Megvédte Hámori Luca nemi tesztet bukó ellenfelét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

A NOB szerint a két, korábban túl magas tesztoszteronszint miatt kizárt versenyző az áldozat.

Forrás: MTI2024. 08. 01. 23:08
Paris 2024 - Controversal Biologically Male Boxer Imane Khelif in Women Category
Algeria's Imane Khelif (in red) during their women's 66kg preliminaries round of 16 boxing match during the Paris 2024 Olympic Games at the North Paris Arena, in Villepinte on August 1, 2024. Female boxer yells 'this is unjust' and falls to her knees in tears as she quits fight against 'biologically male' Olympic opponent Imane Khelif after just 46 seconds following two powerful punches. Photo by Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM
Fotó: Reuters/Blondet Eliot
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön este közleményben védte meg azt a párizsi női boksztornán szereplő két sportolót, akiknek indulása hatalmas felháborodást váltott ki világszerte, mivel a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) tavaly kizárta őket a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt – közölte az MTI.

A 66 kilogrammos negyeddöntőben szombaton éppen Hámori Luca ellen ringbe lépő algériai Imane Kelifről, illetve a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-tingről tavaly az IBA elnöke, Umar Kremljov azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatok szerint XY-kromoszómáik vannak. Ugyanakkor a NOB most azt közölte, hogy a két versenyzőt tavaly agresszió érte az IBA részéről és kizárásuk önkényes volt.

A botrányt az Imane Khelif csütörtöki nyolcaddöntőjén történtek robbantották ki. Az afrikai sportoló ellen ugyanis alig 46 másodperc alatt feladta a küzdelmet olasz riválisa, aki később nem volt hajlandó kezet fogni vele és igazságtalannak nevezte a helyzetet.

Ez a két versenyző áldozata volt az IBA egy hirtelen meghozott önkényes döntésének. A tavalyi világbajnokság végéhez közeledve váratlanul zárták ki őket, megfelelő eljárás nélkül

– írta közleményében a NOB, hozzátéve azt is, hogy az IBA dokumentumai szerint a döntést az IBA főtitkára és ügyvezetője hozta meg közösen.

A NOB – amely a nemzetközi szövetséget évekkel ezelőtt felfüggesztette és elvette tőle a tokiói és a párizsi játékok ökölvívó-versenyeinek rendezési jogát is – úgy gondolja, hogy a játékokon szereplő valamennyi sportoló megfelel minden, részvételhez szükséges feltételnek. A jogosultsági szabályok a tokiói játékokon alkalmazott szabályokra épülnek és menet közben nem lehet megváltoztatni azokat.

A NOB szomorú a két sportolót érő támadások miatt

– írta a bizottság, amely azt is leszögezte, hogy Imane Khelif és Lin Jü-ting a tavalyi vb előtt évekig szerepeltek női boksztornákon.

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen sportolhasson

– vélekedett a NOB

A két sportoló szereplése ellen mások mellett JK Rawling író és Elon Musk milliárdos üzletember is felszólalt. De a magyar sztárbokszoló, Kovács „Kokó” István is reagált Hámori Luca nemi tesztet bukó ellenfelére, szerinte a kromoszómaproblémás nők indulása nemcsak igazságtalan, de veszélyes is a küzdősportokban.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) ügyvivő testületének tagja, Berkó Lajos szintén felháborodásának adott hangot és korábban elmondta, hogy hivatalos levelet fog küldeni a Magyar és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Imane Khelif olimpiai szereplése miatt.

A sportvezető egyúttal azt is elmondta, hogy Hámori Luca mindenképpen ringbe lép a szombati negyeddöntőben.

Borítókép: Imane Khelif (Fotó: Reuters/Blondet Eliot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.