Nem mindennapi jutalom: hűtő jár az olimpiai éremért

Kim Dzsongun nem akármilyen jutalommal díjazza azon észak-koreai sportolókat, akik éremmel térnek haza az olimpiáról. Luxuslakással, autóval, esetleg hűtőszekrénnyel lehetnek gazdagabbak.

2024. 08. 07. 13:08
Az észak-koreai Ri Sze Ung is nagy jutalomra számíthat
Az észak-koreai Ri Sze Ung is nagy jutalomra számíthat Fotó: AFP/Luis ROBAYO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun nagyra értékeli, ha egy-egy hazai sportoló jól szerepel az olimpián. Ez több szempontból is fontos az indulóknak, tekintve, hogy ellenkező esetben büntetés jár nekik kényszermunka formájában. De visszatérve a sikerekhez, az érmesek úgy élhetnek, mint a királyok. Mint azt az Origó megírta, a 2012-es londoni játékok után többen luxuslakást kaptak a phenjani Pothong folyó mentén. Mások drága autókkal lettek gazdagabbak, de az is előfordult, hogy valakit egy új hűtőszekrény várt otthon.

A 2012-ben olimpiai bajnok súlyemelő, Om Juncshol áradozott a hazatértét követően: 

– Mi, sportolók az olimpiai játékokon aranyéremmel emelhettük Korea méltóságát és becsületét Kim Dzsongun mélységes, szeretetteljes gondoskodásának köszönhetően, aki minden mérkőzésen vezetett minket, erőt és bátorságot csepegtetett belénk.

Kim Kum-ok hosszútávfutó elsírta magát, amikor meglátta az új lakását.

– Alig tudtam belépni a csodálatos lakásba, mert minden szoba Kim Dzsongun mélységes, szerető gondoskodásához kapcsolódik, mélyen megérintett a szocialista rendszer jóindulata. Ez is megerősített abban a tudatban, milyen mélységes, szerető gondoskodás alatt élünk.

A Párizsi olimpián szereplő észak-koreai sportolók közül eddig öten számíthatnak bőséges jutalomra. Két ezüstéremnél (szinkrontoronyugrás és asztalitenisz) és három bronznál (mű- és toronyugrás, boksz és birkózás) tartanak a londoni négy aranyhoz és két bronzhoz képest.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.