idezojelek

A foci, a foci

Már az ókor óta tudjuk: a sport (benne a foci) nem csak az izmot – a lelket is mozgósítja.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Martin Baumann

Indul a hazai futballbajnokság.

Már az ókor óta tudjuk: a sport (benne a foci) nem csak az izmot – a lelket is mozgósítja. Sőt, a vágyott dicsőség még a drukkerben is megsokszorozza a hitet, pallérozza az elmét.

Nem akarom én itt eltudományoskodni a dolgot, de erősen hiszem, hogy a futballnak komoly szerepe van a szurkolói egyedfejlődésben. Önmagukban csalódott, bánatos embereknek különösen ajánlom. A futball még a bánatot is képes kicselezni. Ehhez persze kell egy csapat, egy igazi, amely a szívedhez nőtt, amellyel jóban, rosszban osztozol, amely mellett azt érzed: ide tartozol. És ez az egész lényege. (Öregeink persze még ma is Puskásékhoz mérnek mindent, játékot, karaktert, kapáslövést, fifikát. Aki még látta az Aranycsapatot focizni, annak már Albert Flóri, Törőcsik Andris is csupán egy „ügyes gyerek” volt…)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legszebb gólnál is fölemelőbb az azt követő extázis-jelenetsor. Az euforikus, laokoóni összegabalyodás, végtagorgia, hörgő, nyerítő, üvöltő egybezuhanás, vonagló gruppenboldogság, ami a hálózörgést követő percben zajlik a bevett kapu torkánál.

Egészen elképesztő, mekkora energiákat szabadít fel az emberben a gólöröm. Mennyi arca van! És ilyenkor már nem is a meccsre gondolunk, hanem arra, mennyire jó ezeket a boldog tekinteteket látni.

Talán igazából nem is a gólért jövünk – összekapaszkodni akarunk.

Azt hiszem, most a szokottnál is nagyobb szükségünk van erre a tegnap kezdődött bajnoki összekapaszkodásra – át akarunk jönni végre a felezővonalon… Puskás Öcsi hazájában ez nem ördögtől való.

Borítókép: A Ferencváros játékosai ünnepelnek, miután második góljukat szerezték a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott Slovan Bratislava – Ferencváros visszavágó mérkőzésen Pozsonyban 2022. július 27-én (Fotó: MTI/TASR/Martin Baumann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.