Betörtek olimpiai bajnokunkhoz, elvitték a szöuli aranyát

Nagyon szomorú hírt osztott meg ma este a Facebook-oldalán Kovács Tamás, a magyar vívóválogatott korábbi szövetségi kapitánya. Betörtek az olimpiai bajnok kardvívó Csongrádi László házába, és a tettesek elvitték az aranyérmét is, amit az 1988-as szöuli ötkarikás játékokon győztes kardcsapatunk tagjaként nyert.

2024. 09. 12. 17:55
Csongrádi Lászlótól ezt az aranyérmet vitték el
Csongrádi Lászlótól ezt az aranyérmet vitték el
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Tamás volt az 1988-as szöuli olimpián (is) a magyar vívóválogatott szövetségi kapitánya, és a kardcsapatba úgy válogatta be Csongrádi Lászlót, hogy a hazai ranglistán nem volt a legjobb négy között. Ám az olimpián csereként beszállva szenzációsan vívott, elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy együttesünk – amelyben még Gedővári Imre, Szabó Bence, Nébald György és Bujdosó Imre vívott – aranyérmes lett, a döntőben 4-8-ról fordított a szovjetek ellen, a 8-8-as végeredmény a jobb találati aranya miatt együttesünknek kedvezett.

Csongrádi László a 2020-as cikkünk idején
Csongrádi László a 2020-as cikkünk idején Fotó: Kurucz Árpád

Csongrádi László aranyérmének azonban kedden nyoma veszett.

Csongrádi László aranyérme könnyen beazonosítható

„Kedden késő este betörtek Csongrádi László olimpiai bajnok kardvívó házába, a tolvaj ellopta többek között  a szöuli olimpiai aranyérmét, amelynek a peremébe be van vésve, hogy „Men’s sabre team”! Kérem Facebook-ismerőseimet, hogy osszátok meg, hátha a hír eljut éremgyűjtőkhöz, piaci árusokhoz stb., mert valószínű, hogy a betörő pénzre akarja váltani a lopott érmet, ami csak Csongrádi Lacinak jelent nagyon sokat, aki kitűnő vívásával járult hozzá az olimpiai aranyéremhez, amikor is 4-8-ról verték meg a szovjet válogatottat” – posztolta Kovács Tamás.

A korábbi szövetségi kapitány arról is beszámolt, hogy a rendőrség már megindította a nyomozást az ügyben.

Csongrádi Lászlóval 2020-ban készítettünk hosszú interjút, akkor így emlékezett arra, hogy a döntőben 8-4-es hátrányunknál lépett pástra, és ellenfele, Mindirgaszov addig már Szabót, Gedővárit és Bujdosót is legyőzte:

– Az volt a fejemben, hogy ha majd az év végi összefoglalókban a televízióban elmondják, hogy ezüstérmesek lettünk, ne engem mutassanak, mint akit utoljára jól megvertek a ruszkik. Ilyenkor egy gladiátor úgy gondolkozik, legalábbis én úgy voltam vele, hogy semmi más nem érdekel, csak az, hogy én ezt az egyetlen asszót nyerjem meg. De a többiek is így álltak hozzá. S az is tüzelhetett bennünket, hogy öt 5-4-es vereségünk volt, ezekből azonban lehetett volna három 5-4-es győzelem is, ha a zsűri úgy akarja. Szóval, így egyenlítettünk ki 8-8-ra és nyertük meg jobb találataránnyal az olimpiát – nyilatkozta lapunknak 2020-ban Csongrádi László.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.