Kylian Mbappé esélytelen volt a csúcsra, argentin játékosé a rekord

Hivatalosan is véget ért a 2024 nyári európai átigazolási időszak. A legnagyobb horderejű klubváltást már a nyár elején bejelentették: Kylian Mbappé a PSG helyett immár a Real Madrid játékosa. A legutóbbi világbajnokság gólkirálya párizsi szerződése lejártával ingyen váltott klubot, a nyáron a legtöbbet, 75 millió eurót az argentin világbajnok, Julián Álvarez játékjogáért fizetett az Atlético Madrid a Manchester Citynek. A legtöbbet a Chelsea költötte a nyáron, az átigazolási időszak legnagyobb vesztese pedig a nigériai támadó, Victor Osimhen lett.

2024. 09. 02. 5:15
Varsó, 2024. augusztus 14.
Kylian Mbappé átigazolás a Real Madrid játékosa (j2) ünnepel, miután gólt lõtt a labdarúgó Európai Szuperkupa Real Madrid Atalanta mérkõzésen a varsói Nemzeti Stadionban 2024. augusztus 14-én.
Kylian Mbappé már megmutatta magát meccsen is a Real Madrid mezében Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kylian Mbappé már lejátszott öt mérkőzést új klubja, a Real Madrid színeiben. A francia támadó az első madridi trófeájához, az Európai Szuperkupa megnyeréséhez góllal járult hozzá, a spanyol bajnokságban a negyedik fordulóig kellett várni az első Mbappé-találatra, a Real Betis ellen vasárnap viszont duplázott a francia. Míg a legutóbbi világbajnokság gólkirályának érkezését már a nyár elején, a németországi Európa-bajnokság rajtja előtt bejelentette a Real Madrid, sok futballistának csak augusztus utolsó napjaiban dőlt el a sorsa. A Chelsea folytatta a nagy költekezést, 238 millió euróval lett a nyár csúcstartója, még úgy is, hogy Victor Osimhen érkezéséről nem tudott megállapodni a Napoli együttesével.

Victor Osimhen of SSC Napoli Chelsea átigazolás Szaúd-Arábia during the serie A TIM match between SSC Napoli and Bologna FC at Stadio Diego Armando Maradona on May 11, 2024 in Naples, Italy  (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto) (Photo by Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Ez már csak emlék: Victor Osimhen a Napoli mezében a mezőny fölött (Fotó: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia)

A nigériai támadó tűnik a játékosok közül a mögöttünk hagyott átigazolási időszak legnagyobb vesztesének. Osimhen a 2022/23-as idényben gólkirályként segítette bajnoki címhez a Napolit, viszont tavaly az olasz klub mélyrepülésének is részese volt. Osimhen szerződését tavaly decemberben 2026 nyaráig meghosszabbította a Napoli, most azonban a klub kitette keretéből a csatárt.

Osimhen mindenről lemaradt

A szaúdi al-Ahlival a hírek szerint a Napoli már megegyezett, de Osimhen nem, míg a Chelsea főként kölcsönbe szerette volna a csatárt, s a londoniak ajánlata az olaszoknak nem felelt meg. Mindeközben Osimhen kilences mezszámát Nápolyban már megkapta az éppen a Chelsea-től 30 millió euróért megvett Romelu Lukaku, a nigériai pedig játékidő nélkül töltheti az őszt, a Napoli nem számít rá. Osimhen egy apróságban bízhat még: a szaúdi ligában az európai bajnokságokkal ellentétben csak ma ér véget az átigazolási időszak.

A szaúdiaknak egyébként nem volt igazán nagy dobásuk a nyáron, a tavalyi őrült költekezéshez képest a francia válogatottban kiegészítő embernek számító Moussa Diaby megszerzése volt a csúcs, igaz, érte azért az al-Ittihad kicsengetett 60 millió eurót az Aston Villának, míg az al-Ahli Osimhen helyett végül Ivan Toney-ért fizetett 42 millió eurót a Brentfordnak. A teljes kép azonban azt mutatja, hogy a szaúdi liga klubjainak összkiadása messze elmaradt az öt vezető európai bajnokságétól.

A Chelsea költötte a legtöbbet 

Utóbbiak közül immár szokás szerint kiemelkedik a Premier League: míg a német, az olasz, a spanyol és a francia klubok összkiadása sem érte el az egymilliárd eurót, az angol élvonalbeli csapatoké 2,3 milliárdra rúg. A Chelsea 238 millió euróval csúcstartó, a londoni kékek ennek az összegnek majdnem a felét a Pedro Neto, Joao Félix portugál szélsőduóra költötték el. A Manchester Unitedtól érkezett kölcsönbe még Jadon Sancho is, a feleslegessé váló Raheem Sterling így kerülhetett szintén kölcsönbe az Arsenalhoz az átigazolási időszak legvégén.

A Chelsea költekezése megszokottnak tekinthető, ami igazán megdöbbentő jelzése a Premier League pénzügyi erejének, hogy a második legtöbbet a Brighton & Hove Albion költötte a nyáron valamennyi klub közül, több esetben is alaposan ráfizetve az érintett játékosok Transfermarkt szerinti piaci értékre.

Miért nem Mbappé volt a nyár legdrágább igazolása?

A legértékesebb játékost Kylian Mbappé személyében a Real Madrid szerezte meg a nyáron, érte azonban nem kellett átigazolási díjat fizetni, mivel Párizsban lejárt a szerződése. A legdrágább igazolást a városi rivális Atlético Madrid könyvelhette el, amely 75 millió euróért vette meg a világbajnok támadót, Julián Álvarezt a Manchester Citytől.

Ennek a listának a második helyén a Ferencváros egyik Európa-liga-ellenfele, a Tottenham Hotspur áll, amely 64 millió eurót fizetett a Bournemouthnak Dominic Solanke játékjogáért.

A húsz legdrágább igazolásból hármat is a Manchester United hajtott végre, amely a védelmét akarta megerősíteni. A Lille-től megvett tizennyolc éves Leny Yoro 62, a Bayerntől megszerzett Matthijs de Ligt 45 millió euróba került, a két középső védő mellett az átigazolási időszak utolsó napján a PSG-től védekező középpályást is vett a MU Manuel Ugarte (50 millió) személyében. Az Európa-bajnok spanyol válogatott vezéralakjai közül Dani Olmo váltott klubot, a Barcelona 55 millió eurót fizetett érte az RB Leipzignek.

A már említett Sterlingnél (35 millió euró) egyetlen, a Transfermarkt által többre becsült labdarúgót adtak kölcsön a nyáron. Giorgi Mamardasvili (45 millió euró) esete speciális: az Eb-n tündöklő grúz kapusért a Liverpool először fizetett 30 millió eurót a Valenciának, majd kölcsönben visszaküldte még egy idényre a spanyol klubhoz. A jelentősebb kölcsönügyletek között is akad, amely a Ferencvárost is érinti: a zöld-fehérek El-alapszakaszbeli ellenfele lesz a francia Nice is, amely kölcsönvette a Dortmund csodagyerekét, a tizenkilenc éves Youssoufa Moukokót.

Nagy nevek klub nélkül

Amelyik klub úgy érzi, hogy még mindig nem elég erős a kerete, az válogathat a neves szabadügynökök közül, azaz azoknak a futballistáknak a köréből, akik szerződésük nyári lejárta után jelenleg egyik egyesületnek sem a tagjai. A legtöbbre közülük a Juventust elhagyó francia világbajnokot, Adrien Rabiot-t becsüli a Transfermarkt (35 millió euró), mellette még Mario Hermoso (25 millió) emelkedik ki a névsorból.

Utóbbihoz hasonlóan az Atlético Madrid elhagyása után keres még klubot a holland Memphis Depay, a francia Anthony Martial kilenc manchesteri év után nem talált új csapatot a United helyett. Klubot keres még a 2014-es világbajnokság két nagy sztárja, James Rodríguez és Mats Hummels is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.