idezojelek

Iványiéknak adná a pénzt

Az eucharisztikus kongresszusról elmélkedik Hargitai Miklós a Népszavában.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2021. 09. 13. 5:59
Fotó: Mohai Balázs

Az eucharisztikus kongresszusról elmélkedik Hargitai Miklós a Népszavában. „A katolikus egyház kapott egy ritkán visszatérő lehetőséget (és hozzá legalább harmincmilliárd adóforintot), hogy ország-világ előtt felmutassa: nem egy gazdasági vállalkozás és/vagy egy politikai szatellitszervezet, hanem egy létező, élő vallási közösség.” Hozzáteszi, az lett volna a legkézenfekvőbb, ha ezt a pénzt odaadják „a legszegényebb, a legüldözöttebb és a leghűségesebb hazai keresztény egyháznak, Iványi Gáboréknak, akik pontosan azt teszik, amire Jézus anno megpróbálta megtanítani a követőit”. 

Arról nem ír a szerző, hogy Iványi felekezete, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség bőven kap állami pénzt, az utóbbi nyolc évben speciel két és fél milliárd forintot. Hogy mégis hogyan tudtak százmilliós közüzemi tartozást összehozni, azt csak Iványi tudná megmondani. (Aki azt hajtogatja: közössége azért gatyásodott le, mert az állam elvette az egyházi rangját és az ezzel járó forrásokat, amiért nem akarták a hatalom szekerét tolni.) Mi viszont úgy tudjuk, a 2011-es egyházügyi törvény több száz bizniszszektát törölt, köztük a korábbi SZDSZ-es honatya csapatát is. (Nem egy közülük jól jövedelmező kuruzslással, távgyógyítással szédítette híveit.) Iványi nem hagyta annyiban, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig szaladt, az pedig – nem elírás – 935 mil­liós kártérítést ítélt a szektának, a magyar adófizetők pénzéből persze. Iványiék anyagi helyzetéért egyébként sem kell aggódni, 2009 és 2016 között például több mint félmilliárd forintnyi uniós támogatást kaptak – noha gazdálkodási beszámolóikat „elfelejtették” közzé tenni. De erről nem ír a Népszava egyházgondnoka.

Borítókép: Hargitai Miklós újságíró (Népszabadság) beszédet mond a Lehet Más a Politika (LMP), az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért (PM) közös demonstrációján a főváros V. kerületében, a Szabad sajtó úton 2016. október 16-án. Az ellenzéki pártok a Népszabadság megszüntetése és a korrupció ellen tüntettek. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.