A Ferencváros brazilja nem tud leállni, győzelemmel hangolt az Anderlechtre a bajnokcsapat + videó

A Ferencváros győzelmével kezdődött meg az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 7. fordulója, a bajnoki címvédő pénteken, az MTK Budapest otthonában győzött 3-1-re. A zöld-fehérek legközelebb szerdán, az Európa-liga főtábláján, az Anderlecht ellen bizonyíthatnak.

2024. 09. 20. 21:51
MTK Fradi
Kristoffer Zachariassen (16) és a Ferencváros győzelemmel hangolt az Európa-liga jövő heti rajtjára. Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Patinás rangadót rendeztek a forduló nyitányán, a pénteki bajnoki volt ugyanis az MTK és a Ferencváros közös történelmének 225. összecsapása. A hazaiak három győzelemmel és két vereséggel, a vendég zöld-fehérek pedig négy győzelemmel a hátuk mögött, listavezetőként várták az örökrangadót. Az erőviszonyok előzetesen az Európa-liga jövő heti első fordulójára készülő FTC sikerét vetítették előre. A bajnokcsapat vezetőedzője, Pascal Jansen erős kezdőcsapatot állított össze, az idény során először kezdhetett az Újpest ellen győztes gólt szerző Tosin Kehinde, a szerb gólkirályként igazolt, múlt vasárnap, Budafokon két találattal bemutatkozó Matheus Saldanha viszont a kispadon foglalt helyet.

 

Hátrányból fordított a bajnokcsapat

Az első helyzet a Ferencváros légiósához, Mohamed Ali Ben Romdhane-hoz volt köthető, a távoli lövés azonban nem talált kaput a 3. percben. Kettővel később máris villant a sárga lap, az MTK-s Hej Viktor kapta, miután fejbe rúgta Kristoffer Zachariassent. A 11. minutumban Bognár István próbálkozott hazai részről, de a laposan meglőtt labda elkerülte Dibusz Dénes kapuját.

A 15. percben felpörögtek az események, miután Cristian Ramírez szabálytalanul „hatástalanította” a büntetőterületen belül Kosznovszky Márkot. Bognár már odaállt elvégezni a megítélt tizenegyest, amikor videóbírós vizsgálat zajlott, végül azonban zöld utat kapott, és megszerezte a vezetést az MTK-nak (1-0).

Hamar érkezett a válasz. No nem akkor, amikor az MTK-kapus, Demjén Patrik hibája után Tosin Kehinde közelről csúnyán mellé lőtt, hanem a 25. percben, amikor Varga Barnabás öt méterről, fejjel volt eredményes (1-1). Ezt követően Philippe Rommens révén volt még egy jó szabadrúgása a Fradinak, majd a 44. percben a Kehinde lövése után levágódó labdát közelről a kapuba passzolta Raul Gustavo. Ezzel már a Ferencváros vezetett 2-1-re, egyúttal kialakult a játékrész végeredménye is.

 

Saldanha megint betalált

A szünetben csak az MTK cserélt, Pascal Jansen nem változtatott. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindennel és mindenkivel elégedett volt, erre utal legalábbis, hogy a térfélcsere után többször is hangos szóval instruálta játékosait a számára kijelölt zónából. A 62. percben Dibusz Dénes védett nagyot Bognár István szabadrúgásánál, majd sokáig főként a mezőnyben zajlott a játék – bár ekkor kezdeményezőbbnek tűntek a hazaiak, nem igazán volt benne a meccsben, hogy gólt szereznek. A Ferencvárosba a hajrára beállt mások mellett Saldanha is, aki ott folytatta, ahol Budafokon abbahagyta: a kupameccsen kétszer eredményes brazil a 66. percben lépett pályára, a 80.-ban pedig 11 méterről gólt szerezve kialakította a 3-1-es végeredményt. A pénteki volt az első bajnoki találata Magyarországon. Noha az első félidőben még az MTK vezetett, összességében gond nélkül nyerte meg ötödik bajnoki mérkőzését is a Ferencváros.

Raul Gustavo (labdával) első játékrészben szerzett gólja is kellett a Ferencváros sikeréhez (Fotó: Szabó Miklós)

 

Nagy menetelés kezdődik

Az FTC legközelebb szeptember 25-én, szerdán, játszik, akkor az Anderlecht vendége lesz az El első játéknapján. A Ferencváros számára ez a találkozó csupán az első lépés lesz a hosszúnak ígérkező nemzetközi menetelés során. Az NB I bajnoka a folytatásban, október 3-án az angol élvonalbeli Tottenham, majd október 24-én a francia Nice együttesét fogadja, később, még az idén megmérkőzik a Dinamo Kijev, a Malmö és a PAOK együttesével is. Az új rendszerben zajló El főtábláján 2025 januárjában további két, az Eintracht Frankfurt és az AZ Alkmaar elleni meccs vár Pascal Jansen csapatára, amelyre így a hazai bajnokság és a Magyar Kupa mellett minimum nyolc összecsapás vár még az európai kupaporondon.

 

NB I, 7. forduló 
MTK Budapest–Ferencváros 1-3 (1-2)

Szombat
Zalaegerszeg–Kecskemét    14.30 (tv: M4 Sport+)
Újpest–Diósgyőr        17.00 (tv: M4 Sport)
Nyíregyháza–Debrecen        19.30 (tv: M4 Sport)

Vasárnap
Puskás Akadémia–Fehérvár    16.30 (tv: M4 Sport)
ETO FC Győr–Paks        19.00 (tv: M4 Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.