A McLaren óriási szívességet tett Verstappennek

Charles Leclerc nagyon érzi a bakui pályát, ezt ismét bizonyította. A Ferrari pilótája volt a leggyorsabb a szombati időmérőn, így zsinórban negyedszer indul az élről a Formula–1-es Azeri Nagydíjon. Oscar Piastri és Carlos Sainz végzett mögötte, Max Verstappen pedig csak a hatodik lett. Még így is jobban járt fő kihívójánál, Lando Norrisnál, aki már az első szakaszban kiesett.

2024. 09. 14. 15:16
Lando Norris pórul járt az időmérőn, ez jól jön Verstappennek
Lando Norris pórul járt az időmérőn, ez jól jön Verstappennek Fotó: AFP/POOL/ALI HAIDER
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Leclerc (Ferrari) bizakodhatott az azeri időmérő előtt. A monacói pilóta váratlan győzelmet aratott Monzában , ami láthatóan felvillanyozta őt, arról nem is beszélve, hogy az elmúlt három évben még gyengélkedő Ferrarival is megszerezte a pole pozíciót Bakuban. Idén is megnyerte az egyik szabadedzést, a másik kettőn Max Verstappen (Red Bull), illetve George Russell (Mercedes) volt a leggyorsabb. A topcsapatok közül egyedül a McLaren nem aratott részsikert, de a wokingiak jó formában vannak, és természetesen ennek a hétvégének is esélyesként vágtak neki.

Charles Leclerc süvített a bakui pályán
Charles Leclerc süvített a bakui pályán Fotó: AFP/POOL/ALI HAIDER 

A wokingiak a konstruktőri bajnokságban felzárkóztak a Red Bull mögé, ha Azerbajdzsánban is jól teljesítenek, helycserére is sor kerülhetett volna az élen. Lando Norrisnak (McLaren) is nagyon kellettek a pontok, hogy közelebb férkőzhessen Verstappenhez, aki 62 pontos előnnyel vezeti az egyéni pontversenyt.

A McLaren viszont nagyon elszámolta magát az időmérőn, amire Norris fizetett rá. Miközben folyamatosan javult a pálya, túl későn küldték ki a britet az utolsó gyors körére az első szakaszban, ráadásul Norris is hibázott a kör során, így nem tudott javítani, és azonnal kiesett. A vasárnap 13 órakor kezdődő Azeri Nagydíjon csak a 17. rajthely lesz az övé. 

A többi kieső, Daniel Ricciardo (RB), Valtteri Bottas, Csou Kuan-jü (mindkettő Sauber) és Esteban Ocon (Alpine) parkolnak majd le Norris köré. 

Leclerc eközben megnyerte az első szakaszt, a másodikban pedig Verstappen volt a leggyorsabb, az ő csatájukra lehetett számítani a pole pozícióért. Az eltiltott Kevin Magnussen (Haas) helyére beugró Oliver Bearman, Cunoda Juki (RB), Pierre Gasly (Alpine), Nico Hülkenberg (Haas) és Lance Stroll búcsúzott a Q2-ben.

Öten Verstappen előtt

A McLaren szerencséjére a Red Bull csak szenvedett az utolsó szakasz során, és nem tudott harcba szállni az első helyért. Leclerc nagyon simán szerezte meg a pole pozíciót, amely tehát a zsinórban negyedik volt neki Bakuban, de rajta kívül még Oscar Piastri (McLaren), Carlos Sainz (Ferrari), Sergio Pérez (Red Bull) és George Russell (Mercedes) is megelőzte a hatodik helyről induló Verstappent.

A teljes rajtsorrend

  1. sor: Charles Leclerc (monacói, Ferrari) Oscar Piastri (ausztrál, McLaren)
  2. sor: Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
  3. sor: George Russell (brit, Mercedes) Max Verstappen (holland, Red Bull)
  4. sor: Lewis Hamilton (brit, Mercedes) Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin)
  5. sor: Franco Colapinto (argentin, Williams) Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
  6. sor: Oliver Bearman (brit, Haas) Cunoda Juki (japán, RB)
  7. sor: Pierre Gasly (francia, Alpine) Nico Hülkenberg (német, Haas)
  8. sor: Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) Daniel Ricciardo (ausztrál, RB)
  9. sor: Lando Norris (brit, McLaren) Valtteri Bottas (finn, Sauber)
10. sor: Csou Kuan-jü (kínai, Sauber) Esteban Ocon (francia, Alpine)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.