Kétharmados fejfájás

Én megkérdezném Fleckéket, szerintük vajon miért kap mindig kétharmadot az autokrata Orbán-kormány?

2021. 05. 27. 5:59
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk esztendővel az országgyűlési választások előtt az ellenzéki tudorok már azon agyalnak, diadaluk után hogyan fogják majd – kétharmados felhatalmazás nélkül – sutba dobni a 2011-ben megalkotott alaptörvényt. (Amely ugye autoriter, emberellenes, kirekesztő stb.) Legtöbbjük abból indul ki, hogy Magyarország 2010 óta nem demokrácia, így minden további nélkül túl lehet lépni a szabályokon. (Hogy mi a demokrácia, kik a demokraták, azt természetesen ők határozzák meg.) Az ötletgazdák között ott találjuk a beindult Apró-villa-lakókat is, de most nem róluk szólnék. (Láriferi szerint „szét kell majd feszíteni az alkotmányos kereteket”, míg Klárika annak a híve, hogy „egy csuklómozdulattal kukába kell hajítani az alaptörvényt”.) Az a megdöbbentő, hogy a trükközésre készülők között ismert szakembereket is találunk. Például a volt alkotmánybíró Vörös Imrét, aki 2012 óta mesterkedik az alaptörvény „kiigazításán” vagy Fleck Zoltán jogszociológust, egyetemi tanárt, aki nemrég kereken kijelentette: egy ’22-es ellenzéki győzelem után „időlegesen le kell mondanunk a jogállam tiszta érvényesüléséről”. Szerinte néhány napra fel lehet függeszteni a jogállamot. (Pár napig talán akasztani is lehet.)

A témáról az ATV Hack Péter jogtudóst kérdezte. A kormánypártisággal aligha vádolható volt SZDSZ-politikus azt javasolta az ellenzéknek, ha alkotmányozni akarnak, talán szerezzék meg a kétharmadot. Csak nem gondolják, hogy az államfő aláírna egy ilyen „törvényt”? Meg azt is mondta, a hazai ellenzéket leszámítva mástól még sosem hallotta, hogy Magyarország nem demokrácia.

Én megkérdezném Fleckéket, szerintük vajon miért kap mindig kétharmadot az autokrata Orbán-kormány?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.