A Chelsea őrült költekezésének meglett az eredménye, egy magyar tinédzser akadályt jelenthet

Öt magyar játékossal és egyértelmű esélyessel rajtol a Konferencialiga. A harmadik számú európai klubsorozat meccseinek döntő többségét csütörtökön játsszák majd, de az első fordulóban szerdára is jut két találkozó, köztük Bolla Bendegúz csapatának, a Rapid Wiennek az isztambuli fellépése. A tizenkilenc éves Vancsa Zalán első nemzetközi kupameccsét az angol sztárcsapat, a Chelsea ellen vívhatja, ha a hétvégi bajnoki után ismét lehetőséget kap a Gentben.

2024. 10. 02. 6:47
Cole Palmer Jadon Sancho Konferencialiga Chelsea Gent Vancsa Zalán
Cole Palmer (balra) a Chelsea legértékesebb játékosa, a londoni csapat papíron kiemelkedik a Konferencialiga mezőnyéből Fotó: X/Chelsea FC
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán a három európai kupa közül utolsóként elkezdődik a Konferencialiga is a ligafázissal. Bolla Bendegúz (Rapid Wien) már az első játéknapon pályára léphet a harmadik számú sorozatban, amelyben tovább négy magyar játékost nevezett klubja: Csoboth Kevin a St. Gallen, Lang Ádám az Omonia, Sós Bence a Topolya, Vancsa Zalán a Gent színeiben szerepelhet Konferencialiga-meccsen. Vancsa a nyitányon a Kl fő esélyese, a Chelsea ellen léphet pályára.

Vancsa Zalán Konferencialiga Gent Chelsea magyar tinédzser
Vancsa Zalán (itt a magyar U21-es válogatott mezében) klubja, a Gent a Chelsea otthonában lép pályára a Konferencialiga első fordulójában (Fotó: MLSZ)

A Bajnokok Ligája és az Európa-liga rajtja kapcsán már sok szó esett az átalakított versenyrendszerről. A harmadik számú sorozatnak még a nevét is megváltoztatta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a 2024/25-ös idényre, igaz, ez nem feltűnő: a köznyelvben már eddig is sokan egyszerűsítették az Európa-konferencialiga nevét, ám mostantól hivatalosan is Konferencialiga a sorozat neve.

Hogyan zajlik a Konferencialiga?

A két nagy testvérrel ellentétben a Konferencialiga nem kapta meg az önálló nyitóhetet az UEFA-tól, ezen a héten a BL és az El második fordulós meccsei mellett rendezik a Kl első körét.

Önálló záróhete viszont lesz a Konferencialigának, amikor december 19-én lezárul a ligafázis a hatodik fordulóval.

Kettővel kevesebb kör alapján alakul ki tehát az alapszakasz végeredménye, mint a BL-ben vagy az El-ben, viszont ugyanúgy harminchat csapat vesz részt, ugyanúgy a tabella első nyolc helyezettje jut majd a nyolcaddöntőbe, a 9–24. helyezettek pedig egy egyenes kieséses fordulót vívnak azért, hogy kövessék a legjobbakat a tizenhat közé.

Melyik csapat lehet a Konferencialiga győztese?

Az főtáblák közötti átjárás megszűnt erre az idényre, azaz a május 28-i, wroclawi döntő résztvevői a mostani harminchat csapat közül kerülnek ki. Az előző két kiírás döntőse, az olasz Fiorentina, valamint a spanyol Real Betis is a favoritok közé sorolható, de a legfőbb esélyes az angol Chelsea.

A Transfermarkt szerint a Konferencialiga tizenkettő legértékesebb játékosa kivétel nélkül a Chelsea keretében található.

Persze a londoniak tettek is a keret megerősítéséért, nyáron minden más klubnál többet költöttek játékosokra.

Magyarok a Konferencialiga csapataiban

Éppen a mezőnyből papíron kiemelkedő Chelsea ellen léphet először pályára nemzetközi kupameccsen Vancsa Zalán. A tizenkilenc éves magyar válogatott futballista múlt héten a belga bajnokságban már bemutatkozott a Gentben, amely egyébként a Chelsea-hez hasonlóan az első kalapba került, azaz a londoni meccs számít az egész első forduló rangadójának.

Vancsa esetében egyelőre még kérdéses, hogy milyen szerep várhat rá az idényben klubjánál, Bolla Bendegúz viszont egyértelmű alapember a Rapid Wienben. Az osztrák bajnokság éllovasa már szerdán pályára lép a Kl-ben, 16.30-tól a török Basaksehir otthonában. Bolla tavaly a svájci Servette színeiben már gyűjtött tapasztalatot a nemzetközi kupában, az Európa-ligából indulva végül a Kl-nyolcaddöntőig jutott, ez az eredmény reális lehet idén a Rapiddal is.

Ebben a szezonban vívhat nemzetközi meccset svájci csapatban magyar játékos. Csoboth Kevin egyelőre rendszeresen csereként száll be a St. Gallen meccseibe, de szerzett már gólt a svájci bajnokságban és kupában is. Csoboth a selejtező során már játszott az idényben, de csütörtökön a belga Cercle Brugge otthonában első főtáblás mérkőzésén játszhat nemzetközi porondon.

Sós Bence tavaly az Európa-ligában kapott néhány meccsen csereként szerepet a Topolyában, idén a vajdasági csapattal a Kl-ben szerepelhet, a Topolya első meccsét az Asztana otthonában vívja, később a Gent és a St. Gallen ellen is játszik.

Két magyar rangadó várhat Lang Ádámra is, ám a magyar válogatott védő egyelőre epizódszereplő ebben az idényben az Omoniában, igaz, az eddigi huszonnyolc játékpercéből huszonhatot nemzetközi selejtezőkön kapott. A ciprusi csapat játszik majd a Rapid és a Gent ellen is, kezdésként viszont a papíron legkönnyebb ellenfele, az izlandi Víkingur vár rá.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.