idezojelek

Maradt lakiteleki

Ő maradt Lezsák Sándor Lakitelekről, maradt a ház, a család, a népfőiskola és a köré szervezett kisváros.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja lett Lezsák Sándor író, költő. Különös állapot. Menni a Parnasszusra úgy, hogy közben az ember a nagyobbik kormánypárt vezető politikusa, inkább hátrány, mintsem előny. Nehéz megküzdeni az előítélettel, hogy nem a politika tolja a szekerét, nem „magas kapcsolatok” magyarázzák a megtisztelő titulust.

„Az én nemzedékem a hatvanas évek közepén, végén érettségiző fiatal, aki a helyét keresi, akit az igazságkereső nyugtalansága örökös feszültségben tart, aki kevésbé tudatosan, inkább ösztönösen menekül a vélt vagy valós tévutakról” – mesélte székfoglaló beszédében az újdonsült akadémikus, aki pesti gyerekként nem tudott megbarátkozni a főváros nyüzsgő, zajos miliőjével. Vidéken talált otthont és iskolai katedrát. 1969-től Lakiteleken tanított, nevelte a gyerekeket, színjátszó csoportot, filmklubot, irodalmi esteket szervezett, s közben – eleinte nem is szándékkal – megízlelte a zűrzavaros politikát is. A főbb állomásokat ismerjük: lakiteleki találkozó, MDF, rendszerváltás, Országgyűlés-alelnöki tiszt… (A parlamenti pulpituson is érződik belőle a jámbor pedagógus.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Zoltán irodalomtörténész, egykori MDF-elnök minapi laudációjából idézek: „Ő maradt Lezsák Sándor Lakitelekről, maradt a ház, a család, a népfőiskola és a köré szervezett kisváros. […] Mint egy népmesei hős, sárkányokon és boszorkányokon magát áttörve, elnyerte a fele királyságot, felépítette magát az Országgyűlésben, felépítette a lakiteleki népfőiskolát, és közben írt, verset, prózát, színművet. Soha nem feledkezett meg a magyar közösségről, annak szolgálatáról.”

Olvassunk bele a Lezsák-kötetekbe, az a legegyszerűbb!

Borítókép: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 9-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.