Szenzációs magyar éremeső a paralimpián

Hat éremmel gazdagodott a magyar küldöttség a csütörtöki napon a párizsi paralimpián. Ekler Luca, valamint Konkoly Zsófia arany- és Major Endre bronzérmét követően a magyar női kerekesszékes tőrcsapat ezüstérmet, míg Pap Bianka úszó (400 méter vegyesúszás) és Pálos Péter asztaliteniszező is bronzot nyert.

2024. 09. 06. 7:03
MEZÕ Boglárka; KRAJNYÁK Zsuzsanna; HAJMÁSI Éva; VERES Amarilla
Párizs 2024 - Paralimpia - Ezüstérmes a magyar női kerekesszékes tőrcsapat Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezüstérmes a magyar női kerekesszékes tőrcsapat

A három éve bronzérmes, idén Európa-bajnok csapat a tíz együttest felvonultató mezőnyben a nyolc között kezdett és fölényesen, 45-19-re győzte le a franciákat, majd az elődöntőben Hongkongot is magabiztosan, 45-29-re verte. Az esti fináléban a favorit kínaiakkal találkozott, akiknél az A kategóriában aranyérmes Cou Hszü-feng és második Ku Haj-jan, illetve a B kategóriában ezüstérmes Hsziao Zsung szerepelt. 

A magyarok ismét Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna összeállításban kezdtek. A csapatokban legalább egy B kategóriás, azaz a vívás szempontjából komolyabb sérüléssel rendelkező vívónak kell szerepelnie, ez a magyaroknál Mező Boglárka volt. Az ázsiaiak kezdtek jobban, két asszó után 10-3-ra vezettek, Hajmási és Krajnyák összesen három tust adott. 

Nem okozott meglepetést, hogy Mezőnek nem sikerült megszúrnia Cout, de aztán Hajmási jelentősen javított az álláson a kínaiak „B-se”, Hsziao ellen. Miközben a Grand Palais lelátóján időről időre felharsant a „Ria-ria-Hungária”, a Törekvés SE vívója sorra adta a tusokat, nem hagyta, hogy riválisa „elaraszolgasson” 20-ig, ehelyett 17-4-re megnyerve az asszót már a saját csapatát juttatta előnyhöz (20-19). 

Mező bravúrral egy találatot elért Ku ellen, majd 21-25-ös állásnál a nap során először a magyar együttes negyedik tagja, a Tokióban párbajtőr egyéniben bajnok Veres Amarilla is szerephez jutott. Jól vívott Cou ellen, de 5-2-re alulmaradt, így az utolsó kör előtt a magyar csapatnak héttusos hátrányt kellett volna ledolgoznia (23-30). 

A két B kategóriás asszójában Hsziao 5-3-ra verte Mezőt, majd ismét következett Hajmási, akinek Cou ellen már jóval nehezebb dolga volt, de ismét nagyszerűen vívott. 7-5-re nyert, 33-40-re alakította az állást, ezzel együtt a befejező embernek, Krajnyáknak óriási bravúrra lett volna szüksége Ku ellen, hogy fordítson. Ez nem jött össze, nyertek a kínaiak, de a magyar válogatott minden dicséretet megérdemel, mert egész nap remekül teljesített, s egy helyet előrelépett a tokiói eredményéhez képest. 

– Éreztem azt a kínai lányt és ha érzek valakit, akkor sok tust adok – idézte fel emlékezetes asszóját Hajmási a vegyes zónában.  

– Már otthon tudtuk, hogy milyen águnk lesz és nagyon örültünk, hogy elsőként a házigazdákkal vívhatunk itt Párizsban. Nagyon egységesen, szépen vívtunk mind a hárman, kihoztuk abból a meccsből a maximumot.

Az utolsó mérkőzésen szóhoz jutó Veres – aki inkább párbajtőrben erős – elmondta, a beállításával az volt a cél, hogy meglepjék a kínaiakat. Mező elárulta, előző nap kipihente a kézsérülését, és nagyon örül annak, hogy ő is részese lehetett a mostani sikernek. Ahogy fogalmazott, a titkuk az, hogy soha nem adják fel. 

MEZÕ Boglárka; KRAJNYÁK Zsuzsanna; HAJMÁSI Éva; VERES Amarilla
Fotó: Koszticsák Szilárd

A hetedszer résztvevő Krajnyák karrierje 13. paralimpiai érmét nyerte. 

– Ezt még nem mondta így ki senki – nyilatkozott. – Egyelőre nehezen találom a szavakat, még kavarognak bennem az érzések. A nap legszebb pillanata az volt, amikor bejutottunk a döntőbe. Tokióban elbuktunk, és akkor megbeszéltük, hogy Párizsban döntőt szeretnénk vívni. Nagyon készültünk erre, mind a négyen erőn felül vívtunk ma. 

A tőrcsapat a párizsi magyar küldöttség nyolcadik érmét, a második ezüstjét szerezte, az összmérleg jelenleg három arany, két ezüst, három bronz. A paralimpia vasárnapig tart. 

Eredmény: női tőr, csapat, döntő: 

Kína–Magyarország 45-34

 

Paralimpia 2024 - Pap Bianka bronzérmes 400 méteres gyorsúszásban

A Vasas 24 éves versenyzőjének, Papnak – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – az ötből ez a harmadik száma a francia fővárosban, korábban még nem sikerült dobogóra állnia. Négyszáz gyorson három éve, Tokióban ezüstérmes volt, de azóta már nyert világbajnokságot is ezen a távon, a csütörtöki döntőbe pedig a harmadik legjobb idővel jutott be a délelőtti előfutamból. A fináléban sokáig tartotta a lépést az élen haladó amerikai-kanadai duóval, 200-nál ráadásul másodikként fordult, de aztán a táv második felében leszakadt riválisaitól. A harmadik helyét ugyanakkor senki nem veszélyeztette, s végül bronzérmes pozícióban csapott a célba 4:35.63 perccel. 

– Nagyon örülök ennek a bronzéremnek – mondta az MTI-nek Pap Bianka. 

PAP Bianka
Fotó: MOB/Szalmás Péter

„A reggeli úszás után izgultam, hogy nehogy én legyek a negyedik és lecsússzak a dobogóról. Itt négyszáz gyorson egy érem volt a cél. Azt hittem, hogy a végén majd jobban tudok csatázni, de az első kétszázon szerintem nagyon elmentünk a többiektől, egy elég erős idővel. A reggeli úszás egyébként sokkal jobban esett, az alapján azt hittem, több is lesz ebben a döntőben, de kiúsztam magam.”

A versenyző elárulta: az elmúlt napokban nagyon sokat dolgozott a pszichológusával, mélyről indult, de úgy érzi, egyre magasabbra kerül. 

– Kicsit megkönnyebbültem, hogy már nem megyek érem nélkül haza. Holnap jön a fő számom, a száz hát, amelyben címvédő vagyok, de biztosan nem lesz olyan könnyű dolgom, mint Tokióban volt, sokkal szorosabb lesz a verseny. Ezzel együtt várom. Így most egy kicsit nagyobb lendülettel megyek neki – fogalmazott. 

A paralimpiai újonc, a pécsi Hotz Csenge 4:53.31-gyes eredménnyel szerezte meg a hetedik helyet. Korábban 100 pillangón is hetedik volt. A Pécsi Vörös Meteor Sportkör mindössze 16 éves versenyzőjének hatéves korában a bal lábának ízületei folyamatosan rövidültek, emiatt lett parasportoló. 

– A helyezésemmel elégedett vagyok, az időmmel kevésbé. Szerettem volna ennél sokkal jobbat úszni – utalt Hotz Csenge arra, hogy 4:48-as egyéni csúcsától jóval elmaradt. A fiatal úszónak még egy száma van a francia fővárosban, szombaton 200 méter vegyesen ugrik a La Défense Aréna medencéjébe. A 400 gyorsot a kanadai Aurelie Rivard nyerte. 

KONKOLY Zsófia
Fotó: MOB/Szalmás Péter

Eredmény: úszás, női S10, 400 méter gyors:

1. Aurelie Rivard (Kanada) 4:29.20 p 2. Alexandra Truwit (Egyesült Államok) 4:31.39 3. PAP BIANKA 4:35.63 ...7. HOTZ CSENGE 4:53.31 

Pálos Péter bronzérmes asztaliteniszben

A Városi SE Dunakeszi sportolója, aki a múlt héten ünnepelte a 39. születésnapját, már azzal biztosította dobogós helyezését, hogy megnyerte szerdai negyeddöntőjét, mivel ebben a sportágban nem rendeznek bronzmérkőzéseket. 

A csütörtöki elődöntőben a 17 éves tajvani Csen Po-jen volt a magyar parasportoló ellenfele, akitől 3:0-ra kapott ki. A Dél-párizsi 4-es Arénában az első játszmában a magyar versenyző igyekezett irányítani a labdameneteket, de támadásaiba sok hiba csúszott, emiatt hátrányba került. Pálos a második szettben is többször dühösen vette tudomásul, hogy megoldásai nem sikerültek, ázsiai ellenfele ugyanis remekül védekezett, szinte minden labdát visszaadott. Így hosszú, látványos labdameneteket is láthatott a közönség, azonban ezeket szinte kivétel nélkül a rivális nyerte, aki így megduplázta előnyét. A harmadik felvonás elején ugyan Pálos vezetett, de 5-4 után Csen fordított, és kisvártatva bejutott a fináléba. 

PÁLOS Péter
Fotó: MOB/Szalmás Péter

Az M4 Sportnak nyilatkozva úgy összegzett, hogy ezen a mérkőzésen neki „körülbelül 150 százalékot kellett volna” nyújtania, míg ellenfelének önmagához képest gyengébben játszania, akkor lett volna „egy fifti-fifti meccs”. Beszélt arról is, hogy nem volt dühös, csak bosszankodott, amikor úgy érezte, hogy egyszerűbb poénnál ront. 

– Nyilván mérgelődtem időnként, azért próbálkoztam, de sajnos a realitás győzött. Ő tizenhét éves, én meg most voltam harminckilenc, ez ilyen – vonta meg a mérleget. 

Az enyhe értelmi fogyatékossággal született Pálos Londonban és Tokióban arany-, Rio de Janeiróban és most pedig bronzérmes lett. 

– Mindegyik éremnek megvolt a saját maga sztorija. Ez legalább olyan értékes, mint a tokiói arany, én ezt így élem meg, ha nem értékesebbnek – árulta el. 

Eredmény: asztalitenisz, MS11, egyes, elődöntő: 

Csen Po-jen (tajvan) – Pálos Péter 3:0 (4, 3, 7)

Amint arról korábban Magyar Nemzet beszámolt, Ekler Luca távolugrásban (T38-as kategória) diadalmaskodott, míg Konkoly Zsófia a második aranyérmét is megszerezte a párizsi paralimpián, a magyar úszó csütörtök este 2:33.31 perces eredménnyel elsőként ért célba a 200 méter vegyes (SM9-es kategória) döntőjében. Azt megelőzően is volt már egy érmünk csütörtökön: az asztaliteniszező Major Endre révén egy bronzéremmel bővült a magyar csapat éremkollekciója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.