Szilágyi Áron veresége extrém reakciót váltott ki a szövetségi kapitányból

Boczkó Gábor, a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya nem lehetett teljesen elégedetlen, Muhari Eszter bronzérme megmentette az első napot. Három férfi kardozónktól viszont összesen egy győzelemre futotta: azt Gémesi Csanád érte el, a címvédő Szilágyi Áron és a hozzá hasonlóan korábbi egyéni világbajnok Szatmári András kiesése után Boczkó Gábor leforrázva érezte magát.

2024. 07. 28. 7:24
Boczkó Gábor vívás Muhari Eszter bronzérem olimpia 2024 párbajtőr magyar csapat Szilágyi Áron Szatmári András kard Decsi Tamás
Boczkó Gábor szerint nincs feszültség a férfi kardválogatotton belül Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszakadt a sorozat, méghozzá egészen drámai módon. Szilágyi Áron London, Rio és Tokió után Párizsban nemhogy nem nyerte meg a férfi kardozók egyéni versenyét, hanem rögtön az első asszóját elveszítette az olimpián. A hozzá hasonlóan egyéni világbajnok Szatmári András sem nyert meccset, Gémesi Csanád pedig bosszankodott, szerinte győzelem járt volna neki a későbbi ezüstérmes tunéziai Faresz Ferjani ellen. Boczkó Gábor szövetségi kapitány elismerte, őt is megdöbbentette kardozóink teljesítménye.

Vívás verseny a Grand Palais-ban az Olimpián. férfi kard Boczkó Gábor
2024.07.27 Párizs, Franciaország.
Fotó: Csudai Sándor

A képen: Szilágyi Áron küzd a kanadai Fares Arfa
Szilágyi Áron már a kanadai Arfa ellen elbukott (Fotó: Csudai Sándor)

Szilágyi Áron veresége után komoly mélységben éreztem magam, majdnem elindultam haza gyalog. Lefagytam, amikor láttam, hogy 6-0 nem ide, aztán mászkáltam jobbra-balra, hátha változik valami, nem jött be – fogalmazott Boczkó Gábor, aki lapunk kérdésére azt is elárulta: nem ült le beszélni a kardozókkal, úgy látta, hogy most inkább arra van szükségük, hogy távolságot tartson.

Legkésőbb hétfőn viszont mindenképp lesz megbeszélés, már a szerdai csapatversenyt szem előtt tartva.

Feszültséget okozott a kardozóknál a kerethirdetés?

Az olimpia előtt éppen a csapat szolgáltatta a beszédtémát. A tavalyi világbajnok egységet felbontotta a szövetségi kapitány, Decsi Tamás helyett az idei Eb-n remeklő Rabb Krisztián utazott Párizsba, ő a tartalékversenyző. A döntés után Decsi András vezetőedző távozott a kardcsapat éléről. Az eset nagy port kavart, Boczkó Gábor szerint viszont szó sincs csapaton belüli feszültségről.

– Pár napon belül lerendeződött minden, onnantól kezdve mindenki a saját munkájára koncentrált, az elmúlt napokban, hetekben semmiféle feszültség nem volt, nyugodt volt a felkészülés, ezért is éreztem leforrázva magam, hogy Csanádot kivéve a fiúk ennyire enerváltan álltak pástra.

Boczkó Gábor szokatlan esélylatolgatása

Vasárnap újabb két egyéni vívóversenyt rendeznek az olimpián, női tőrben és férfi párbajtőrben. Utóbbiban Siklósi Gergely és Koch Máté áll a világranglista első két helyén.

Amikor esélylatolgatásra kértük, a szövetségi kapitány, nemes egyszerűséggel széttárta a kezét.

– Szombaton is buktak el favoritok, más olimpiákon is. A sorsolásra azt mondom, szinte másodlagos, le kell győzni, aki szembejön – fogalmazott Boczkó Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.