Az év pontja? A tenisz szürke harcosa a legnagyobb showmaneket is lenyűgözte

A várakozásoknak megfelelően nagy meccset hozott Casper Ruud és Gael Monfils második fordulós összecsapása a US Open harmadik játéknapján. Arra már kevesebben számítottak, hogy a norvég és a francia játékos közül előbbi büszkélkedhet majd a leglátványosabb labdamenet megnyerésével. Ruud szerényen kommentálta a hihetetlen labdamenetet, amely régi kritikusa, Nick Kyrgios elismerését is kivívta. A nők között kiesett a wimbledoni bajnok, a cseh Barbora Krejcíková. Honfitársa, Jirí Lehecka a magyar Fucsovics Márton elleni továbjutás után ezúttal még nagyobb hátrányból fordított.

2024. 08. 29. 13:33
Norway's Casper Ruud returns the ball to France's Gael Monfils during their men's singles second round tennis match on day three of the US Open tenisz tournament at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York City, on August 28, 2024. (Photo by  / AFP)
Casper Ruud látványos labdamenetekkel tarkított csatát nyert Gael Monfils ellen a US Open második fordulójában Fotó: AFP/CHARLY TRIBALLEAU
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Casper Ruud két éve döntőt játszott a US Openen, a Roland Garros fináléjába pedig kétszer is bejutott már, ezek alapján az utóbbi három év egyik legjobb teniszezőjének tekinthető. A szerény norvég ennek ellenére nem emelkedett sztárstátusba, a személyisége mellett sokan a játékát is szürkének tartják. Utóbbira Casper Ruud alaposan rácáfolt az éjjel, ráadásul éppen a tenisz egyik legnagyobb showmanje, a francia Gael Monfils ellen nevezett be az év legszebb labdamenetéért járó díjra. Ruud régi kritikusa, Nick Kyrgios is elismerően beszélt a norvégról a meccs után.

France's Gael Monfils serves the ball to Norway's Casper Ruud during their men's singles second round tennis match on day three of the US Open tenisz tournament at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York City, on August 28, 2024. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Casper Ruud ellen Gael Monfils úgy érezhette magát, mintha ő maga szaladgált volna a háló túloldalán (Fotó: AFP/Charly Triballeau)

Az várható volt, hogy a nyolcadik kiemelt Ruud és a korábbi elődöntős Monfils nagy meccset vív majd egymás ellen. A harmincnyolcadik születésnapjához közelítő francia teniszező sokadvirágzását éli, két hete, Cincinnatiben Carlos Alcaraz ellen nyert.

Volt párhuzam a két meccs között, mindkettőt megszakította esőszünet, Ruud azonban nem vérzett el Monfils ellen, négy játszmában továbblépett. 

US Open: Ruud elképesztő mentése Monfils ellen

A negyedik szettről tie break döntött, amelyben Casper Ruud így nyerte a harmadik pontját.

Az elképesztő labdamenetet a meccs végi, szokásos interjú alatt megismételték az óriáskivetítőn, Ruud pedig összefoglalta a történteket.

– Néha arra van szükség, hogy soha ne add fel. Gael elképesztő ütésekre képes, védekezésre kényszerített, nagyszerű tenyerest ütött. Volt olyan ütés, amiről nem is gondoltam, hogy elérem. Gael egy kicsit óvatos volt a fej feletti ütésével, amit kihasználtam. Kicsit szerencsés voltam – mondta Ruud, aki nem veszítette el a szerénységét.

Ruud a mezőny egyik legidősebb játékosának legyőzése után az egyik legfiatalabb ellen folytatja, a harmadik fordulóban a tizenkilenc éves kínai Sang Csün-cseng lesz az ellenfele.

Fordulat: Kyrgios dicsérete

Monfils nem hibáztatható azért, hogy a kiélezett helyzetben csak egy elismerő félmosollyal nyugtázta Ruud parádés ütését. A norvég régi kritikusa, Nick Kyrgios viszont meglepő kijelentést tett.

Hogy változnak az idők: igazán élvezem nézni a teniszét.

Az egyik hozzászóló segítőkészen előkereste Kyrgios 2019-es posztját, amelyben arról írt, hogy Ruud játéka helyett szívesebben figyelné a festék száradását.

Ruud sportszerűtlen viselkedése miatt kritizálta nyilvánosan Kyrgiost, akit 2019-ben azért léptettek le a norvég ellen, mert behajított egy széket a pályára.

Az ausztrál, aki sérülései miatt több mint egy éve nem játszott tétmeccset, s New Yorkban is csak médiamunkásként van jelen, amiatt is beszólt korábban a norvég teniszezőnek, hogy csak a kisebb tornákon tud nyerni.

Fucsovics kiejtője megmenekült, a wimbledoni bajnok nem

A cseh Jirí Lehecka már Fucsovics Márton ellen is hátrányba került, a második fordulóban pedig még mélyebb gödörből kellett kimásznia. A 32. kiemelt azonban ezúttal is sikerrel járt, 6:7, 0:6, 0:3-as hátrányból fordított a selejtezőből érkezett amerikai Mitchell Krueger ellen.

Lehecka következő ellenfele Andrej Rubljov lesz, aki szintén kétszettes hátrányból fordított, a francia Arthur Rinderknech ellen.

A harmadik játéknap legnagyobb meglepetését a női torna hozta: a wimbledoni bajnok Barbora Krejcíková két játszmában kikapott, pedig ellenfele, a huszonhat éves román Elena-Gabriela Ruse korábban még sosem jutott be Grand Slam-tornán a harmadik fordulóba.

US Open, 2. forduló, szerdai eredmények

Férfi egyes
Djokovics (szerb, 2.)–Györe (szerbiai) 6:4, 6:4, 2:0 – Györe feladta
Zverev (német, 4.)–Müller (francia) 6:4, 7:6, 6:1
Rubljov (orosz, 6.)–Rinderknech (francia) 4:6, 5:7, 6:1, 6:2, 6:2
Ruud (norvég, 8.)–Monfils (francia) 6:4, 6:2, 2:6, 7:6
Dimitrov (bolgár, 9.)–Hijikata (ausztrál) 6:1, 6:1, 7:6
Fritz (amerikai, 12.)–Berrettini (olasz) 6:3, 7:6, 6:1
Lehecka (cseh, 32.)–Krueger (amerikai) 6:7, 0:6, 6:4, 6:4, 7:5

Női egyes
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Bronzetti (olasz) 6:3, 6:1
Gauff (amerikai, 3.)–Maria (német) 6:4, 6:0
Cseng (kínai, 7.)–E. Andrejeva (orosz) 6:7, 6:1, 6:2
Ruse (román)–Krejcíková (cseh, 8.) 6:4, 7:5
Stearns (amerikai)–Kaszatkina (orosz, 12.) 6:1, 7:6
Navarro (amerikai, 13.)–Rus (holland) 6:1, 6:1
Keys (amerikai, 14.)–Joint (ausztrál) 6:4, 6:0

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.