A Liu fivérek honosított utódja, Mun Von Dzsun Ferenc hihetetlen célt tűzött ki

Interjút adott a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség honlapjának Mun Von Dzsun Ferenc, aki dél-koreai rövid pályás gyorskorcsolyázóként júliusban „igazolt” a magyar válogatottba – akkor persze még senki sem szólította Ferinek. Az, hogy a 23 éves versenyző mennyire pótolhatja két Kínába távozott olimpiai bajnokunkat, Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot, nagy kérdés, de Feri is aranyat nyerne az ötkarikás játékokon. És négy olimpián is indulna, még 2038-ban is, amikor már 37 éves lesz – mi tagadás, ez a terve a hihetetlen kategóriába kategóriába tartozik.

2024. 09. 12. 10:34
Bánhidi Àkos, Mun Von Dzsun, Kim Min Szok és Csul Von Eric Lee
Bánhidi Àkos, Mun Von Dzsun, Kim Min Szok és Csul Von Eric Lee Forrás: Fradi.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két olimpiai bajnokunk, a 26 éves Liu Shaoang (2018, férfiváltó; 2022, 500 méter) és a 28 éves Liu Shaolin Sándor (2018, férfiváltó), már kínai színekben versenyeznek, és idén a rotterdami vb-n már kínaiként nyertek aranyérmeket. Az 5000 méteres férfiváltóban mindketten benne voltak, Liu Shaoang pedig a 2000 méteres vegyes váltóval is a csúcsra ért. Immár Kínában élnek, és már csak időnként látogatnak Magyarországra. Ezt amúgy éppen a napokban tették meg, a Debreceni Egyetem (GTK) tanévnyitóján átvehették a diplomájukat. 

Ünnepel a kínai férfiváltó, Liu Shaolin Sándor a jobb szélen, mellette Liu Shaoang (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Ünnepel a győztes kínai férfiváltó az idei vb-n, Liu Shaolin Sándor a jobb szélen, mellette Liu Shaoang Fotó: MTI/Illyés Tibor

Sanyi után Feri: a Liu fivérek után Mun Von Dzsun 

A Liu fivérek tehát távoztak, érkezett viszont Dél-Koreából Mun Von Dzsun. Arra a kérdésre, hogy miért döntött az országváltás mellett, a 23 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó a következő választ adta: – Én nyertem a válogatót otthon a 2021-es téli Universiádéra, ám a versenyt törölték a koronavírus-járvány miatt, aztán a következő évben kikerültem a koreai keretből. Sokat gondolkoztam azon, hogyan tovább. Aztán lehetőségem nyílt Magyarországon korcsolyázni edzőpartnerként egy rövid ideig még 2022 végén, s bár a csapatnál volt koreai edző, meglepett, mégis mennyivel másabbak az edzések, mint Dél-Koreában. Otthon megakadtam a fejlődésben, és úgy éreztem, váltanom kell.

Az említett edző, Csul Von Eric Lee már több mint három éve a magyar válogatott mellett dolgozik, Munt az ő személye is arra inspirálta, hogy Budapestre költözzön. – Sokat segít nekem, és azt tanítja, hogy van másik út is, mint a dél-koreai – fogalmazott Mun, aki az állampolgári eskü letételekor a Ferenc nevet választotta.

A korcsolyázó elmondta, csapattársai befogadóak, egyúttal pedig elfogadják, hogy más kultúrából érkezett. – Minden sportolónak az olimpiai aranyérem az álma, ezzel én sem vagyok másként. Ám előtte szeretnék jól szerepelni az Európa-bajnokságon, aztán nézhetünk előrébb. Sokáig szeretnék még versenyezni, terveim között ott szerepel a 2038-as olimpia is, utána pedig edzőként dolgoznék tovább Magyarországon. Hiszek abban, hogy ha megteszek minden tőlem telhetőt, sok kisgyereknek és fiatalnak megadhatom a reményt és az álmot a tekintetben, hogy korcsolyázóként minél magasabbra vágyjanak – nyilatkozta Mun Von Dzsun Ferenc, akivel együtt honfitársa, a nagy pályán versenyző Kim Min Szok is magyarként szerepel a következő idényben.

Kim Min Szok Olivér már három olimpiai éremmel rendelkezik

Az 1999-es születésű Kim Min Szok jóval nevesebb versenyző, neki már három olimpiai érme is van: 2018-ban a phjongcshangi ötkarikás játékokon, azaz hazai pályán a dél-koreai csapattal a második helyen végzett az üldözőversenyben, egyéniben 1500 méteren pedig bronzérmet szerzett. S a 2022-es pekingi olimpián is bronzérmes lett 1500-on. Ám ezt követően kitették a válogatottból.

– Az én hibámból történt, ittas vezetés miatt eltiltottak három évre, attól is, hogy edzésekre járjak. Nem akarok kifogásokat keresni, én ittam, én vezettem. Ilyen többször biztosan nem fordul elő, azóta nincs is autóm. A dél-koreai szövetség arra ugyan lehetőséget adna, hogy a 2026-os olimpiai válogatón induljak, csakhogy arra hogyan készüljek fel, ha három évig nem mehetek jégre ott? – nyilatkozta korábban a Nemzeti Sportnak Kim Min Szok, aki magyar állampolgárként az Olivér nevet vette fel. 

Mun Von Dzsun Ferenc és Kim Min Szok Olivér egyaránt a Ferencváros versenyzője lett Magyarországon. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.