idezojelek

Disznóságok

Nincs nagyobb büntetés parasztember számára, mint amikor elveszik tőle ezt az ünnepet.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Czeglédi Zsolt

Mondják, egy falu erejét a disznóölések számával kell mérni. Ahol még vágnak disznót, ott van közösség, összetartás, de ahol már boltból vett húsokkal töltik fel a hűtőládát, ott valami nincs rendjén. Városlakó ember persze ezt nem érti, ha járt is disznótoron, legföljebb a hízó visítozása maradt meg benne, esetleg az ábrázattorzító törkölypálinka, a harsány hajnal. 

De a lényeget nem érti: disznót ölni annyi, mint aratni, betakarítani.

A gazdálkodó tort – disznótort – ül a sikere fölött. Nincs nagyobb büntetés parasztember számára, mint amikor elveszik tőle ezt az ünnepet. (A gonosz Rákosi is pontosan tudta, hogy ezen az érzékeny ponton lehet fogást találni a zablát nem tűrő vidéki embereken. A tiltott disznóölés – a feketevágás – az ötvenes években lett büntetőjogi kategória. A tanú című zseniális film a disznóság és a kommunizmus közötti szoros párhuzamra építi a cselekményt.) Kis színes. 

Országlásának utolsó heteiben Medgyessy Péter kormányfő elhatározta, kegyelemben részesít egy levágásra ítélt disznót.

A reklámízű, tengerentúli szokást kívánta meghonosítani; az amerikai elnök a hálaadás napján egy pulykát szokott megmenteni a haláltól. (Szimpatikusabb lenne, ha a hálaadás napján véget vetne valamelyik háborújának a sok közül…) Medgyessy választása egy bizonyos Gömböc nevű mangalicára esett, aki már a halálsoron várta az ítélet-végrehajtó böllért. A ceremóniáról keveset tudunk, merthogy ekkor már a „kegyelmes” Medgyessy volt inkább reflektorfényben egy másik disznó – Gyurcsány Ferenc – jóvoltából, aki kibillentette a miniszterelnöki székből. Utóbbi viszont, mint hamarosan kiderült, nemcsak Medgyessynek, de az országnak sem kegyelmezett.

Borítókép: Disznótor (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.