Motiváció és trükkök – Kubatov Gábor kulisszatitkokat árult el

A külföldi játékosoknak is meg kellett érteniük, mire föl volt felhajtás a Slovan–Ferencváros párharc körül, miért volt telt ház Budapesten és Pozsonyban, hogy tudják, magyarok élnek a határon túl is, és azt is, hogy mi történt harminc évvel ezelőtt – beszélt a 4-1-es pozsonyi győzelem kulisszatitkairól Kubatov Gábor, az FTC elnöke.

Magyar Nemzet
2022. 07. 28. 10:06
Kubatov
Budapest 20220519 Labdarúgás 2022 Ferencváros FTC elnök Fotó Török Attila Nemzeti Sport Kubatov Gábor Fotó: Török Attila/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Persze, nagyon sok dimenziója van ennek a győzelemnek, elsősorban a pályán meg szakmailag. Ez egy nagy győzelem, főleg úgy, hogy Budapesten egygólos hátrányt szedtünk össze, és ma is szépítettek, tehát hullámzó volt… De ma sok mindenkiért futballoztunk –  fogalmazott a pozsonyi győzelem és továbbjutás után az M4 Sportnak az FTC elnöke a felvidéki magyarokra utalva.

Kubatov Gáborban azért is hagyott mély nyomot a sokat emlegett 1992-es mérkőzés, mert ő maga is ott volt Pozsonyban, személyesen élte át a szlovák kommandósok brutalitását.

– Az egy nagyon nehéz helyzet volt harminc évvel ezelőtt: összeverték az összes haveromat és a kocsinkat, a meccs elejére a rendőrök miatt nem értem be, szóval nehéz volt. És nekem az egyik legnagyobb meccsélményem, amikor a visszavágón, az Üllői úti stadionban elénekeltük a himnuszt, és bár akkor nem sikerült a továbbjutás, de egy óriási lelki töltet volt annak a Fradinak akkoriban – folytatta az FTC elnöke, megemlítve, a diadal a felvidéki magyarok miatt is nagyon fontos volt. 

Kubatov Gábor kitért a drukkerekre, a legzseniálisabb s szukolótáborként említve a Fradi-tábort, amely szerinte kifogástalanul viselkedett Pozsonyban.

– Nem is gondoltam volna, hogy egy ilyen háborús helyzetet úgy meg tudunk szelídíteni, hogy a meccs ilyen becsületesen, tisztességesen fusson – jellemezte a pozsonyi találkozót.

Majd szót ejtett arról is, a harminc évvel ezelőtti megaláztatásból erőt is igyekeztek meríteni. 

A csapat a szakmai stábbal és a vezetőkkel közösen a találkozó előtt megnézte a harminc évvel ezelőtti mérkőzés felvételeit, hogy a játékosok megértsék, hogy miért övezi hatalmas felhajtás a Slovan elleni párharcot.

– Arra kértük őket, nézzék meg, tudják, miért van ez a felhajtás, miért van telt ház, hogy tudják, magyarok élnek a határon túl is, és hogy mi történt harminc évvel ezelőtt – mondta, azt is megemlítve, nem akarták a játékosok érzelmeit túltelíteni, mert nekik a pályán hideg fejjel kell futballozni.

A klubelnök arról is beszélt, noha csalódásként élték meg a budapesti vereséget, tudták, van okuk bizakodni, mert annak a meccsnek a statisztikái is jól mutattak.

A Ferencváros – első magyar csapatként – egymást követő negyedik évben lesz ott valamelyik európai kupa csoportkörében, de hosszú út vezetett idáig.

– Egy csomó minden megváltozott, nemcsak infrastruktúrában és felszereltségben, hanem a csapat értéke is sokkal nagyobb lett. És azért egy ilyen értékű csapattal szemben ez tulajdonképpen elvárás – beszélt Kubatov Gábor az elmúlt évek változásairól.

– Amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében voltunk, toronymagasan mi voltunk a legkisebb költségvetésű klub,

de valahogy azt érzem, hogy mi mindig tudunk egy rövidebb utat, mindig tudunk egy trükköt, amivel ezt a pénzbeli különbséget ki tudjuk egyenlíteni.

Abban reménykedem, ha nagy csapatok jönnek szembe, akkor most is meg tudjuk állni a helyünket – bizakodott a jövőbe tekintve.

Borítókép: Kubatov Gábor elismeréssel beszélt a Fradi-táborról

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.