Megbukott a doppingteszten, mégis indulhatott és majdnem dobogóra állhatott az olimpián az amerikai sprinter

Vélhetőn igaza van annak, aki úgy gondolja, ha mindez egy kínai, netán magyar sportolóval történik meg, vélhetően képeslapon sem nézegethette volna Párizst, nemhogy induljon az olimpián. Ugyanis Erriyon Knighton megbukott a doppingteszten, ám az USADA felmentette az amerikai sprintert, mondván: szennyezett élelmiszerből került a szervezetébe trenbolon. Knighton ezek után negyedik lett a 200 méteres síkfutásban.

2024. 08. 16. 12:28
Fotó: GettyImages
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még hogy nincsenek egyenlőbbek az egyenlők között! Történt, hogy a sok botrány között, ami történt a párizsi olimpián, kissé elsikkadt Erriyon Knighton esete. Az amerikai sprinter tavaly márciusban megbukott a doppingteszten, miután a szervezetében trenbolonra bukkantak egy ellenőrzés során. Akkor átmenetileg felfüggesztették Erriyon Knightont, és úgy tűnt, vége az álmának, hogy éremért, a győzelemért futhasson 200 méteren Párizsban.

Pozitív doppingtesztje ellenére ott lehetett a 200 méteres síkfutás döntőjében az amerikai Knighton. Fotó: Getty Images

 Júniusban azonban egy független bíró az Egyesült Államokban úgy döntött, hogy a sprinter pozitív doppingtesztjét nem a sportoló tudatos doppingolása, hanem az eredményezte, hogy a szennyezett húst fogyasztott, így került a szervezetébe a trenbolon. Utóbbit általában szarvasmarháknál használják izomépítésre, de korábbi tesztek, illetve vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a szer a sportolók esetében is izomfejlődést idéz elő. Ezért pedig a WADA a tiltott szerek között tartja számon, ugyanakkor az amerikai olimpiai bizottság a bíró döntése értelmében – a WADA által leírtakat figyelmen kívül hagyva – visszavonta Knighton felfüggesztését, aki így rajthoz állhatott a párizsi olimpián.

Egyébként Knighton az egyik legnagyobb tehetségként számon tartott sprinter a világon, akinek olimpiai részvételéért maga Usain Bolt is szót emelt. Az amerikai futó a 2022-es eugene-i atlétikai világbajnokságon bronzérmet, a 2023-as budapesti világbajnokságon ezüstérmet szerzett 200 méteren, azaz joggal nevezték az olimpia egyik esélyesének ezen a távon. Viszont Párizsban annak ellenére lemaradt a dobogóról – a negyedik helyen zárt –, hogy a döntőben a verseny elején jobb reakcióidővel rendelkezett, mint a későbbi három érmes: az olimpiai bajnok botswanai Letsile Tebogo, valamint az amerikai Kenny Bednarek és Noah Lyles.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség viszont most úgy döntött, hogy fellebbez a döntés ellen, és a Sportdöntőbírósághoz fordult az ügyben. Egyértelmű állásfoglalásuk alapján az USADA által adott magyarázatok egyáltalán nem voltak meggyőzők és bizonyító erejűek arra nézve, hogy a pozitív teszt esetében nem Knighton hibázott. Mindenesetre érdeklődve várjuk a bíróság döntését. Arról nem beszélve, hogy amikor hasonló ügyben a kínai sportolók buktak le a doppingteszteken, az amerikaiak dühödten követelték az eltiltásukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.