idezojelek

Zenepatika

Szombaton Martonvásárra mentünk békét keresni. A Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai Beethoven zenéjével kínálták a gyógyírt.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Néha elgondolkodom, miért kell nekem minden áldott nap a zavaros politikáról írnom. Porcikám se kívánja az örökös ökölrázást, a pártok handabandázását, ördög vinné az egészet. Tartok tőle, az olvasónak is elege van a véget nem érő vircsaftból, a zabláját veszített világ már réges-régen túllépte a megengedett sebességet, ragad magával mindent és mindenkit. Néha arrébb kell tolni az íróasztal paksamétáit, fölállni a klaviatúra mellől, kimenni a fényre. Hunyorogni, sóhajtani, járni egyet a parkban, pillanatra megállni, talppontot keresni, bemérni, hol is állunk ebben a megzavarodott világban.

Szombaton Martonvásárra mentünk békét keresni. A Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai Beethoven zenéjével kínálták a gyógyírt. Egy ilyen komolyzenei est csodát tesz a nagyvárosi ember megtépázott idegrendszerével, lelket önt a csüggedőbe, békét a feldúltba. Határozottan érezni, amint bizsergés indul a mellkas bal oldali részéből valahová fölfelé. A városrobajból Beethovenhez ruccanni cirógatás a léleknek…

A nagyvilágból rossz hírek érkeznek. Egyre több a vér, robbantanak, ölnek, az emberiség kontroll nélkül, eszeveszetten sodródik valahová. Véget nem érő viták Brüsszellel, kerítésszaggató migránsinvázió a déli határon, elvadult ellenzék, elszabadult indulatok… Megbolondult a világ.

Esteledett a parkban, harkály kopogott a fán, a madarak esti imádságukat énekelték, pár pillanatra még a zenekart is túlcsicseregték, ám ez csöppet sem okozott disszonanciát, ellenkezőleg: szívet melengető, egymásba karoló harmóniába öltöztetett embert és természetet, hangszert és madártorkot, nagy Beethovent és parányi fülemülét.

Borítókép: A XIX. század elején angol-gótikus stílusúra átalakított Brunszvik-kastély épületegyüttesének részlete templomának tornyával a parkjában található tó irányából (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.