rajtot élete második olimpiáján.

– Engem nagyon feldob az olimpiai hangulat, bízom benne, hogy ez a versenyzésemen is látható lesz majd. Készen állok, várom a rajtot – nyilatkozta Bicsák Bence még hétfő délután.

Másik férfi indulónk, a 25 éves Lehmann Csongor olimpiai újonc, ám így is komoly tervekkel érkezett Párizsba, miután tavasszal harmadik lett a világbajnoki sorozat olaszországi állomásán, július közepén pedig megnyerte a tiszaújvárosi világkupát.

– A triatlon arról is szól, hogy az embernek alkalmazkodnia kell a körülményekhez. Most is ez a helyzet! Alkalmazkodunk a kihívásokhoz, és úgy készülünk, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat – mondta Lehmann Csongor.

 

A női egyéni versenyben Kuttor-Bragmayer Zsanett áll rajthoz, aki Bicsák Bencéhez hasonlóan Tokióban is ott volt már, és minden idők legjobb magyar női eredménye fűződik a nevéhez a 12. helyezéssel. 

FRISSÍTÉS!!!

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.