idezojelek

A turult ugatják

Már megint útban van a XII. kerületi turulszobor.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2024. 06. 14. 4:58
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Már megint útban van a XII. kerületi turulszobor. Kovács Gergely, a városrész minap megválasztott polgármestere, a Kétfarkú Kutya párt elnöke már győzelme éjszakáján azt nyilatkozta a Partizánnak, hogy a 2005-ben felavatott emlékmű hamarosan a Szoborparkba kerül. Szerinte ugyanis a turul antiszemita és kegyeletsértő, hiszen a nyilasok szimbóluma volt. Mintha Demszky Gábort és szadeszos cimboráit hallanánk, akik éveken át azzal riogattak, hogy a reakciós madár szobra előbb-utóbb neonáci találkahely lesz. (Persze nem lett az, ellenben remek alkalmat biztosított a rettegőknek a végtelenített nácifasisztázáshoz, ami arrafelé elengedhetetlen a mindennapi bioritmushoz.)

Nyilván maga Kovács ornitológus is pontosan tudja, hogy épületes marhaságokat állít. A nyilasok szimbóluma a nyilaskereszt volt. Nem kellene a turulmadárra nyilas karszalagot erőltetni. Röhejes. Szánalmas. Liberális. 

(Persze kétfarkú Gergelynek lenni sem könnyű. Űzött állapot. Neki is, párttársainak is szakmányban kell gyártania az ökörségeket, jópofának lenni télen, nyáron, ha esik, ha fúj. Nem is csoda, hogy le vannak terhelve. Terheltek.) 

Még szerencse, hogy a többség tudja: a turulmadár – a kerecsensólyom – a magyarság mitikus ősmadara, nemzeti jelképünk, eredetmondánk egyik legfőbb alakja, amely honfoglaló őseink hitvilágában jelenik meg először, és végigkíséri történelmünket. Legnevezetesebb közülük évszázada a budai királyi palota mellett székel, méretesebb társa Tatabánya hegyoldalán néz le a városra.
Kétfarkúék? Ők csak irigyen csóválják…

Borítókép: A XII. kerületi turulszobor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A valóság a patrióta erőket segíti

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Légy önmagad, Európa!

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Az öngólok Európa-bajnoksága

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Új Európa Mbappétól és társaitól

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.